Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2020 - Μηχανογραφικό 2020

Μετεγγραφές

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021
Επικαιρότητα   Πανελλαδικές 2020 - Μηχανογραφικό 2020
Επιστολή τεταρτοετών φοιτητών Ιατρικών Σχολών στην Κεραμέως

 Επιστολή Τεταρτοετών φοιτητών των 7 Ιατρικών Σχολών της Ελλάδας αναφορικά με την κλινική άσκηση:

Προς: Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως Κοινοποίηση

προς: Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων,

Καθηγητή κ. Άγγελο Συρίγο Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας,

Καθηγητή κ. Παναγιώτη Πρεζεράκο Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας

Αξιότιμη κα Υπουργέ,

Αναγνωρίζoυμε τις δυσκολίες που έχουν προκύψει σε κάθε έκφανση της ζωής από την πανδημία COVID 19, καθώς και τον αξιοθαύμαστο αγώνα των υγειονομικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο, η επαρκής εκπαίδευση των μελλοντικών γιατρών είναι απαράμιλλης αξίας και, σίγουρα, υπό τέτοιες συνθήκες, ελλιπής. Το καθεστώς της πανδημίας μάς έχει στερήσει την πρακτική ιατρική μας εκπαίδευση για ένα χρόνο, δημιουργώντας τεράστια κενά στις απαιτούμενες για την ιατρική πράξη γνώσεις. Η παρουσία μας στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία παραμένει επιτακτικής σημασίας και είναι αναντικατάστατη. Το τέταρτο έτος αποτελεί ένα αμιγώς κλινικό έτος, με ιδιαίτερη σημασία για την ολοκληρωμένη εκπαίδευση ενός νέου γιατρού, καθώς οι θεμελιώδεις και αναγκαίες έννοιες της ιατρικής μετουσιώνονται από την θεωρία στην πράξη. Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξαν αξιοσημείωτες προσπάθειες από το διδακτικό προσωπικό σε όλη τη χώρα, προκειμένου η θεωρητική γνώση να μεταλαμπαδευτεί από τους καθηγητές και τους ιατρούς σε εμάς, τους αυριανούς ιατρούς.

Ωστόσο, οι πρακτικές γνώσεις και η εμπειρία που χάθηκαν δεν μπορούν να υποκατασταθούν από θεωρητικά μαθήματα. Τονίζουμε πως σε δύο χρόνια από σήμερα θα κληθούμε να υπηρετήσουμε την χώρα και τους πολίτες της σε διάφορα πόστα, ως αγροτικοί ιατροί. Συνεπώς, εάν στερηθούμε την τόσο απαραίτητη κλινική εμπειρία τώρα, αναγκαστικά θα την αποκτήσουμε στα αγροτικά ιατρεία του αύριο, μόνοι μας, δίχως καθηγητές και δίχως το περιβάλλον να είναι ελεγχόμενο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των συμπολιτών μας, αλλά και την αποτελεσματικότητά μας να ασκήσουμε αξιοπρεπώς το λειτούργημα που επιλέξαμε.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω, αιτούμαστε στο εαρινό εξάμηνο του 2021 να πραγματοποιηθεί η κλινική άσκηση τηρώντας μέτρα που προστατεύουν την υγεία των φοιτητών και των ασθενών. Αυτό περιλαμβάνει την δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων μέσων για την θωράκισή μας ενάντια στην COVID-19, όπως υγειονομικό υλικό, μαζικούς διαγνωστικούς ελέγχους ανά τακτά χρονικά διαστήματα και εμβολιασμούς. Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, ζητούμε να ενταχθούμε στον στρατηγικό σχεδιασμό που έχετε καταρτίσει για το υγειονομικό προσωπικό, δηλαδή να τεθούμε σε προτεραιότητα, και να δοθεί η δυνατότητα εμβολιασμού σε όσους φοιτητές το επιθυμούν, με ειδική έμφαση στις ευπαθείς ομάδες. Στο πλαίσιο αυτό, εάν κάποιοι φοιτητές ανήκουν σε ομάδες που δεν ενδείκνυται ο εμβολιασμός τους, παρακαλούμε, εφόσον αυτό είναι εφικτό, να ληφθεί ειδική μέριμνα για την κατοχύρωση τόσο της ασφάλειας, όσο και της ολοκληρωμένης εκπαίδευσής τους.

Τέλος, έχουμε μελετήσει τις προτάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, και καθιστούμε σαφές πως θα επιδείξουμε ωριμότητα και κοινωνική συνείδηση κατά την επιστροφή μας στις κλινικές, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις, γάντια κ.ά.). Προτείνουμε, λοιπόν, η κλινική μας άσκηση να διεξάγεται σε ολιγομελείς ομάδες φοιτητών, εντός των νοσοκομειακών θαλάμων, αξιοποιώντας όλα τα απαραίτητα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, για την κάλυψη των απαιτούμενων αναγκών. Δεδομένου αυτού, καθίσταται επιτακτική η έγκαιρη ενημέρωση όλων των φοιτητών, σχετικά με την επιστροφή μας στις κλινικές, καθώς και η παροχή των σχετικών βεβαιώσεων μετακίνησης. Η γνώση των κλινικών ετών (τρίτου, τέταρτου, πέμπτου, έκτου) είναι αλληλένδετη και αλληλοεξαρτώμενη. Σε περίπτωση που και σε αυτό το εξάμηνο δεν πραγματοποιηθεί κλινική άσκηση, σημειώνουμε πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει στο μέλλον αναπλήρωση των γνώσεων και της εμπειρίας που στερούμαστε. Υπογραμμίζουμε πως η απουσία της κλινικής άσκησης θέτει σε κίνδυνο το υπέρτατο αγαθό του ανθρώπου, την υγεία. Οπότε θεωρούμε εύλογο να υπάρξει ένας διαφορετικός σχεδιασμός για τους φοιτητές ιατρικής των κλινικών ετών, σε σύγκριση με τις άλλες σχολές. Επιπροσθέτως, εκκρεμεί το ζήτημα των χαμένων κλινικών των περασμένων εξαμήνων. Έχοντας επίγνωση των δεδομένων, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία, επιθυμούμε να εξεταστεί το ενδεχόμενο σχεδιασμού συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, σκοπός του οποίου να είναι η αναπλήρωση των χαμένων κλινικών ωρών.

Ζητούμε η αναπλήρωση αυτή, ούσα προαιρετική, να πραγματοποιηθεί εντός των έξι ετών που προβλέπονται για τη λήψη του πτυχίου, και πάντα μετά από συνεννόηση των φοιτητών με τους αρμόδιους φορείς της εκάστοτε σχολής. Εν κατακλείδι, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για τα φοιτητικά θέματα, αντιλαμβανόμενοι και σεβόμενοι το πόσο σύνθετο ζήτημα είναι, αλλά και τις έως τώρα προσπάθειές σας για λύση, αιτούμαστε να επανεξετάσετε τις αποφάσεις σας ως προς το ζήτημα των κλινικών για τους φοιτητές ιατρικής των κλινικών ετών και να βρείτε έναν τρόπο, ώστε με ασφάλεια τόσο για τους ασθενείς όσο και για εμάς τους ίδιους, να πραγματοποιηθεί η κλινική άσκηση. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την προσοχή σας στα παραπάνω ζητήματα, ευελπιστούμε στην ανταπόκρισή σας και αναμένουμε την απάντησή σας στα στοιχεία επικοινωνίας που παραθέτουμε στο τέλος της επιστολής. Υ.Γ.: Το Τέταρτο έτος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης και το Τέταρτο έτος Ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Πατρών συνυπογράφουν το παρόν κείμενο, προς υποστήριξή μας, παρόλο που δεν αποτελούν κλινικά έτη. Αφουγκράζονται τους προβληματισμούς μας και θεωρούν πως θα τους αφορούν σύντομα.

Στοιχεία επικοινωνίας: tetartoetosiatrikisekpa@yahoo.com

Με τιμή,

Τέταρτο έτος Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Τέταρτο έτος Ιατρικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Τέταρτο έτος Ιατρικής Σχολής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Τέταρτο έτος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Τέταρτο έτος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Τέταρτο έτος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης

Τέταρτο έτος Ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Πατρών

Πηγή: Foititikanea.gr

Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 6 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
Εισακτεοι
Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 - 16:15
Σχόλια (1)

ερώτηση sos
Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021 - 21:02
Σχόλια (0)

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021 - 15:30
Σχόλια (2)

ΙΚΥ ΕΚΟ
Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021 - 14:16
Σχόλια (2)

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2022 ΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ
Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021 - 12:54
Σχόλια (4)

ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ 2021-22 ΛΕΤΕ;;
Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2021 - 11:31
Σχόλια (5)

Σχολή με ελάχιστες υποχρεωτικές παρακολουθήσεις
Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 - 20:33
Σχόλια (8)

Εξεταστική εξ αποστάσεως sos
Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 - 20:22
Σχόλια (3)

Όριο φοιτησης
Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021 - 16:04
Σχόλια (3)

Αλλαγή πεδίου επαλ
Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021 - 16:51
Σχόλια (1)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021
Πρωτοπόροι οι Έλληνες στις ψηφιακές ξεναγήσεις
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ώρα
Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021
Η κατάληψη στο ΑΠΘ και η απάντηση της πανεπιστημιακής κοινότητας
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ώρα
Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021
Συντριπτική η συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των σχολείων στην απεργία
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ώρα
Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021
Εγκύκλιος: Επαναφοίτηση μαθητών στα νηπιαγωγεία
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ώρα
Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021
Πότε ανοίγουν τα σχολεία: Την επόμενη εβδομάδα η συζήτηση των ειδικών
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 2 ώρες
Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021
Το Παν. Δυτικής Μακεδονίας θα χορηγήσει (100) υποτροφίες (1200€ έκαστη) σε φοιτητές του
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 2 ώρες
Σελίδα 1 από 4873 (29238 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
4871
4872
4873
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης