Με αρρυθμίες επανεκκίνησε η λειτουργία των σχολείων. Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες διαμαρτύρονται κάνοντας λόγο για εκπαιδευτικούς-νομάδες, που καλούνται να καλύψουν κενά σε όλη τη χώρα, χωρίς το Υπουργείο Παιδείας να τους παρέχει κανένα κίνητρο.

Τα πρώτα αποτελέσματα των self test μπορεί να ήταν χαμηλά συγκριτικά με τον υπέρογκο αριθμό της εκπαιδευτικής κοινότητας που διενήργησε το τέστινγκ, παραμένει όμως ανησυχητική η διασπορά του ιού, εν αναμονή της κορύφωσης του κύματος τις επόμενες εβδομάδες.

Με πάνω από 25.000 εν δυνάμει κρούσματα, εκ των  οποίων παραπάνω από 3.500 αφορούν εκπαιδευτικούς, η εικόνα για την λειτουργία των σχολείων αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες.

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν και τα πρώτα δείγματα για την μετάδοση εντός του σχολικού χώρου, καθώς μέχρι στιγμής καταγράφονται τα κρούσματα από την διασπορά του ιού κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων.

Το υπουργείο Παιδείας καθησυχάζει σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί καμία χαμένη διδακτική ώρα, παρά τον μεγάλο αριθμό απουσίας εκπαιδευτικών.

Τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας βάσει αποκλειστικά των ελέγχων από self test ξεπερνούν τους 3.500, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΛΜΕ περίπου 7.000-8.000 εκπαιδευτικοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκτός σχολείου λόγω κρουσμάτων.

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες βρίσκονται σε αναβρασμό, καθώς η πρότασή τους για μικρή παράταση στη δια ζώσης εκπαίδευση δεν εισακούστηκε, παρά τη σύμφωνη γνωμή πολλών ειδικών, ενώ σχετικά με τις επερχόμενες προσλήψεις, υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για κάλυψη πάγιων κενών και όχι λόγω της πανδημίας, σημειώνοντας ότι στους αναπληρωτές με τρίμηνη σύμβαση δεν δίνεται κανένα κίνητρο. Παράλληλα, προετοιμάζουν κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες, σημειώνοντας ότι παρά την εικόνα που προσπαθεί να παρουσιάσει το Υπουργείο Παιδείας, η εκπαιδευτική διαδικασία στα σχολεία θα διαταράσσεται σε τακτά χρονικά διαστήματα λόγω των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς.

Πότε βγαίνει θετικό το self test

Η καταμέτρηση των περίπου 10.000 νέων self test την επομένη της πρώτης μέρας του σχολείου προκάλεσε ανησυχία σε γονείς και εκπαιδευτικούς, για τη διασπορά στα σχολεία, με πηγές του Υπουργείου Υγείας να προχωρούν σε διευκρινίσεις σχετικά με την επώαση της νόσου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι διευκρινίσεις αναφέρουν ότι «δεν εμφανίζονται όλοι οι θετικοί ταυτόχρονα. Η επώαση της νοσου δεν έχει κοινή ημερομηνία έναρξης άρα λογικό είναι να μην εμφανιστούν ταυτόχρονα. Ανά πάσα στιγμή μπορούν να υπάρχουν θετικά self-test. Το σημαντικό είναι τα εν δυνάμει αυτά κρούσματα να ανιχνεύονται, να περιορίζονται και να ελέγχονται περαιτέρω. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να υπάρχουν οι τακτικοί έλεγχοι για να εντοπίζουν εκείνους που μπορεί να είναι κρούσματα ανά πάσα στιγμή. Στη φάση που βρισκόμαστε έχει πολύ μεγάλη σημασία οι πολίτες να ενημερώνονται σωστά και υπεύθυνα, ώστε να μπορέσουν να προστατευτούν αποτελεσματικά. Το σχέδιο testing των σχολείων διασφαλίζει ακριβώς ότι τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά και τα κρούσματα εντοπίζονται έγκαιρα και απομονώνονται για να μην υπάρχει διασπορά».

 

Κινητοποιήσεις από εκπαιδευτικούς

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες τις επόμενες ημέρες, με συμμετοχή σε συλλαλητήρια και με συνεντεύξεις τύπου για την κατάσταση στα σχολεία.

ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ έχουν αντιταχθεί το προηγούμενο διάστημα στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας για την επιστροφή στα σχολεία, κατηγορώντας την πολιτική ηγεσία για την παραμονή του περιβόητου 50%+1, για την νομοθεσία σχετικά με τις ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικών αλλά και για τη διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Σχετικά με τον αριθμό προσλήψεων, οι εκπαιδευτικοί σημειώνουν ότι καλύπτουν πάγιες ελλείψεις στην εκπαίδευση και όχι μόνο έκτακτα κενά λόγω της πανδημίας, ενώ αντιτίθενται στην πρόσληψη τρίμηνων εκπαιδευτικών, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για εκπαιδευτικούς-νομάδες, που θα καλύπτουν, σε κάποιες περιπτώσεις σε μεγάλες αποστάσεις, κενά σε σχολεία για λίγες ημέρες, ενώ στα μέσα Απριλίου θα βρεθούν πάλι άνεργοι.

 

Πηγή: ipaideia.gr