Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2022 - Μηχανογραφικό 2022

Μετεγγραφές

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022
Διάφορα Θέματα   Επικαιρότητα
Η «Όμικρον» και η ανησυχία για τα παιδιά

 

 Η «Κ» μίλησε με δύο εξειδικευμένους γιατρούς στις ΗΠΑ, ενώ αυξάνονται οι εισαγωγές σε παιδιατρικές κλινικές λόγω COVID-19

Στην αρχή της πανδημίας η έγνοια όλων αφορούσε τους ηλικιωμένους, στην παρούσα φάση λόγω της μετάλλαξης «Ομικρον» στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήρθαν οι ανήλικοι. Η συζήτηση σχετικά με τα σχολεία ανέδειξε την έντονη ανησυχία γιατρών αλλά και γονιών, δεδομένου ότι η νέα μετάλλαξη μεταδίδεται γρήγορα και τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών μετά βίας είχαν προλάβει να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου. Ακόμα μεγαλύτερη, βέβαια, είναι η ανησυχία για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, που δεν έχουν δυνατότητα εμβολιασμού, τα πιο μικρά δε μεταξύ αυτών δεν φορούν μάσκα ούτε έχουν τη δέουσα ωριμότητα για να αντιληφθούν τους κινδύνους της πανδημίας. Καθώς οι εισαγωγές στις παιδιατρικές κλινικές στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, η «Κ» απευθύνθηκε σε δύο εξειδικευμένους γιατρούς, που εργάζονται στην Ουάσιγκτον και τη Νότια Καρολίνα.

«Εσχάτως οι θετικοί παιδιατρικοί ασθενείς έχουν αυξηθεί σημαντικά, κυρίως λόγω της μετάλλαξης “Ομικρον”», επιβεβαιώνει ο δρ Ιωάννης Κουτρούλης, επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής και επείγουσας παιδιατρικής ιατρικής στο George Washington University και παιδίατρος στο Children’s National Hospital στην Washington DC. «Ο SARS-CoV-2 αυτής της μετάλλαξης δεν προσβάλλει τους πνεύμονες τόσο συχνά και πολλοί ασθενείς προσέρχονται στα επείγοντα με συμπτώματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού».

Εμβολιασμοί

Στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου 2021 κατεγράφησαν 8.300 νοσηλείες και 100 θάνατοι παιδιών πέντε έως έντεκα ετών. «Για την ακρίβεια, στην ηλικιακή αυτή ομάδα η λοίμωξη με κορωνοϊό ήταν μία από τις δέκα συχνότερες αιτίες θανάτου», επισημαίνει ο ίδιος. «Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν τη σημασία του εμβολιασμού για την πρόληψη πολλών από αυτές τις λοιμώξεις, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει έγκριση για τρίτη δόση στα παιδιά μικρότερα των 12 ετών». Τα ποσοστά εμβολιασμού των παιδιών στις ΗΠΑ απέχουν από τον επιθυμητό στόχο: «Κατά μέσο όρο μόνο το 22% των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών έχουν εμβολιαστεί – το ποσοστό βέβαια ποικίλλει ανά πολιτεία».

Στην πλειονότητά τους οι παιδιατρικοί ασθενείς με COVID-19 είναι ασυμπτωματικοί ή παρουσιάζουν ελαφρά συμπτώματα. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως το πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο έπειτα από COVID-19», τονίζει ο δρ Κουτρούλης, «παιδιά με αυτό το σύνδρομο πολλές φορές εμφανίζουν εικόνα σοκ, καρδιακές αρρυθμίες, ακόμα και περικαρδιακή συλλογή (συλλογή υγρού γύρω από την καρδιά)». Ποια συμπτώματα πρέπει να κινητοποιούν τους γονείς; «Οποιοδήποτε ασυνήθιστο σύμπτωμα, όπως δυσκολία στην αναπνοή, παρατεταμένος πυρετός, συχνοί εμετοί, σοβαρός πονοκέφαλος, στηθάγχη, κοιλιακό άλγος ή αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού».

Φαίνεται επίσης πως τα παιδιά κάτω του ενός έτους έχουν υψηλότερο ρίσκο για σοβαρότερη λοίμωξη. «Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο ανώριμο ανοσοποιητικό τους σύστημα και στους σχετικά μικρότερους αεραγωγούς, που τα καθιστούν πιο ευάλωτα», διευκρινίζει ο ίδιος, «πάντως, το πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο έπειτα από COVID-19 είναι συχνότερο σε παιδιά της ηλικιακής ομάδας 6-12 ετών». Ορισμένα περιστατικά που έχει διαχειριστεί έχουν χαραχθεί ανεξίτηλα στη μνήμη του. «Εχω προσωπικά αξιολογήσει τρία – τέσσερα παιδιά με πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο έπειτα από COVID-19, τα οποία μέσα σε λίγες ώρες από σχετικά ελαφρά συμπτωματολογία βρέθηκαν με εικόνα σοκ και υπόταση και χρειάζονταν ισχυρή φαρμακευτική αγωγή και νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων», διηγείται. «Η ταχύτητα εξέλιξης της κλινικής εικόνας μάς έχει κάνει ιδιαίτερα προσεκτικούς με αυτό το σύνδρομο». Το τελευταίο διάστημα «πολλά παιδιά με COVID-19 έχουν ταυτόχρονα και άλλες ιογενείς λοιμώξεις (ρινοϊό, ιό της γρίπης)».

Στις ΗΠΑ η χρήση μάσκας ξεκινάει από τα 2 έτη, όμως η υποχρεωτικότητα ποικίλλει ανά πολιτεία. «Εδώ σε εμάς η χρήση δεν είναι υποχρεωτική, επαφίεται στην κρίση του κάθε πολίτη», αναφέρει στην «Κ» ο δρ Bhairav Shah, παιδοχειρουργός και επίκουρος καθηγητής στο University of South Carolina. «Το νοσοκομείο μας από την έναρξη της πανδημίας και τούδε είναι πάντοτε γεμάτο, ακόμα και τα καλοκαίρια», παρατηρεί ο ίδιος, «δυστυχώς, όμως, στην πολιτεία μας έχουμε και πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού παιδιών». Ως πατέρας δύο παιδιών, 2 και 4 ετών, βρίσκεται πολύ συχνά ενώπιον διλημμάτων. «Είμαστε με τη γυναίκα μου και οι δύο γιατροί, οπότε δεν είχαμε καν την επιλογή της τηλεργασίας», διευκρινίζει. «Καταλήξαμε στην απόφαση να στείλουμε τον μεγάλο μας γιο στο προνήπιο, με την οδηγία να φοράει μάσκα, αλλά κρατήσαμε τον μικρότερο στο σπίτι με μια παιδαγωγό που έχει εμβολιαστεί». Την εβδομάδα που η κοπέλα είχε έρθει σε επαφή με κρούσμα, ήρθαν τα πάνω κάτω για την οικογένεια. «Προσπαθούμε να βρούμε μια χρυσή τομή, βγαίνουμε τα Σαββατοκύριακα με τα παιδιά, αλλά αποφεύγουμε πολυσύχναστα μέρη», διευκρινίζει. «Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας δεν έχουν επιβιβαστεί τα παιδιά μας σε μέσα μαζικής μεταφοράς». Επιπλέον, «όταν ξέσπασε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα η μετάλλαξη “Ομικρον”, είχαμε κανονίσει να περάσουμε τις διακοπές στο Νιου Τζέρσεϊ, ένα ταξίδι που για λόγους ασφαλείας ακυρώσαμε». Ο ίδιος ευελπιστεί να πλησιάζει το τέλος της πανδημίας, «γιατί τον Ιούλιο έχω κανονίσει να έρθουμε στην Ελλάδα και δεν θέλω τα παιδιά μου να στερηθούν μια τέτοια εμπειρία».

Συμπτώματα long COVID-19

Πόσο κινδυνεύουν οι ανήλικοι από long COVID-19; «Mια πρόσφατη έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Child & Adolescent Health ανέφερε ότι 1,8% (25 από 1.379) των παιδιών που βρέθηκαν θετικά στον SARS-CoV-2 είχαν συμπτώματα πέραν των 56 ημερών», απαντά ο δρ Κουτρούλης. 

Με τη long COVID-19, πολλά παιδιά ξαφνικά δυσκολεύονται με τις σχολικές εργασίες τους ή τα αθλήματα· άλλα δεν μπορούν να κοιμηθούν ή δυσκολεύονται να περπατήσουν ή παρουσιάζουν γενικευμένους πόνους, δύσπνοια, ζάλη και άλλα ανησυχητικά συμπτώματα. 

«Γενικά, ως long COVID-19 ορίζουμε την εμφάνιση νέων, επανερχόμενων ή συνεχιζόμενων συμπτωμάτων τέσσερις ή περισσότερες εβδομάδες μετά την αρχική μόλυνση. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς γιατί, αλλά ο κορωνοϊός μπορεί να βλάψει πολλά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των πνευμόνων, του δέρματος, των νεφρών και του εγκεφάλου», σημειώνει. «Τα μεγαλύτερα παιδιά φαίνεται να τα πηγαίνουν χειρότερα, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην ικανότητά τους να εκφράζουν τις ανησυχίες τους». 

Είναι σχετικά νωρίς να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τη long COVID-19 στα παιδιά. Εξ ου και το Εθνικό Ιδρυμα Υγείας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πρόσφατα τη χρηματοδότηση μιας έρευνας που θα παρακολουθήσει για τρία χρόνια τη σωματική και ψυχική υγεία 1.000 ασθενών ηλικίας έως 21 ετών που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. 

πηγή:alfavita

 

 

 


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 112 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
Κ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΕΛΗ ΒΟΗΘΕΙΑ-ΑΣΕΠ !!!
Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022 - 18:57
Σχόλια (0)

Κ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΕΛΗ ΒΟΗΘΕΙΑ-ΑΣΕΠ !!!
Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022 - 18:57
Σχόλια (0)

Κ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΕΛΗ ΒΟΗΘΕΙΑ-ΑΣΕΠ !!!
Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022 - 18:57
Σχόλια (0)

Κ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΕΛΗ ΒΟΗΘΕΙΑ-ΑΣΕΠ !!!
Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022 - 18:56
Σχόλια (0)

Σπουδές στην Κύπρο - Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Επιλογή Σχολής (4ο Πεδίο)
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022 - 20:20
Σχόλια (2)

Επιλογή Σχολής (4ο Πεδίο)
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022 - 20:19
Σχόλια (0)

Ικυ
Τρίτη, 10 Μαΐου 2022 - 22:48
Σχόλια (12)

πανελλελε 2023
Πέμπτη, 5 Μαΐου 2022 - 22:33
Σχόλια (3)

ΙΚΥ ΕΚΟ
Τετάρτη, 4 Μαΐου 2022 - 12:32
Σχόλια (7)

Σπουδές στην Κύπρο - Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

ΙΚΥ
Δευτέρα, 2 Μαΐου 2022 - 16:59
Σχόλια (4)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022
Στο ΑΠΘ ο Υφ. Παιδείας - Επισκέφθηκε την υπό κατασκευή βιβλιοθήκη
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 3 ώρες
Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022
Απουσίες: Η εγκύκλιος του υπ. Παιδείας
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 3 ώρες
Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022
Πανελλαδικές 2022: Ποια Τμήματα συρρικνώνονται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 4 ώρες
Σελίδα 1 από 5577 (33457 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
5575
5576
5577
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης