Πανελλήνιες 2021: Η υπουργός παιδείας, Νίκη Κεραμέως μίλησε στο Live News για τον αριθμό των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις αλλαγές στη νέα σχολική χρονιά.

Σύμφωνα με την υπουργό είναι η πρώτη χρονιά που δημιουργούνται γραφεία υποστήριξης των υποψηφίων και των οικογενειών τους σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις της χώρας, που θα έχουν σκοπό να παρέχουν πληροφόρηση για θέματα των εξετάσεων αλλά και ψυχολογική υποστήριξη των υποψηφίων και των οικογενειών τους.

«Μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι οι μαθητές θα μπορούν να προμηθευτούν και τα δύο self tests που θα χρειαστούν για τις πανελλήνιες 2021 » τόνισε η κυρία Κεραμέως, ενώ ξεκαθάρισε ότι η βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ – ΤΕΙ δεν θα αλλάξει. «Κάθε χρονιά που περνάει και εγγράφονται νέοι με βαθμό 1-2 στα 20 τους έχουμε εγκλωβίσει. Εμείς δεν θέλουμε κάτι τέτοιο, θέλουμε να τους δώσουμε διεξόδους, λύσεις και δουλειές» υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας, ανακοινώνοντας ότι φέτος για πρώτη φορά οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν δύο ξεχωριστά μηχανογραφικά δελτία: ένα για εισαγωγή σε πανεπιστήμιο και ένα για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ.

«Δύο δρόμοι: Πανεπιστήμιο ή κατάρτιση» τόνισε η Νίκη Κεραμέως, σημειώνοντας πως ο τελικός αριθμός των εισακτέων θα διαμορφωθεί από τους βαθμούς των μαθητών.

Για τη νέα σχολική χρονιά, η κυρία Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει συζήτηση για έναρξη τον Αύγουστο. «Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για Αύγουστο. Όταν έχουμε τις τελικές αποφάσεις θα τις ανακοινώσουμε, όμως προτεραιότητά μας είναι το κλείσιμο της φετινής χρονιάς, που είναι 25 Ιουνίου για τα δημοτικά και 11 Ιουνίου για γυμνάσια και λύκεια» πρόσθεσε η υπουργός Παιδείας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι μόλις το 0,2% των τμημάτων παραμένει κλειστό λόγω των μέτρων κατά της Covid, τονίζοντας πως σε αυτό έχει παίξει σημαντικό ρόλο ο καθολικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών που ξεπερνά το 73%, αλλά και τα self tests που κάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Τέλος, επανέλαβε ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ήταν πυλώνας του προεκλογικού προγράμματος της κυβέρνησης και θα γίνει κανονικά, σημειώνοντας πως συζητούνται αυτή την περίοδο οι παράμετροι που θα έχει.

Νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης, η υπουργός Παιδείας μιλώντας στον Realfm 97,8 αναφέρθηκε στις αλλαγές που θα γίνουν στις σχολικές μονάδες της χώρας από τον Σεπτέμβριο.

«Είχαμε συζητήσει και προεκλογικά και είχαμε μιλήσει για την ανάγκη να υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, να το πούμε πολύ απλά αυτό σημαίνει ότι κατεβαίνει ο Γιάννης, η Μαρία, ο Κώστας κ.ο.κ. ανεξαρτήτως κομματικών παρατάξεων. Αυτό πιστεύουμε ότι θα είναι μια σημαντική βελτίωση στο Πανεπιστήμιο και ότι ακριβώς είχαμε πει προεκλογικά σε αυτό προχωρούμε και στην υλοποίηση μετεκλογικά. Αυτό δεν θα είναι στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο, στο επόμενο νομοσχέδιο θα είναι θέματα που αφορούν στο σχολείο περισσότερο και ήδη από τον Σεπτέμβριο θα δούμε ένα νέο αναβαθμισμένο σχολείο σε πάρα πολλούς τομείς», δήλωσε αρχικά η κ. Κεραμέως, για να συνεχίσει:

«Θα σας δώσω κάποιες ενδεικτικές αλλαγές. Το νηπιαγωγείο πλέον θα από τεσσάρων ετών σε όλη τη χώρα, ήταν από τα πέντε μέχρι πριν από μερικά χρόνια. Ξεκίνησε σταδιακά η υλοποίηση αυτού του μέτρου και να υπενθυμίσω ότι οι χώρες που έχουν τα καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα είναι χώρες που συστηματικά τις περισσότερες φορές ξεκινούν το νηπιαγωγείο από πιο νωρίς. Άρα τα χρόνια αυτά είναι εξαιρετικά κρίσιμα για να δώσουμε περισσότερα εφόδια στα παιδιά μας. Άρα νηπιαγωγείο από τα τέσσερα σε όλη τη χώρα. Δραστηριότητες στην αγγλική γλώσσα σε όλα τα νηπιαγωγεία της χώρας. Θα το πω όπως ακριβώς το νιώθω, γιατί μόνο στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία να γίνονται δραστηριότητες στα αγγλικά και όχι και σε κάθε δημόσιο νηπιαγωγείο της χώρας;».

«Επίσης, αλλαγή φιλοσοφίας στο σχολείο, ένα σχολείο που θα εστιάζει πέρα από τη μετάδοση της γνώσης, και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων. Τι εννοώ με τις δεξιότητες; Κριτική σκέψη, επίλυση προβλημάτων, ενσυναίσθηση, ομαδική δουλειά. Πώς θα καλλιεργούνται αυτές οι δεξιότητες στα παιδιά μας; Μέσα από νέες θεματικές που μπαίνουν στο σχολείο, όπως ρομποτική, εθελοντισμός, οδική ασφάλεια, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, προστασία του περιβάλλοντος, κλιματική αλλαγή, ανακύκλωση κ.ο.κ., επιχειρηματικότητα. Όλες αυτές οι θεματικές μπαίνουν στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου από το νηπιαγωγείο μέχρι το γυμνάσιο. Κάθε θεματική είναι σταθμισμένη ανά εκπαιδευτική ηλικία», περιέγραψε.

«Επίσης από Σεπτέμβριο ξεκινούν τα διπλάσια πρότυπα και πειραματικά σχολεία, που ήδη έχουμε ιδρύσει. Πλέον θα έχουμε 112 πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Οι εξετάσεις για τα πρότυπα είναι στις 28 Ιουνίου και τώρα που μιλάμε τρέχουν οι αιτήσεις, ενώ οι αιτήσεις για τα πειραματικά σχολεία τρέχουν επίσης και η κλήρωση θα γίνει στις 24 Ιουνίου. Νέα προγράμματα σπουδών: ετοιμάζονται 453 νέα προγράμματα σπουδών. Έχουμε προγράμματα σπουδών που είναι σε μερικές περιπτώσεις του 1998. Ετοιμάζουμε νέα προγράμματα λοιπόν, που θα οδηγήσουν σε νέα βιβλία», πρόσθεσε.

«Μου κάνει τρομακτική εντύπωση που η αξιωματική αντιπολίτευση δεν λέει κουβέντα για την επαγγελματική κατάρτιση. Λες και δεν υπάρχει στον χάρτη! Λες και δεν υπάρχουν οι 25.000 σπουδαστές και οι 5.000 εκπαιδευτές που ακολουθούν τον δρόμο της κατάρτισης. Μιλώ για τα δημόσια ΙΕΚ που έχουν ειδικότητες με τεράστια ζήτηση στην αγορά εργασίας πχ τεχνικοί εφαρμογών πληροφορικής υπογράμμισε. “Εμάς μας νοιάζει οι νέοι μας να έχουν επιλογές. Χρέος της πολιτείας είναι να χτίζει εναλλακτικές για τους νέους, γι’αυτό για πρώτη φορά φέτος στο μηχανογραφικό όταν έρθει η ώρα, θα έχουν δύο επιλογές. Να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό για κάποιο Πανεπιστήμιο βάσει των αποτελεσμάτων και έναν δεύτερο δρόμο με το παράλληλο μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ», συμπλήρωσε.

Πηγή: ipaideia.gr