Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018
 
 

Σπουδές στην Κύπρο

Αγγελίες

Υποτροφία Φοίτησης

Πανελλαδικές 2018 - Μηχανογραφικό 2018

Μετεγγραφές

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018
Σχολές - Τμήματα   Επικαιρότητα
Πολύ κοντά το νέο ισχυρό Πανεπιστήμιοσε Μακεδονία και Θράκη
 

 

Την ύστατη κυριολεκτικά ώρα το ΑΤΕΙ-Θ της Θεσσαλονίκης αποφάσισε να διαβεί την πύλη της συνένωσης με το Διεθνές Πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Μετά το σίριαλ συζητήσεων, καθυστερήσεων, αναβολών, «εγωισμών», ακόμη και άγονων αντιπολιτευτικών εμμονών, η λογική επικράτησε όπως και κυρίως η αναπτυξιακή προοπτική των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ωστόσο, τίποτα δεν συνέβη χωρίς τριβές και, όπως δείχνουν τα πράγματα, τίποτα δεν θα τελειώσει οριστικά, αν δεν δοθούν ακόμη και οι μάχες οπισθοφυλακών όσων αντιμάχονται τους σχεδιασμούς και τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας.

Ωστόσο, η ανακοίνωση του ΑΤΕΙ-Θ Θεσσαλονίκης να αποδεχθεί τη συνένωση εξέπληξε τους πάντες. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε εξάλλου αναφέρεται σε όλα σχεδόν τα επεισόδια των συζητήσεων.

«Εχοντας εξαντλήσει πολλά σενάρια, έχοντας αφιερώσει περισσότερες από 14 συνεδριάσεις της Συγκλήτου του Ιδρύματός μας, συνεδριάσεις της Επιτροπής Κοσμητόρων και της Μονάδας Προγραμματικής Ανάπτυξης, η Σύγκλητος στην τελευταία συνεδρίασή της και, θεωρώντας πως είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες, αποφάσισε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία 22 υπέρ, 4 κατά και 1 λευκό, να προτείνει τη συγχώνευσή μας με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, μαζί με τα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς πλέον ικανοποιούνται όλες οι προϋποθέσεις που θέσαμε».

Ποια σενάρια εξαντλήθηκαν; Μα η συγχώνευση του ΑΤΕΙ-Θ με το ΑΠΘ και τα Πανεπιστήμια Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και Αιγαίου.

Με δεδομένο ότι με το ΠΑΜΑΚ δεν υπήρχε κανένα περιθώριο, αφού η πρυτανεία του (Αχ. Ζαπράνης) ήταν κάθετα αντίθετη με το ενδεχόμενο αυτό (η νέα διοίκηση του ΠΑΜΑΚ δεν έχει τον χρόνο καν να μελετήσει το θέμα), και η περίπτωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα ήταν αδύνατον να υποστηριχθεί λογικά στη Βουλή, απέμεινε το ΑΠΘ.

Οπως μας πληροφορεί η ανακοίνωση του ΑΤΕΙ-Θ, παρότι έγιναν πολλές συναντήσεις, «επί τόπου επίσκεψη σύσσωμου του Πρυτανικού Συμβουλίου του ΑΤΕΙ-Θ, παρουσιάσεις στοιχείων, συζητήσεις σε επίπεδο πρυτανείας, Συγκλήτου, Κοσμητειών και Τμημάτων, και οδήγησε στη δημιουργία Επιτροπών Κοσμητόρων και στα δύο Ιδρύματα», η διερεύνηση οδήγησε σε αδιέξοδο για το οποίο οι πληροφορίες θέλουν και τα δύο μέρη, το καθένα για τους λόγους του, υπεύθυνα για την αποτυχία.

Εχει, πάντως, πολύ ενδιαφέρον ότι στην επίσημη ανακοίνωση ο πρύτανης του ΑΤΕΙ-Θ, Παναγιώτης Τζιώνας, διαβλέπει ότι «ένα νέο όραμα ανατέλλει για το Ιδρυμά μας. Διαγράφεται εμπρός μας η προοπτική μετεξέλιξής μας σε ένα νέο ισχυρό Πανεπιστήμιο, ακαδημαϊκά άρτιο, βιώσιμο και ισχυρό. Η δε προοπτική της διεθνοποίησης στο πλαίσιο του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος μάς παρέχει μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξουμε τα δυνατά σημεία και τα πλεονεκτήματά μας και να συνεισφέρουμε μαζί με τα υπόλοιπα ιδρύματα της σύμπραξης στην ουσιαστική αναδιάρθρωση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα».

(Θα είχε ένα ενδιαφέρον πάντως να μάθουμε ποια θέση έχει εκφράσει ο προηγούμενος πρύτανης και νυν αντιπρύτανης Κωνσταντίνος Βαρσαμίδης, εναντίον του οποίου έχουν ασκηθεί πρόσφατα διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, υποθέσεις για τις οποίες αναμένονται με ενδιαφέρον και οι παρεμβάσεις του υπουργείου Παιδείας.)

Αλλά η ιστορία των συνενώσεων που έχει τόσο ενοχλήσει τη δεξιά αντιπολίτευση –ίσως γιατί η ίδια είχε αποτύχει εξαιτίας της μεθόδευσης που ακολούθησε η τότε ηγεσία του υπουργείου (Αρβανιτόπουλος)– δεν αναμένεται να τελειώσει τόσο εύκολα.

Και ενώ το πρωί της Παρασκευής το ΑΤΕΙ-Θ δημοσιοποιούσε την απόφασή του, αμέσως μετά, και για λόγους που μένουν «ανεξιχνίαστοι», βγήκε ανακοίνωση από τον… Δήμο Θεσσαλονίκης.

Σε δύο παραγράφους, και αφού στην πρώτη γίνεται αναφορά στο έργο του Διεθνούς Πανεπιστημίου, «έναν σημαντικό πυλώνα εξωστρέφειας για την πόλη μας», στη δεύτερη η διοίκηση του δήμου «εκφράζει τον προβληματισμό της για τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση του εδρεύοντος στην πόλη μας Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος με τα ΤΕΙ της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Διότι, σύμφωνα με τον δήμο, «με την προτεινόμενη συγχώνευση του ΔΙΠΑΕ με τα δύο ΤΕΙ, που παρέχουν εντελώς διαφορετικά προγράμματα σπουδών εστιασμένα στην τεχνολογική κατάρτιση, διαγράφεται σημαντικός κίνδυνος υποβάθμισης του κύρους του ιδρύματος, γεγονός που θα αποτελέσει πλήγμα για το ίδιο αλλά και για την πόλη».

Εχει πολύ ενδιαφέρον φυσικά αυτή η ανακοίνωση, καθώς ο δήμος εμφανίζεται να δίνει «γραμμή» στο ΔΙΠΑΕ και στα όργανά του για τους «κινδύνους» που αντιμετωπίζει και τα «δεινά» που θα βρει μπροστά του με τις συγχωνεύσεις.

Το πράγμα γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον αν σκεφτεί κανείς ότι η απόφαση του ΔΙΠΑΕ για τη συνένωση είναι ομόφωνη, τα σχέδια της συνένωσης έχουν σχεδόν τελειώσει με τα δύο ΤΕΙ, ενώ στις αρχές του μήνα στον απολογισμό που έκανε ο Κώστας Γραμμένος, πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, δεν υπήρξε καν νύξη για διαφωνία με τη μελλοντική συνένωση.

efsyn.gr 


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 159 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
φοιτητης
Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2018 - 23:08
Σχόλια (0)

ΟΙΚΙΑΚΗ
Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018 - 23:34
Σχόλια (5)

Αμοιβαίες Ανταλλαγές
Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018 - 22:51
Σχόλια (0)

Ποια Ιατρική είναι καλύτερη στην Ελλάδα?
Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018 - 22:50
Σχόλια (5)

ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΕΞΑΙΡΕΣΗ;
Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018 - 21:29
Σχόλια (7)

Προπτυχιακά - Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Εξ Αποστάσεως

10% Αγγλικη φιλολογία SOS
Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018 - 08:57
Σχόλια (6)

ΙΚΥ ΚΑΙ ΧΑΪΔΕΛΒΈΡΓΗ
Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018 - 20:40
Σχόλια (1)


Προπτυχιακά - Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Εξ Αποστάσεως


Προς Κ. Κουτρούμπελη
Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018 - 01:46
Σχόλια (1)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2018
Δ.Π.Θ.: Η βαριά βιομηχανία της Θράκης
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 12 ώρες
Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2018
Δύο ελληνικά ΤΕΙ συνεργάζονται και δημιουργούν ψωμί από κάστανα
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 12 ώρες
Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2018
Υποτροφίες της Γερμανικής υπηρεσίας ακαδημαϊκών ανταλλαγών DAAD
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 12 ώρες
Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2018
Γαβρόγλου: Επιδότηση 10.000 ευρώ για δωρεάν μεταπτυχιακά
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 12 ώρες
Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2018
Γαβρόγλου: Αδικαιολόγητες οι αντιδράσεις για την 4η Νομική
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 12 ώρες
Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2018
Έως 14/1 οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Διδακτικής Ξένων Γλωσσών στο ΔΠΘ
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 13 ώρες
Σελίδα 1 από 4036 (24212 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
4034
4035
4036
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης