Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2020 - Μηχανογραφικό 2020

Μετεγγραφές

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021
Σχολές - Τμήματα   Διάφορα Θέματα   Επικαιρότητα
Διευκρινίσεις Υφ. Παιδείας στη Βουλή για κλινικές & πρακτικές ασκήσεις - Επιστροφή στις κλινικές υπό τον όρο εμβολιασμού των φοιτητών

«Πιστεύω μέσα στο Μάρτιο, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις, για όλες τις ασκήσεις στις σχολές Υγείας».

Ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τα ΑΕΙ, Άγγελος Συρίγος στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη, με θέμα «Επανέναρξη της κλινικής άσκησης των φοιτητών στις ιατρικές Σχολές της χώρας» δήλωσε τα εξής:

«Αναφέρεστε σε ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο δεν αφορά μόνο δυστυχώς τις κλινικές ασκήσεις των φοιτητών Ιατρικής, αφορά σε ένα ευρύτερο πεδίο ασκήσεων πρακτικών, κλινικών, εργαστηριακών σε πάρα πολλούς τομείς των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Όταν πριν ένα χρόνο ακριβώς ξέσπασε η συγκεκριμένη πανδημία την ακόμη βιώνουμε, η κυβέρνηση έκανε μία επιλογή, είπε ότι θα υπάρξει μια επιτροπή ειδικών η οποία θα αναλάβει να συμβουλεύει την κυβέρνηση γιατί το πρώτιστο πράγμα που μας ενδιαφέρει είναι η υγεία των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο η επιτροπή εισηγήθηκε και η κυβέρνηση δέχθηκε να υπάρχουν περιορισμοί στον τρόπο ασκήσεως της διδακτικής διαδικασίας στα Πανεπιστήμια».

Πρόσθεσε πως: «Έτσι σύμφωνα με με την πρόσφατη κοινή Υπουργική απόφαση η οποία εκδόθηκε το προηγούμενο Σάββατο, προβλέπεται αναστολή κάθε είδους εκπαιδευτικής διαδικασίας με φυσική παρουσία συμπεριλαμβανομένης της πρακτικής ασκήσεως φοιτητών με εξαίρεση τη δυνατότητα διενέργειας κλινικών ασκήσεων του τελευταίου έτους των προγραμμάτων σπουδών του πρώτου κύκλου τμημάτων σχολών επιστημών υγείας των ΑΕΙ.

»Με βάση αυτή την εισήγηση είμαστε σε μία διαδικασία αναζητήσεως λύσης με την επιτροπή των ειδικών για να βρεθεί λύση όχι μόνο για τους τελειόφοιτους όπως αναφέρονται στην παρούσα ΚΥΑ, αλλά και για τους πεμπτοετείς φοιτητές της Ιατρικής, όπως και για τις υπόλοιπες επιστήμες υγείας όπως Νοσηλευτικής και Μαιευτικής. Προσπαθούμε λοιπόν να βρούμε τη βέλτιστη λύση. Δυστυχώς σε αυτή τη χρονική στιγμή οι επιδημιολογικές συνθήκες δεν είναι οι πλέον κατάλληλες για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Επιπλέον, έχουμε καταθέσει πρόταση που θα επιτρέψει να διεξαχθούν και άλλες πρακτικές ασκήσεις, επί παραδείγματι σε Δήμους, σε ειδικά Σχολεία για Παιδαγωγικά Τμήματα αλλά όλα αυτά εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας. Είναι προφανές επειδή ουσιαστικά χαϊδεύουμε το τρίτο κύμα της πανδημίας πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για να μην δούμε καταστάσεις που έχουν υπάρξει σε άλλες χώρες».

Στην δευτερολογία του ο Υφυπουργός Παιδείας δήλωσε πως υπό τις παρούσες συνθήκες είναι ουτοπικό να ανοίξουν όλα τα ΑΕΙ και για αυτό το λόγο έχουμε πει ότι όλο το Εαρινό Εξάμηνο θα γίνει με τηλε-εκπαίδευση. 

Στο ερώτημα "για ποιο λόγω η απόφαση για τις κλινικές ασκήσεις ήταν μόνο για το 6ο έτος", απάντησε:

«Διότι όταν ελήφθη η απόφαση δεν ξέραμε ότι θα ερχόταν και δεύτερο και κυρίως τρίτο κύμα. Για αυτό τον λόγο η αρχική σκέψη ήταν μόνο για το 6ο έτος. Έκτοτε έχουμε συζητήσει και για το 5o έτος, δηλαδή για όλους όσους κάνουν κλινικές ασκήσεις και ευελπιστούμε πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Υπό ποιους όρους; Υπό τον όρο του εμβολιασμού τους πρώτα. Να διευκρινήσω δε ότι οι φοιτητές της Ιατρικής οι οποίοι επί παραδείγματι στο ΠΑΓΝΗ στο Ηράκλειο της Κρήτης είναι όλοι εμβολιασμένοι στο 6ο έτος σύμφωνα με κείμενο το οποίο μας έστειλε το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Επομένως στόχος μας είναι να ανοίξουμε και την κλινική άσκηση στο 5ο έτος. Μην μένουμε όμως μόνον στην Ιατρική σχολή καθώς υπάρχουν και οι λοιπές επιστήμες υγείας που στόχος είναι και αυτές να ανοίξουνε. Θέλει προσοχή. Είμαστε μία τρίχα από την επιτυχία στην αποτυχία. Βλέπουμε πόσο εύκολα μπορεί να ξεφύγει η πανδημία. Μακάρι να ήταν ιδανικές οι συνθήκες για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε όλα».

Καταλήγοντας δήλωσε: «Πιστεύω μέσα στο Μάρτιο να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις για όλες τις πρακτικές ασκήσεις, κλινικές ασκήσεις, ασκήσεις και για τη Μαιευτική και τη Νοσηλευτική, αλλά και για ειδικές ασκήσεις στις φαρμακευτικές σχολές, τις παιδαγωγικές κά».

Πηγή: foititikanea.gr 


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 50 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
 
Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Σχόλια (0)

 

 Εχουν ξεχασει να αναφερουν τους Ηλεκτρολογους Μηχανικους των οποιων, επισης, η πρακτικη ασκηση γινεται μονο με φυσικη παρουσια.

Το παιδι μου εχει τελειωσει ολες τις υποχρεωσεις του απο τον Φεβρουαριο 2020, περσυ, που πρωτο-ανεσταλησαν οι πρακτικες ασκησεις, μαθηματα/εργαστηρια/πτυχιακη, στη συνεχεια το καλοκαιρι που ανοιξαν ηταν δυσκολοτατο να βρεις πρακτικη, βρηκε τον Οκτωβριο, μεχρι να γινουν τα χαρτια μπηκαμε στο δευτερο lockdown. Ειναι τωρα ενα χρονο ΧΩΡΙΣ δουλεια/χωρις πρακτικη/χωρις μισθο/χωρις ονειρα για περαιτερω σπουδες ή οτιδηποτε αλλο. Και χρειαζονται και 6 μηνες εργασιας απο την εναρξη της πρακτικης για να τελειωσει. 
Αν... αν τις ανοιξουν τωρα, ισως προλαβει να παρει πτυχιο τον Σεπτεμβριο 2021, δηλαδη με εναν πληρη χρονο καθυστερησης. ΑΝ!!!

 

Υποβλήθηκε πριν από 49 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
Πληροφορικής και τηλεπικοινωνιων Τρίπολη
Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021 - 05:49
Σχόλια (1)

Εργοθεραπεία
Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 - 19:46
Σχόλια (6)

ΙΚΥ ΕΚΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 - 15:58
Σχόλια (11)

ικυ εκο
Τρίτη, 20 Απριλίου 2021 - 22:43
Σχόλια (9)

Επιλογη σχολης sos
Τρίτη, 20 Απριλίου 2021 - 18:32
Σχόλια (0)

ΚΑΤΑΤΑΚΤΉΡΙΕΣ ΣΟΣ ΣΟΣ ΣΟΣ
Τρίτη, 20 Απριλίου 2021 - 17:15
Σχόλια (1)

Άνοιξε το απογραφικο δελτίο εξόδου Sos
Τρίτη, 20 Απριλίου 2021 - 14:23
Σχόλια (15)

Sos βρεφφονηπιοκομια
Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 - 22:12
Σχόλια (0)

Σπουδές στην Κύπρο - Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Παιδαγωγικά;
Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 - 21:41
Σχόλια (5)

ΙΚΥ ΕΚΟ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΞΟΔΟΥ
Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 - 21:33
Σχόλια (5)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021
Κλείστα σχολεία λογω κορωνοιου σημερα
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 13 ώρες
Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021
Ψαλίδι στις αποδοχές εκπαιδευτιικών που δεν κανουν το self test
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 14 ώρες
Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021
Στις 11 π.μ. οι ανακοινώσεις Κεραμέως για προαγωγικές και παράταση σχολικού έτους
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 14 ώρες
Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021
Οι μαθητές καινοτομούν και δημιουργούν ένα διαφορετικό παγκάκι με πολλαπλά οφέλη
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 14 ώρες
Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021
Πανελλαδικές: Μετατίθεται για τις 15 Μαίου η ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Σελίδα 1 από 4958 (29746 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
4956
4957
4958
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης