Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021
Επικαιρότητα   Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024
Πανελλήνιες 2021: Πλήρης οδηγός για Σπουδές στη Βιολογία
Πώς μπορεί να σπουδάσει κάποιος βιολογία που είναι υποψήφιος στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2021; Σε ποιες πόλεις λειτουργούν τμήματα; Τι επαγγελματική αποκατάσταση προσφέρει ένα πτυχίο Βιολογίας; Πλήρης οδηγός για τις Πανελλήνιες εξετάσεις

Στο άρθρο αυτό σας παρουσιάζουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων που επιθυμούν να εντρυφήσουν στον πεδίο των βιολογικών επιστημών.

Αρχικά πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν τέσσερα Τμήματα Βιολογίας στην Ελλάδα και ένα Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής. Τα τέσσερα Τμήματα Βιολογίας λειτουργούν στην Αθήνα (ΕΚΠΑ), στη Θεσσαλονίκη (ΑΠΘ) στο Ηράκλειο (Πανεπιστήμιο Κρήτης) και στην Πάτρα (Πανεπιστήμιο Πατρών). Το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη (ΔΠΘ).

Εκτός από τα παραπάνω Τμήματα υπάρχουν και τέσσερα Τμήματα σχετικά με την επιστήμη της Βιοτεχνολογίας και των Βιοϊατρικών Επιστημών στα οποία θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε επόμενο άρθρο.

Σύμφωνα με την κατάταξη του υπουργείου Παιδείας τα Τμήματα Βιολογίας εντάσσονται στις σχολές του 2ου και 3ου Επιστημονικού Πεδίου (Ομάδα προσανατολισμού Θετικών Σπουδών & Σπουδών Υγείας) στο Μηχανογραφικό Δελτίο Πανελληνίων Εξετάσεων του 2021.

Οι Πανεπιστημιακές Σπουδές σε όλα τα παραπάνω Τμήματα είναι τετραετούς φοίτησης και οδηγούν σε πτυχίο, σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, επιπέδου 6 (αντίστοιχο του Bachelor's Degree).

Επαγγελματικές Προοπτικές

Η Βιολογία αποτελεί σήμερα μία από τις ευρύτερες επιστήμες ανά τον κόσμο. Όσοι κατέχουν ένα πτυχίο βιολογίας μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας μέσα από ένα μεγάλο φάσμα ιδιωτικών και δημόσιων Υπηρεσιών.

Οι βιολόγοι μπορούν να εργαστούν αρχικά στον τομέα της βιομηχανίας (φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες, επιστημονικά και τεχνικά γραφεία μελετών, επιστημονικά κέντρα).

Επιπλέον μπορούν να εργαστούν στον τομέα της υγείας, την έρευνα και το περιβάλλον (ερευνητικούς οργανισμούς, ιδιωτικά/δημόσια νοσοκομεία).

Τέλος οι πτυχιούχοι Βιολογίας μπορούν να εργαστούν και στον τομέα της εκπαίδευσης (δευτεροβάθμια/τριτοβάθμια και δημόσια/ιδιωτική εκπαίδευση). Για να διδάξουν σε δημόσιο σχολείο, πρέπει οι πτυχιούχοι να έχουν αποκτήσει παιδαγωγική επάρκεια που προσφέρεται από τις Σχολές συνήθως μετά την επιτυχημένη παρακολούθηση ορισμένων μαθημάτων.

Συμπεραίνουμε λοιπόν οι Σπουδές στη Βιολογία μπορούν να ανοίξουν πολλές πόρτες επαγγελματικής ανέλιξης στους αποφοίτους, προσφέροντάς τους απασχόληση σε σύγχρονα επαγγέλματα.

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σε μια εποχή η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως «ο αιώνας της Βιολογίας»το Τμήμα Βιολογίας αποσκοπώντας, στην προαγωγή της Επιστήμης της Βιολογίας, μέσω υψηλού επιπέδου έρευνας και διδασκαλίας, παρέχει σπουδές υψηλού επιπέδου που αφορούν όλες τις πτυχές της Επιστήμης της Βιολογίας, από το μοριακό και το κυτταρικό επίπεδο, μέχρι και το επίπεδο των οικοσυστημάτων.

Το Τμήμα Βιολογίας διαιρείται σε Τομείς. Κάθε Τομέας συντονίζει τη διδασκαλία μέρους του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο πεδίο της Επιστήμης της Βιολογίας.

Το Τμήμα Βιολογίας σήμερα περιλαμβάνει τους ακόλουθους 7 Τομείς:

  • τον Τομέα Βιολογίας Κυττάρου & Βιοφυσικής,
  • τον Τομέα Βιοχημείας & Μοριακής Βιολογίας, στον οποίο ανήκει και το Εργαστήριο Βιοχημείας,
  • τον Τομέα Βοτανικής, στον οποίο ανήκει και το Εργαστήριο Γενικής Βοτανικής,
  • τον Τομέα Γενετικής & Βιοτεχνολογίας, στον οποίο ανήκει και το Εργαστήριο Βιολογίας,
  • τον Τομέα Ζωολογίας - Θαλάσσιας Βιολογίας, στον οποίο ανήκει και το Εργαστήριο Ζωολογίας,
  • τον Τομέα Οικολογίας & Ταξινομικής, στον οποίο ανήκει και το Εργαστήριο Συστηματικής Βοτανικής και
  • τον Τομέα Φυσιολογίας Ζώων & Ανθρώπου.

Επιπλέον στο Τμήμα Βιολογίας υπάγονται το Ζωολογικό Μουσείο, το Βοτανικό Μουσείο και ο Βοτανικός Κήπος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Το προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Βιολογίας αποσκοπεί στην κατάρτιση επιστημόνων ικανών να μελετούν και να κατανοούν την εξέλιξη της ζωής και την πολυπλοκότητά της, από το υποκυτταρικό επίπεδο μέχρι αυτό της βιόσφαιρας καθώς και να προάγουν την επιστήμη της Βιολογίας και των σύγχρονων εφαρμογών της.

Οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν πτυχιακή διπλωματική εργασία ή/και πρακτική άσκηση. Η διπλωματική εργασία ισοδυναμεί με τρία μαθήματα επιλογής και η πρακτική άσκηση με δύο. Οι τρεις κατευθύνσεις είναι:

  1. Περιβαλλοντική Βιολογία
  2. Μοριακή Βιολογία, Γενετική και Βιοτεχνολογία
  3. Γενική. 

Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ιδρύθηκε το 1981, και σήμερα αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο σύγχρονης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και έρευνας στο χώρο της Βιολογίας. 

Στο Τμήμα Βιολογίας λειτουργούν δύο κατευθύνσεις σπουδών, η κατεύθυνση Βιομοριακών Επιστημών και Βιοτεχνολογίας και η κατεύθυνση Περιβαλλοντικής Βιολογίας και Διαχείρισης Βιολογικών Πόρων. Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μία από τις δύο κατευθύνσεις η οποία και θα αναγράφεται στο πτυχίο του Τμήματος Βιολογίας.

Πανεπιστήμιο Πατρών

Το Τμήμα Βιολογίας ιδρύθηκε το 1967 και είναι το πρώτο Τμήμα Βιολογίας που ιδρύθηκε σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Το Τμήμα παρέχει σπουδές που αφορούν όλες τις πτυχές της επιστήμης της Βιολογίας, από το μοριακό και το κυτταρικό επίπεδο, μέχρι και εκείνο των οικοσυστημάτων.

Οι ερευνητικές δραστηριότητες των μελών του Τμήματος καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα βιολογικών τεχνολογιών αιχμής, αλλά και βασικών επιστημών. Το Τμήμα Βιολογίας στεγάζεται σε κτίριο 25000 τ.μ. και διαθέτει σημαντική υποδομή σε επιστημονικό εξοπλισμό κατανεμημένο σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά εργαστήρια.

Το Τμήμα χωρίζεται στους ακόλουθους τρεις Τομείς:

  1. Τομέας Βιολογίας Ζώων
  2. Τομέας Βιολογίας Φυτών
  3. Τομέας Γενετικής, Βιολογίας Κυττάρου και Ανάπτυξης

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής αποτελεί το μοναδικό Πανεπιστημιακό Τμήμα στην Ελλάδα που εστι­άζει στο συγκεκριμένο πεδίο των Βιοεπιστημών. Έχει θέσει ως στόχο του τη δημιουργία ενός κόμβου Αριστείας στην Εκπαίδευση και στην Έρευνα.

Οι φοιτητές εμβαθύνουν στη μελέτη της Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής και των εφαρμογών τους. Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών έχει σχεδιαστεί βάσει διεθνών προτύ­πων και εστιάζει στους ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς της Μοριακής Βιολογίας και της Γενετικής.

    Βάσεις 2020

    Οι βάσεις εισαγωγής όπως διαμορφώθηκαν μετά από τις τελευταίες Πανελλαδικές εξετάσεις το 2020:

    • Τμήμα Βιολογίας (Αθήνα): ΕΚΠΑ - 16.750
    • Τμήμα Βιολογίας (Θεσσαλονίκη): ΑΠΘ - 16.500
    • Τμήμα Βιολογίας (Ηράκλειο): Πανεπιστήμιο Κρήτης - 15.900
    • Τμήμα Βιολογίας (Πάτρα): Πανεπιστήμιο Πατρών - 16.100
    • Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής (Αλεξανδρούπολη): ΔΠΘ - 15.750
    Πηγή: alfavita.gr

    Σχόλια ( )
    Υποβλήθηκε πριν από 1127 ημέρες
    Προσθέστε το σχόλιο σας
     
    Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2024

    Σχόλια (0)
     Οι βιολόγοι και οι γιατροί συχνά συνεργάζονται με διάφορους τρόπους για να βελτιώσουν τα αποτελέσματα της υγείας. Μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους συνεργάζονται περιλαμβάνουν:

    1.Ερευνητική συνεργασία: Βιολόγοι και γιατροί συχνά συνεργάζονται σε ερευνητικά έργα για να κατανοήσουν καλύτερα τους υποκείμενους μηχανισμούς των ασθενειών, να αναπτύξουν νέες θεραπείες και να βελτιώσουν τα αποτελέσματα των ασθενών. Οι βιολόγοι μπορούν να παρέχουν πολύτιμες γνώσεις για τη μοριακή και κυτταρική βάση των ασθενειών, ενώ οι γιατροί μπορούν να παρέχουν κλινική εμπειρογνωμοσύνη και δείγματα ασθενών για ερευνητικές μελέτες.

    2. Μεταφραστική ιατρική: Βιολόγοι και γιατροί συνεργάζονται για να μεταφράσουν τις βασικές επιστημονικές ανακαλύψεις σε κλινικές εφαρμογές. Οι βιολόγοι μπορεί να αναπτύξουν νέες θεραπείες ή διαγνωστικά εργαλεία με βάση τα ερευνητικά τους ευρήματα, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να δοκιμαστούν σε κλινικές δοκιμές και να εφαρμοστούν στη φροντίδα ασθενών από τους γιατρούς.

    3.Εκπαίδευση και κατάρτιση: Οι βιολόγοι και οι γιατροί συχνά συνεργάζονται σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης για να διασφαλίσουν ότι οι μελλοντικοί επαγγελματίες υγείας έχουν ισχυρά θεμέλια τόσο στη βασική επιστήμη όσο και στην κλινική πρακτική. Αυτή η διεπιστημονική προσέγγιση βοηθά στην ενίσχυση της βαθύτερης κατανόησης των συνδέσεων μεταξύ βιολογίας και ιατρικής.

    4.Φροντίδα ασθενών: Βιολόγοι και γιατροί συνεργάζονται σε πραγματικό χρόνο για να παρέχουν ολοκληρωμένη φροντίδα στους ασθενείς. Οι βιολόγοι μπορούν να πραγματοποιούν εργαστηριακές εξετάσεις, να αναλύουν γενετικά δεδομένα ή να παρέχουν πληροφορίες για αποφάσεις θεραπείας με βάση την επιστημονική τους εμπειρία, ενώ οι γιατροί χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενών αποτελεσματικά.

    Συνολικά, η συνεργασία μεταξύ βιολόγων και ιατρών είναι απαραίτητη για την προώθηση της κατανόησής μας για την υγεία και τις ασθένειες, την ανάπτυξη νέων θεραπειών και τη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών. Δουλεύοντας μαζί, αυτές οι δύο ομάδες μπορούν να συνδυάσουν τα μοναδικά σύνολα δεξιοτήτων και γνώσεων για να προωθήσουν την καινοτομία και να βελτιώσουν τα αποτελέσματα υγείας για άτομα και κοινότητες.
    Υποβλήθηκε πριν από 65 ημέρες
    Προσθέστε το σχόλιο σας

    Προπτυχιακά - Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Εξ Αποστάσεως

    Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια

    Είναι εύκολη η Αγγλική Φιλολογία του ΕΚΠΑ;;
    Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 - 15:53
    Σχόλια (0)

    Μεταπτυχιακά
    Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 - 22:37
    Σχόλια (0)

    Δεκαπέντε (15) θέσεις έμμισθων υποψηφίων διδακτόρων
    Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 - 14:46
    Σχόλια (0)

    ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
    Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 - 18:41
    Σχόλια (6)


    Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
    Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
    Σχόλια (0)

    Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
    Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
    Σχόλια (13)

    ΕΓΓΡΑΦΕΣ
    Σάββατο, 12 Αυγούστου 2023 - 01:50
    Σχόλια (3)

    ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΩΝ ΣΕ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
    Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2023 - 19:36
    Σχόλια (10)

    Σχολές με φυσική παρουσία

    Εκπαιδευτικά... και Άλλα
    Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024
    Εκπαιδευτικοί: Νέα επίθεση της κυβέρνησης στα παιδιά των ΕΠΑΛ
    Σχόλια (0)
    Υποβλήθηκε πριν από 1 ώρα
    Σελίδα 1 από 6197 (37177 αντικείμενα)
    Προηγούμενο
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    6195
    6196
    6197
    Επόμενο
    edu4u.gr facebook page
    Καταχώρηση Δημοσίευσης