Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2019
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Υποτροφία Φοίτησης

Αγγελίες

Πανελλαδικές 2019 - Μηχανογραφικό 2019

Μετεγγραφές

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018
Επικαιρότητα
Ιδρύεται Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας
 

Την ίδρυση της Γαλακτοκομικής Σχολής Ελασσόνας ανακοίνωσαν, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης, ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης, ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης και ο Δήμαρχος της Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου.

«Η επαρχία Ελασσόνας είναι γνωστή για τα ποιοτικά κτηνοτροφικά της προϊόντα και ιδιαίτερα για τη φέτα και εύλογα προέβαλε ως φυσικός χώρος για τη δημιουργία μιας δεύτερης Γαλακτοκομικής Σχολής στη χώρα μας, μετά από εκείνη των Ιωαννίνων» τόνισε ο κ. Κόκκαλης.
Η σχολή θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και τον πρώτο χρόνο θα λειτουργήσει ως ειδικότητα του 2ου ΙΕΚ Λάρισας. Θα στεγαστεί αρχικά στις εγκαταστάσεις του ΕΠΑΛ Ελασσόνας και από την επόμενη χρονιά θα μεταφερθεί στον χώρο του παλιού καπνεργοστασίου της πόλης, το οποίο περιλαμβάνει τρία κτήρια, συνολικού εμβαδού 3.000 τ.μ.. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο κτήριο θα γίνει και ανακαίνιση μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ, η οποία προβλέπει τη δημιουργία αιθουσών διδασκαλίας, εργαστηρίων και πρότυπου τυροκομείου.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο εν λόγω χώρος έχει παραχωρηθεί πριν από σχεδόν 6 χρόνια (2012) από το ΥΠΑΑΤ στον δήμο Ελασσόνας για αυτό το σκοπό.

Η διάρκεια φοίτησης στη σχολή θα είναι δύο έτη και θα περιλαμβάνει πρακτική άσκηση έξι μηνών. Όπως τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας, εξαιτίας του ιδιαίτερου αντικειμένου της σχολής, η εξάμηνη πρακτική θα μπορεί να γίνεται σπαστά ή συνεχόμενα, ανάλογα με τις συνθήκες.
Πρόσθεσε ότι κατά την πρώτη χρονιά της σχολής, θα λειτουργήσει ένα τμήμα το οποίο θα φιλοξενήσει μέχρι τριάντα άτομα και η φιλοδοξία είναι να η δημιουργία ενός ακόμη τμήματος.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους εκεί, οι σπουδαστές θα ασκούνται σε πραγματικές συνθήκες, από την παραλαβή και την παστερίωση του γάλακτος μέχρι και τη συσκευασία των τελικών προϊόντων.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να εκδοθεί ανακοίνωση, η οποία θα ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους σχετικά με τις προθεσμίες των αιτήσεών που θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.
Ο κ. Κόκκαλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «συναντίληψη» τόσο από την πλευρά του δήμου όσο και από το ΥΠΑΑΤ για τη λειτουργία της σχολής που θα έχει ως αποτέλεσμα να εξυπηρετηθεί το υψηλό κτηνοτροφικό δυναμικό της περιοχής, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να υπάρξει κατάρτιση του αντικειμένου και παράλληλα να «δοθούν κίνητρα για ανάπτυξη στην έρευνα και την καινοτομία σε ένα προϊόν που έχει παράδοση στην ευρύτερη περιοχή» όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Δεχθήκαμε με μεγάλη χαρά τη πρόταση για τη δημιουργία της Γαλακτοκομικής Σχολής» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μπαξεβανάκης τονίζοντας πως «αυτό είναι το πρώτο από τα πολλά βήματα που πρόκειται να γίνουν». Υπογράμμισε πως «στο στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας δίνουμε προτεραιότητα στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης» συμπληρώνοντας ότι «με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουμε εξαιρετική συνεργασία και η Γαλακτοκομική Σχολή της Ελασσόνας αποτελεί ζωντανό παράδειγμα αυτής της συνέργειας».
Σημείωσε επίσης «υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από νέους για αυτό το αντικείμενο» και ανέφερε πως «αφήνουμε πίσω τα μνημόνια» με τον πρωτογενή τομέα να παίζει κομβικό ρόλο στη νέα προσπάθεια».

«Η Ελλάδα έχει μεγάλη ανάγκη αυτό το επάγγελμα (σ.σ. του τυροκόμου)» είπε ο κ. Τσιρώνης και δήλωσε ότι στη χώρα μας «δυστυχώς δεν υπάρχει σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή». Εξέφρασε την επιθυμία του όλα «τα προϊόντα που θα παράγονται να έχουν brand και όχι απλά να παράγεται ένα τυρί» και υποστήριξε ότι «η επένδυση στον πρωτογενή τομέα σε εκπαίδευση και κατάρτιση, θα δημιουργήσει επιπλέον τις βάσεις για την παραγωγή και πιστοποίηση ασύγκριτα ποιοτικών προϊόντων της ελληνικής γης, όπως είναι τα γαλακτοκομικά, στα οποία διατηρούμε συγκριτικό πλεονέκτημα».

Για τη υλοποίηση ενός οράματος 20 ετών έκανε λόγο ο κ. Ευαγγέλου. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο δήμαρχος Ελασσόνας «ένα όραμα πέρα των 20 ετών βρίσκει ανταπόκριση σήμερα» υπογραμμίζοντας πως «στο παρελθόν προσπάθησαν αρκετοί ως ιδέα να την υλοποιήσουν αλλά δυστυχώς, δεν τα κατάφεραν».

Μάλιστα, τόνισε πως η Ελασσόνα είναι η μεγαλύτερη περιοχή της χώρας στην κτηνοτροφία και στην τυροκομία και «η μητέρας της φέτας» όπως χαρακτηριστικά είπε, έκανε λόγο για τεράστιο ενδιαφέρον από ανθρώπους και σημείωσε πως «ο δήμος θα υποστηρίξει αυτό το νέο εγχείρημα με όλες του τις δυνάμεις».

iPaideia.gr


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 255 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
ΙΚΥ ΕΚΟ όποιος ξέρει
Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2019 - 00:11
Σχόλια (1)

Προπτυχιακά - Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Εξ Αποστάσεως

Πτώση περιφερειακών ιδρυμάτων
Κυριακή, 24 Μαρτίου 2019 - 23:01
Σχόλια (1)

Σχολές 2019
Κυριακή, 24 Μαρτίου 2019 - 22:09
Σχόλια (0)

Παιδια σοσ
Κυριακή, 24 Μαρτίου 2019 - 20:09
Σχόλια (0)

Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών Παμακ 10%?
Κυριακή, 24 Μαρτίου 2019 - 18:41
Σχόλια (1)


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΕΙ
Κυριακή, 24 Μαρτίου 2019 - 16:24
Σχόλια (3)

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Κυριακή, 24 Μαρτίου 2019 - 13:33
Σχόλια (1)

Πανελληνιες Οριστικοποιηση
Κυριακή, 24 Μαρτίου 2019 - 12:06
Σχόλια (0)

Τμήμα ΟΕ ΔΠΘ
Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019 - 18:31
Σχόλια (8)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019
Οι UNIque Days για τρίτη χρονιά ανοίγουν τα Πανεπιστήμια στους μαθητές
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 λεπτό
Κυριακή, 24 Μαρτίου 2019
Οι θέσεις της ΟΙΕΛΕ για το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 21 ώρες
Κυριακή, 24 Μαρτίου 2019
Σαν σήμερα 24 Μαρτίου: Εορτές και γεγονότα
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 21 ώρες
Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019
Σαν σήμερα 23 Μαρτίου: Εορτές και γεγονότα
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019
Πανελλήνιες 2019: Αλλάζουν όλα στο μηχανογραφικό – Τα SOS και οι «παγίδες»
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Σελίδα 1 από 4140 (24839 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
4138
4139
4140
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης