Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023
Μαθητές - Φροντιστήριο - Σχολείο - Πανεπιστήμιο   Διάφορα Θέματα   Επικαιρότητα   Άρθρα
Ενας «Κόμβος» για τον συντονισμό των δυνάμεων του Ελληνισμού
 Στην αρχαιότητα ο κόμπος του Ηρακλή συμβόλιζε το δέσιμο της ζωής με τον θάνατο. Για τον «Κόμβο – Node: Δίκτυα του Παγκόσμιου Ελληνισμού» όμως, ο συγκεκριμένος κόμπος συμβολίζει το άρρηκτο δέσιμο των απανταχού Ελλήνων, όσων ζουν στη χώρα κι όσων βρίσκονται σε όλα τα υπόλοιπα σημεία της υφηλίου, όπως και τη διαχρονική έννοια της «ναυτοσύνης». Στο πρώτο συνέδριο της πρωτοβουλίας μελών του Ελληνισμού, που έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας, ο πρόεδρος Αγγελος Χανιώτης, καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, τόνισε ότι ο Κόμβος «έχει τη ρίζα του στη βασική διαπίστωση ότι ο Ελληνισμός δεν περιορίζεται μεταξύ Ειδομένης και Λιβυκού Πελάγους και ότι ο παγκόσμιος Ελληνισμός αποτελεί ισχυρή δύναμη για την ανάπτυξη της Ελλάδας». Ο Ελληνισμός, τόνισε, εκτείνεται από την Αυστραλία ώς τις σκανδιναβικές χώρες, και από τις ΗΠΑ ώς τη Σιγκαπούρη. Αλλά για να συμβάλει αποτελεσματικά στη διαμόρφωση στρατηγικών, και στην ισχυροποίηση της χώρας στο διεθνές επίπεδο, χρειάζεται «όχι μόνο η επιστράτευση όλων των δυνάμεων του Ελληνισμού αλλά και ο συντονισμός αυτών των δυνάμεων», ανέφερε.
 
 Στόχος του Κόμβου δεν είναι να λειτουργήσει ως μια ακόμα «δεξαμενή ιδεών αλλά ως εκκολαπτήριο δράσεων που είναι άμεσα πραγματοποιήσιμες», σημείωσε. Τρεις εξ αυτών παρουσιάστηκαν μέσω διαφορετικών θεματικών συζητήσεων το Σάββατο. Η πρώτη αφορά τη δημιουργία του προγράμματος απογραφής του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού παγκοσμίως. «Σκοπός δεν είναι να γίνει ένας τηλεφωνικός κατάλογος αλλά μια πηγή γνώσεων και πληροφοριών», λέει στην «Κ» ο Μιχάλης Χαλιάσος, αντιπρόεδρος του Κόμβου και κάτοχος της έδρας Μακροοικονομικών και Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης. «Να δημιουργηθεί μια λειτουργική βάση δεδομένων που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει και ένας δημόσιος φορέας ή μια ανεξάρτητη αρχή», σημειώνει. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης οργανώθηκε το πρώτο πάνελ, με τίτλο «Επιστήμη: Ενα δίκτυο του παγκόσμιου Ελληνισμού».
 
Συμμετείχαν η πρύτανης της Παντείου Χριστίνα Κουλούρη, ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς, η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης Εύη Σαχίνη, και ο κ. Χανιώτης, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Αννα Γριμάνη. «Γιατί οι Ελληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό;», ρώτησε η κ. Γριμάνη. «Διότι βρίσκονται σε οργανωμένα περιβάλλοντα όπου επικρατεί αξιοκρατία», απάντησε η ίδια. Η κ. Κουλούρη τόνισε ότι ο επαναπατρισμός των επιστημόνων εξαρτάται από τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τις ευκαιρίες εξέλιξης, και τις οικονομικές απολαβές. «Οσο δεν αυξάνονται οι μισθοί και δεν μειώνονται τα γραφειοκρατικά εμπόδια δεν υπάρχει περίπτωση επαναπατρισμού στην Ελλάδα», υπογράμμισε. Η γραφειοκρατία, συμπλήρωσε, αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πρόσληψη επισκεπτών καθηγητών, δηλώνοντας ότι η παραπάνω είναι αδύνατη στην Πάντειο. «Οχι γιατί δεν μπορούμε», συμπλήρωσε, «γιατί είναι τέτοιοι οι όροι – πρέπει να έχει σύμβαση με εταιρεία, τι εταιρεία θα έχει ο ιστορικός;», είπε η κ. Κουλούρη.
 
 Δεύτερη δράση του Κόμβου είναι η ΕΝ.Ν.ΟΙ.Α., δηλαδή η ενδυνάμωση των ελληνικών νοικοκυριών στις οικονομικές αποφάσεις τους. Στο αντίστοιχο πάνελ, στο οποίο μίλησαν ο κ. Χαλιάσος, ο Μάκης Δρακόπουλος, διευθυντής Προγραμμάτων και Θεσμικής Χρηματοδότησης στην ActionAid Greece, ο Φώτης Παναγιωτόπουλος, επικεφαλής Strategy & Consulting στην Accenture Greece, ο Ερνέστος Παναγιώτου, γενικός διευθυντής Μετασχηματισμού στο τμήμα Στρατηγικής και Διεθνών Δραστηριοτήτων στην Εθνική Τράπεζα, και ο Ηλίας Λεκκός, Group Chief Economist στην Τράπεζα Πειραιώς, συζητήθηκε η σημασία της εξάλειψης του οικονομικού αναλφαβητισμού στη χώρα. Στόχος του προγράμματος είναι η αλληλεπίδραση με τον κόσμο, λέει στην «Κ» ο κ. Χαλιάσος. «Μέσω της εκπαίδευσης στα σχολεία, δράσεων και ενημέρωσης, αλλά και με τεχνολογικά μέσα, λ.χ. με εφαρμογές που ενθαρρύνουν την αποταμίευση».
 
 Η τρίτη δράση αφορά τις δομές συνέργειας μεταξύ υγείας, βιοτεχνολογίας και οικονομίας, τη συνύπαρξή τους εντός ενός ενιαίου λειτουργικού και γεωγραφικού πλαισίου εταιρειών και ερευνητικών φορέων, δηλώνει στην «Κ» ο συντονιστής της συγκεκριμένης δράσης, Κωνσταντίνος Δροσάτος, ο οποίος είναι καθηγητής Φαρμακολογίας και Συστημάτων Φυσιολογίας στο Ιατρικό Κολέγιο του Σινσινάτι. Η σημασία της συμβολής Ελλήνων του εξωτερικού έγινε ιδιαίτερα προφανής στο τελευταίο πάνελ, στο οποίο συμμετείχαν η Σταματική Κρήτα, υπεύθυνη ανάπτυξης του Hellenic Bio Cluster, του πρώτου και μεγαλύτερου cluster βιο-επιστημών και βιοϊατρικής στην Ελλάδα, και ο Γρηγόρης Ρουμελιώτης, αντιπρόεδρος της εταιρείας Orgenesis. Η κ. Κρήτα μετακόμισε στην Ελλάδα από τη γενέτειρά της Αυστραλία πριν από έξι χρόνια. Ο κ. Ρουμελιώτης επαναπατρίστηκε πριν από περίπου δύο μήνες, έπειτα από 27 χρόνια εργασιακής εμπειρίας στο εξωτερικό. Σε μια συζήτηση που συντόνισε η Μαριτίνα Γκρελόνι της Endeavor Greece, διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού στήριξης της επιχειρηματικότητας, η κ. Κρήτα και ο κ. Ρουμελιώτης μίλησαν τόσο για τις θετικές εξελίξεις στο ελληνικό οικοσύστημα, όσο και για τα προβλήματα που επιμένουν στη χώρα. Είναι σημαντικά και θετικά τα φορολογικά κίνητρα, τόνισε ο κ. Ρουμελιώτης, αλλά ο επαναπατρισμός δεν είναι πάντα εύκολος. «Στη Θεσσαλονίκη, λ.χ., είναι πολύ θετικό το hub της Pfizer, αλλά τα ενοίκια έχουν αυξηθεί πολύ, και οι επαναπατρισμένοι υπάλληλοι δεν βρίσκουν σπίτι», δηλώνει.
 
 «Η Ελλάδα προσπαθεί να προσελκύσει κόσμο πίσω με συναισθηματισμούς», ανέφερε η κ. Κρήτα, τονίζοντας πως αυτό είναι λάθος. «Στον χώρο βιοτεχνολογίας υπάρχουν ευκαιρίες που μπορούν να προσελκύσουν οποιονδήποτε όχι μόνο τη διασπορά», δήλωσε. Είναι θετικό ότι μεγάλες πολυεθνικές έχουν επενδύσει σε εταιρείες στην Ελλάδα, όπως και ότι πλέον υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο και χρηματοοικονομικά εργαλεία που υποστηρίζουν καινούργιες εταιρείες και ιδέες, τόνισε. Αλλά το σημαντικότερο «είναι η ύπαρξη εθνικής στρατηγικής και η υλοποίηση δράσεων σε εθνικό και πολιτικό επίπεδο».
 
Πηγή:www.kathimerini.gr 

Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 85 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
 
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023

Σχόλια (0)
γεια
Είμαστε ένας οργανισμός που προσφέρει δάνεια σε άτομα που χρειάζονται προσωπική επένδυση με ποσοστό 2%. Το ποσό κυμαίνεται από 2000 Ευρώ έως 800.000 Ευρώ Είμαι γρήγορος και δίκαιος. E-mail επικοινωνίας:  thristinatsonkova@gmail.com

Υποβλήθηκε πριν από 83 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Προπτυχιακά - Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Εξ Αποστάσεως

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
Είναι εύκολη η Αγγλική Φιλολογία του ΕΚΠΑ;;
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 - 15:53
Σχόλια (0)

Μεταπτυχιακά
Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 - 22:37
Σχόλια (0)

ΔΩΡΕΑΝ Μαθήματα Αγγλικών / Απόκτησε (Lower, Advanced, Proficiency)
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023 - 04:06
Σχόλια (0)

Δεκαπέντε (15) θέσεις έμμισθων υποψηφίων διδακτόρων
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 - 14:46
Σχόλια (0)

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 - 18:41
Σχόλια (4)


Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (0)

Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (12)

ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Σάββατο, 12 Αυγούστου 2023 - 01:50
Σχόλια (2)

ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΩΝ ΣΕ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2023 - 19:36
Σχόλια (9)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024
Οι καθηγητές κήρυξαν 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 18 ώρες
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024
ΑΠΘ: Χάθηκε και επίσημα η εξεταστική στη Νομική – Τι θα ισχύσει για τους επί πτυχίω
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 18 ώρες
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024
PISA: Στις εξετάσεις των 15χρονων μαθητών μπαίνουν Αγγλικά και Ψηφιακές Δεξιότητες
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 18 ώρες
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024
Τα 10 Καλύτερα Πανεπιστήμια του Κόσμου για το 2024
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 18 ώρες
Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2024
Δικτυακή συζήτηση για το νομοσχέδιο Πιερρακάκη και τα νέα κολέγια
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Σελίδα 1 από 6141 (36844 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
6139
6140
6141
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης