Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018
 
 

Υποτροφία Φοίτησης

Αγγελίες

Σπουδές στην Κύπρο

Πανελλαδικές 2018 - Μηχανογραφικό 2018

Μετεγγραφές

edu4u.gr facebook page

Share
ΘΩΜΑΣ
Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012
Επικαιρότητα
τα τελευταια νεα για τις βασεις 2012
Εκτιμήσεις Βάσεων ανά τμήμα

Δείτε τις εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2012 ανά Τμήμα!

Γράφει ο Γιώργος Κ. Καββαδίας, εκπαιδευτικός - ερευνητής.

Οι άστοχες επιλογές θεμάτων στις πανελλαδικές εξετάσεις, οι λανθασμένες διατυπώσεις, όπως στη Φυσική και η άνοδος του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων στα περισσότερα μαθήματα είναι τα βασικά κομμάτια που συμπληρώνουν το παζλ των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Ακαδημαϊκού κ. Αρβελέρ, της οποίας κείμενο δόθηκε στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στους μαθητές. «Γράφω δύσκολα, δεν είναι για παιδιά τα κείμενα μου… Ουδέποτε θα έδινα εγώ τέτοιο κείμενο. Τι δίνετε εδώ στα παιδιά; Τι πράγματα είναι αυτά;» Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.), διαπιστώνει – μεταξύ άλλων - ότι: «Εκτός από το πρώτο θέμα τα υπόλοιπα απαιτούσαν μεγάλη εμπειρία και ιδιαίτερη διαίσθηση στη φυσική, σαν να επρόκειτο για διαγωνισμό ταλέντων φυσικής…»

Είναι έξω από κάθε παιδαγωγική αρχή, να καλούνται οι υποψήφιοι να διαγωνιστούν σε υπέρμετρης δυσκολίας θέματαπου οδηγούν στο «υπόγειο» της βαθμολογίας μαζικά τους υποψηφίους ακόμα και τους σχετικά καλά προετοιμασμένους. Τα στοιχεία πιστοποιούν ότι με τα θέματα που επιλέγονται προκαλείται ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα στην εκπαιδευτική διαδικασία, τις προσπάθειες τόσο των εκπαιδευτικών, όσο και, κυρίως, των μαθητών με τα αποτελέσματα των εξετάσεων.Έτσι η είσοδος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση συνδέεται με τη δυνατότητα πληρωμής διδάκτρων σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, με αποτέλεσμα να ροκανίζεται το πενιχρό εισόδημα χιλιάδων λαϊκών οικογενειών.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας ή αποτυχίας είναι τεχνητή κατασκευή των λεγομένων διαβαθμισμένων θεμάτων που λειτουργούν σαν έξυπνεςβόμβες με στόχους εξωεκπαιδευτικούς. Παράλληλα η συζήτηση για το μορφωτικό επίπεδο των μαθητών με βάση την καλή ή κακή βαθμολογίαστις εξετάσεις είναι άνευσημασίας, γιατίτα υψηλά ποσοστά επιτυχίας ή αποτυχίας είναι μια «κατασκευή» από τους «θεματοθέτες» της Επιτροπής Εξετάσεων που κρατούν στα χέρια τους τα «εργαλεία» των λεγομένων διαβαθμισμένων θεμάτων.

Η αύξηση του αριθμού εισακτέων κατά 1.650 περίπου σε συνδυασμό με τη μείωση – κατά 4.000 περίπου -του αριθμού υποψηφίων που ανέρχονται σε 87.500 περίπου είναι τα «καλά νέα» που οδηγούν το ασανσέρ των βάσεων προς τα κάτω. Ωστόσο, τα δυσκολότερα θέματα συγκριτικά με το 2011σε αρκετά μαθήματα σε συνδυασμό με τον αναμενόμενο συνωστισμό των πρώτων προτιμήσεων στα κεντρικά τμήματα παρασκευάζουν ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» που εντείνει τον ανταγωνισμό όχι μόνο για τις υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές, αλλά και για τα κεντρικά τμήματα των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.(κυρίως Λεκανοπεδίου και Θεσσαλονίκης). Ειδικότερα τα θέματα – «φωτιά» στη Φυσική (Θετικής και Τεχνολογικής) Κατεύθυνσης, στα Μαθηματικά (Θετικής και Τεχνολογικής) Κατεύθυνσης και Γενικής Παιδείας, Βιολογία γενικής παιδείας, στη Χημεία Θετικής Κατεύθυνσης) σπρώχνουν το ασανσέρ των βάσεων χαμηλότερα,κυρίως, για τα τμήματα του 2ου - 4ου πεδίου, αλλά και του 3ου και 5ου, κατά δεύτερο λόγο, πεδίου. Αντίστοφη αναμένεται η πορεία των βάσεων του 1ου πεδίου. Ωστόσο, χρειάζεται να τονιστεί ότι δεν ισχύει πάντα η εξίσωση: δυσκολότερα θέματα = χειρότερες επιδόσεις. Η εικόνα των επιδόσεων των υποψηφίων δεν είναι ενιαία για όλα τα μαθήματα και τις κατευθύνσεις. Αλλά παρά την ανισοκατανομή των επιδόσεων και τις διαφοροποιήσεις η εικόνα των επιδόσεων θα στην Τεχνολογική κατεύθυνση θα είναι πολύχειρότερη συγκριτικά με το 2011. Αισθητά χειρότερη στη Θετική και ελαφρώς ή και αισθητά καλύτερη στη Θεωρητική. Σε κάθε περίπτωση η εικόνα της κίνησης των βάσεων παραμένει θολή, αφού στηρίζεται σε εκτιμήσεις και όχι στα πραγματικά στατιστικά στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

ΟΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.

Στη Νεοελληνική Γλώσσαη εικόνα των επιδόσεων είναι χειρότερη από το 2011, αλλά δεν αναμένονται δραματικές αποκλίσεις . Μάλλον οριακές με σίγουρα λιγότερους υποψηφίους στην κλίμακα του «άριστα» και στην υψηλόβαθμη 15 – 17,9. Ελάχιστοι οι αριστούχοι, κάτω από 1,1 %. Επομένως όσοι υπερβούν το 15 ποσοστιαία θα είναι κάτω από 25 % και θα είναι ευχαριστημένοι. Ανάλογο, πάνω από 22% αναμένεται να είναι και το ποσοστό όσων βρεθούν στον … βυθό της βαθμολογίας (0 - 9,9)

Στη Βιολογία και τα Μαθηματικά γενικής παιδείας που έχουν επιλέξει συνολικά πάνω από το 98% των υποψηφίων οι επιδόσεις είναι χειρότερες μάλλον οριακά. Οι αριστούχοι μειώνονται και στα δύο μαθήματα, σε επίπεδα κάτω από το 20 % και αναμένεται συνωστισμός στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες. Πάνω από το 35% των υποψηφίων στη Βιολογία και πάνω από 45% στα Μαθηματικά θα είναι στο .. υπόγειο της βαθμολογίθας. Τα Μαθηματικά που επιλέγονταιαπό τους μισούς σχεδόν υποψηφίους παίζουν πιο σημαντικό ρόλο στην κίνηση των βάσεων, ειδικότερα του 5ου επιστημονικού πεδίου ως μάθημα αυξημένης βαρύτητας. Ως ένα από τα έξι μαθήματα επηρεάζει την κίνηση των βάσεων στο 2ο και 4ο επιστημονικά πεδία. Στο συγκεκριμένο μάθημα αναμένονται αισθητά χαμηλότερεςεπιδόσεις και αισθητή μείωση των αριστούχων. Σκούρα τα πράγματα για τους ελάχιστους υποψηφίουςπου επέλεξαν Φυσικήκαι Ιστορία γενικής παιδείας που δεν επηρεάζουν ουσιαστικά την κίνηση των βάσεων, αλλά αποτελούν βαρίδια για την πλειονότητα των υποψηφίων που τα επιλέγουν.

ΟΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΑΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ

Στη Θεωρητική κατεύθυνση μέχρι τώρα, χωρίς η εικόνα των επιδόσεων να είναι ειδυλλιακή, εκτιμάται ότι είναι καλύτερη σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά όχι θεαματικά. Μάλλον οριακή είναι η βελτίωση των επιδόσεων στα Αρχαία Ελληνικά και στη Νεοελληνική Λογοτεχνίακαι τα Λατινικά. Σε ισορροπία σε σύγκριση με πέρυσι και χωρίς δραστικές αποκλίσεις αναμένονται οι επιδόσεις στην Ιστορία που είναι το δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας. Κυρίαρχη είναι η ανοδική, αλλά όχι έντονη, τάση των βάσεων για τα περιζήτητα τμήματα του 1ου πεδίου.

Αρχαία Ελληνικά.

Μετά την περσινή μεγάλη κάμψη των επιδόσεων θεωρείται δεδομένη η αύξηση των αριστούχων που δε θα υπερβούν το 7 % και των υψηλόβαθμων (15 – 17,9) κοντά στο 20%.Υψηλά πάνω από 45 % εκτιμάται ότι θα είναι και τα ποσοστά αποτυχίας (0 - 9,9). Οι επιδόσεις στα Αρχαία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κίνηση των βάσεων του 1ου πεδίου, γιατί είναι μάθημα αυξημένης βαρύτητας με τον μεγαλύτερο συντελεστή 1,3.

Ιστορία.

Στην Ιστορία Θεωρητικής κατεύθυνσης εξαιρετικά θολή παραμένει η εικόνα των επιδόσεων. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε σχετική ισορροπία συγκριτικά με το 2011. Σχετικά υψηλά, αλλά σίγουρα κάτω από 20 % υπολογίζονται τα ποσοστά «αριστούχων». Κάτω από 22 % αναμένεται το ποσοστό των υψηλόβαθμων (15 – 17,9) και πάνω από 45 % όσων δε θα «πιάσουν» τη βάση.Και η Ιστορία ως δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας με συντελεστή 0,7 συμμετέχει αποφασιστικά στη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής.

Νεοελληνική Λογοτεχνία.

Αισθητά, αλλά όχι θεαματικά βελτιωμένες αναμένονται οι επιδόσεις στη Νεοελληνική Λογοτεχνία.Αυξημένα ποσοστά αριστούχων, κάτω από 7%. Πάνω από 20 % αναμένεται το ποσοστότων υψηλόβαθμων (15 – 17,9),ενώ το ποσοστό των χαμηλόβαθμων (0 – 9,9) θα είναι πάνω από 28 %.

Λατινικά.

Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η αυλαία των εξετάσεων άφησε γλυκιάγεύση στους υποψηφίους της Θεωρητικής. Αναμένονται σίγουρα καλύτερες επιδόσεις. Αύξηση των αριστούχων σε επίπεδα πάνω από 18 %. Περίπου 4 στους 10 υποψηφίους θα βρεθούν στις κλίμακες 12 – 17,9, ενώ πάνω από 33 % δε θα υπερβούν τη βάση του 10.

ΘΕΤΙΚΗ

Στη Θετική κατεύθυνση είναι χειρότερες, μάλλον οριακά, οι επιδόσεις στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας που είναι τα Μαθηματικά και αισθητά χειρότερες στη Φυσική που είναι μαθήματα αυξημένης βαρύτητας για το 2ο και 4ο πεδίο, αλλά επηρεάζουν σημαντικά και την κίνηση των βάσεων τόσο του 3ου, όσο και του 5ου πεδίου. Χειρότερες εκτιμάται ότι θα είναι οι επιδόσειςστη Χημεία Θετικής που είναι το 2ο μάθημα αυξημένης βαρύτητας με συντελεστή0,7 για το 3ο πεδίο. Αντίθετα αιθητά καλύτερες είναι οι επιδόσεις στο 1ο μάθημα αυξημένης βαρύτητας του 3ου πεδίου πουείναι η Βιολογία. Εκτιμάται ότι πολύ πιο κάτω από 16% θα είναι το ποσιοστό των υποψηφίων με γενικό βαθμό πρόσβασης « άριστα» (18 – 20), ενώ υψηλό, πάνω από 40%, θα είναι το ποσοστό «κάτω από τη βάση» (0 – 9,9). Πτώση προδιαγράφουν τα μέχρι τώρα δεδομένα στις βάσεις εισαγωγής των περιζήτητων τμημάτων του 3ου πεδίου.

Βιολογία.

Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν σε αισθητή αύξηση των αριστούχων. Περίπου 1 στους 3 υποψηφίους θα βρεθεί στο … ρετιρέ της βαθμολογίας (18 – 20). Η ίδια αναλογία αναμένεται και στην κλίμακα 15 - 17,9, ενώπολύ χαμηλά, κάτω από 17 % υπολογίζονται τα ποσοστά «κάτω από τη βάση»

Χημεία

Αισθητά χειρότερες αναμένονται οι επιδόσεις στο δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας. Μείωση των αριστούχων σε ποσοστά κάτω από 38%. Πάνω από 25% θα βρεθούν στην αμέσως επόμενη βαθμολογική κλίμακα 15 – 17,9, ενώ χαμηλά, κάτω από 20 % θα είναι το ποσοστό αποτυχίας (0 – 9,9).

Μαθηματικά Θετικής - Τεχνολογικής

Σίγουρα λιγότερους αριστούχους φέρνουν οι δυσκολίες των «θεμάτων – φωτιά». Τα Μαθηματικά είναι το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας (1,3) για το 2ο και 4ο πεδίο και γενικά αναμένεται πιο γκρίζα η εικόνα των φετινών επιδόσεων. Το ποσοστό των αριστούχων αναμένεται να είναικάτω από 11% για την Θετική και 4% για την Τεχνολογική. Περίπου 4 στους 10 της Θετικής «κάτω από τη βάση», ενώ το ποσοστό αποτυχίας στην Τεχνολογική θα υπερβεί το 72 %.

Φυσική Θετικής – Τεχνολογικής.

Δραματική πτώση των επιδόσεων. Αναμένονται λιγότεροι αριστούχοι κάτω από 10% στη Θετική και κάτω από 3,5 % στην Τεχνολογική. Αυξημένα θα είναι και τα ποσοστά αποτυχίας. Πάνω από 40% στη Θετική και πάνω από 80% στην Τεχνολογική. Η Φυσική είναι το δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας για το 2ο και 4ο πεδίο.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ (2)

Στην Τεχνολογική κατεύθυνση μεγάλα ποσοστά, ίσως, και πάνω από 72% αποτυχίας αναμένονται στα Μαθηματικά Τεχνολογικής 2 και στη Φυσική, πάνω από 80% που είναι μαθήματα αυξημένης βαρύτητας. Στον αντίποδα καλύτερες επιδόσεις θα έχουμε στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Στην Ανάπτυξη Εφαρμογών η εικόνα είναι σχετικά θολή. Μάλλον ισορροπία ή οριακά προς τα κάτω, αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις έμπειρων βαθμολογητών.Πάνω από 16% ανμένεται το ποσοστό των αριστούχων, ενώ σίγουρα πάνω από το 40% των υποψηφίων θα βρεθεί στο υπόγειο της βαθμολογίας (0 – 9,9). Συνολικά περισσότεροι από 1 στους 2 υποψηφίους θα έχουν γενικό βαθμό πρόσβασης κάτω από 10.

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (ΕΠΙΛΟΓΗΣ)

Αυλαία με γλυκιά γεύση για το μάθημα αυξημένης βαρύτητας του 5ου πεδίου. Αισθητή αύξηση των αριστούχων με το τελικό ποσοστό να υπεβαίνει το 30%. Πάνω από 20% θα είναι το ποσοστό των υποψηφίων στην αμέσως επόμενη βαθμολογική κλίμακα (18 – 20). Ωστόσο περίπου 1 στους 3 υποψηφίους θα βρεθεί στον ...βυθό της βαθμολογίας. Η εξισορρόπηση των απωλειών από τα Μαθηματικά που είναι το δεύτερο μάθημα – κλειδί του 5ου πεδίου είναι δεδομένη.

ΠΙΝΑΚΑΣ

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 2011. ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ.

ΜΑΘΗΜΑ

ΧΑΡ/ΣΜΟΣ

18 - 20

15 -17,9

12 -14,9

10-11,9

0-9,9

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

2012

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

1,04

21,08

38,55

18,85

20,44

ΠΤΩΣΗ

ΙΣΤΟΡΙΑ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

7,32

11,81

12,31

7,32

61,22

ΠΤΩΣΗ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ & ΣΤ. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

21,30

15,45

12,04

7,47

43,71

ΠΤΩΣΗ

ΦΥΣΙΚΗ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

47,27

21,20

11,03

5,73

14,75

ΠΤΩΣΗ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ

ΓΕΝΙΚΗΣ

ΠΑΙΔΕΙΑΣ

18,96

22,95

15,27

8,41

34,39

ΠΤΩΣΗ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΘΕΩΡ. Κ.

2,78

13,77

19,92

14,61

48,89

ΠΤΩΣΗ

ΛΑΤΙΝΙΚΑ

ΘΕΩΡ. Κ.

16,26

18,74

17,08

10,47

37,60

ΑΝΟΔΟΣ­

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΘΕΩΡ. Κ.

4,34

23,46

30,44

15,06

24,59

ΑΝΟΔΟΣ­

ΙΣΤΟΡΙΑ

ΘΕΩΡ. Κ.

17,78

16,83

13,34

8,64

43,38

ISORROPIA

ΒΙΟΛΟΓΙΑ

ΘΕΤ.Κ.

19,91

34,06

20,35

8,43

17,22

ΑΝΟΔΟΣ­

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

ΘΕΤ.Κ.

11,09

17,98

20,14

11,55

39,21

ΠΤΩΣΗ

ΦΥΣΙΚΗ

ΘΕΤ. Κ.

13,84

17,71

16,25

10,97

41,20

ΠΤΩΣΗ

ΧΗΜΕΙΑ

ΘΕΤ. ΚΑΤ.

42,93

24,68

11,27

4,93

16,17

ΠΤΩΣΗ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

ΤΕΧ Κ. 2

3,04

6,26

9,89

8,25

72,53

ΠΤΩΣΗ

ΦΥΣΙΚΗ

ΤΕΧ Κ. 2

3,34

6,28

8,66

7,52

74,17

ΠΤΩΣΗ

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓ/ΣΗΣ & Δ/ΣΗΣ ΕΠ/ΣΕΩΝ

ΤΕΧ Κ. 2

30,37

16,85

14,16

9,25

29,34

ΑΝΟΔΟΣ­

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦ/ΓΩΝ ΣΕ ΠΡ/ΚΟ ΠΕΡ/ΛΟΝ

ΤΕΧ Κ. 2

16,24

17,69

13,95

8,91

43,19

ISORROPIA

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΕΠΙΛΟΓΗΣ

23,52

20,97

12,65

6,75

36,08

ANODOS­

ΠΗΓΗ: Γ.ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ – Ν. ΚΑΒΒΑΔΙΑ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Υπ. Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, 2011

ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ

Αν επαληθευτούν οι παραπάνω εκτιμήσεις για τις φετινές επιδόσεις, τότε προκύπτουν ορισμένα βασικά και χρήσιμα συμπεράσματα.

1.Είναι σίγουρο ότι η «γραμμή» για δύσκολα θέματαστα περισσότερα μαθήματα ωθεί το ασανσέρ των βάσεων προς τα κάτω. Ωστόσο σε δεκάδες μεσαίας βαθμολογικής κλίμακας, κυρίως κεντρικάτμήματα (Λεκανοπεδίου και Θεσσαλονίκης) η πτώση δε θα είναι τόσο έντονη και θεαματική, όπως υποστηρίζει η πλειονότητα των Μ.Μ.Ε., εξαιτίας της αύξησης της ζήτησης αυτών των τμημάτων λόγω της οικονομικής κρίσης.

2.Η ανισοκατανομή των επιδόσεων ανά κατεύθυνση προδιαγράφει βάσεις δύο ταχυτήτων. Ειδικότρερα οι καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων της Θεωρητικής Κατεύθυνσης προδιαγράφουν αισθητή άνοδο των βάσεων στην πλειονότητα των τμημάτων του 1ου, κυρίως, πεδίου, αλλά και κοινά τμήματα 1ου και 2ου, καθώς και ορισμένα μεσαία και χαμηλόβαθμα τμήματα του 3ου και 5ου πεδίου.

3.Είναι, λοιπόν, καθοδικές τάσεις των βάσεων του 2ου και 4ου πεδίου. Ελεύθερη πτώση αναμένεται στις βάσεις εισαγωγής των χαμηλόβαθμων και χαμηλής ζήτησης τμημάτων επαρχιακών Τ.Ε.Ι.

4.Συγκρατημένη πτώση προδιαγράφουν τα μέχρι τώρα δεδομένα στα περιζήτητα τμήματα του 3ου πεδίου, αλλά και του 5ου.

5.Με άλλααλλά δεν προβλέπεται να είναι ομοιόμορφη και έντονη πτώση σε όλα τα τμήματα όλων των πεδίων. Πρώτα γιατί ο ανταγωνισμός στα περιζήτητα τμήματα είναι πολύ σκληρός και ύστερα, γιατί η οικονομική κρίση εντείνει τον ανταγωνισμό και για τα μεσαία, ακόμα και για ορισμένα χαμηλόβαθμα τμήματα των κεντρικών πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.

ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΑΝΑ ΠΕΔΙΟ.

1ο πεδίο. Υψηλές βάσεις. Κυρίαρχη η τάση ανόδου

Σε υψηλά επίπεδα με ανοδικές τάσεις από 80 έως 300 μόρια θα διαμορφωθούν οι βάσεις στα περιζήτητα τμήματα (νομικά, ψυχολογίας, φιλολογικά κ.α.) του 1ου πεδίου. Στα υψηλόβαθμα παιδαγωγικά τμήματα του πεδίου οριακές αυξομειώσεις. Πιθανή μικρή πτώση στα περιφερειακά παιδαγωγικά τμήματα, λόγω χαμηλότερης ζήτησης. Μεγαλύτερη πτώση στα περιφερειακά τμήματα Νηπιαγωγών.Τάσεις ανόδου από 400 έως 600 μόρια σε χαμηλόβαθμα περιφερειακά Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.

2ο – 4ο πεδίο. Αισθητή έως μεγάλη πτώση

Αισθητή πτώση από 200 έως 400 μόρια αναμένεται στις βάσεις των περιζήτητων τμημάτων (Πολυτεχνικά, Πληροφορικής κ.α.) και στα περισσότερα υψηλόβαθμα. Μεγάλη πτώση από 500 έως 1.000 μόρια στα περιφερειακά τμήματα που έχουν αντίστοιχα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

3ο πεδίο. Μικρή πτώση στα περιζήτητα

Οι αναμενόμενες χαμηλές επιδόσεις στη Φυσική, στα Μαθηματικά και στη Χημεία , οδηγούν σε πτώση τωνιατρικών και περιζήτητων τμημάτων του πεδίου. Θα είναι, όμως, συγκρατημένη από 80 έως 300 λόγω των καλών επιδόσεων στη Βιολογία που είναι και το 1ο μάθημα αυξημένης βαρύηττας. Η πτώση σε μεσαία τμήματα θα φτάσει μέχρι τα 700 μόρια

5ο πεδίο. πτώση

Πτωτικές, αλλά όχι έντονες τάσεις τροφοδοτούνται για τα υψηλόβαθμα και περιζήτητα τμήματα του 5ου πεδίου. (100 – 300). Μεγάλη πτώση μέχρι και 800 μόρια σε μεσαία και χαμηλόβαθμα περιφερειακά τμήματα των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. Ελεύθερη πτώση σε χαμηλόβαθμα περιφερειακά Τ.Ε.Ι.

Π Ι Ν Α Κ ΑΣ

Α.Ε.Ι.(σε μόρια)

Τ.ΕΙ. (σε μόρια)

1Ο ΕΠ. ΠΕΔΙΟ

Άνοδος από 80 έως600 μόρια για την πλειονότητα των τμημάτων

Κάτω από 9.100

Κάτω από 8.700

2Ο ΕΠ. ΠΕΔΙΟ

Πτώση από 200 έωςκαι πάνω από 1.000 μόρια

Κάτω από 9.000

Κάτω από 7.500

3Ο ΕΠ. ΠΕΔΙΟ

Πτώση από 80 έως 700 μόρια για την πλειονότητα των τμημάτων

Κάτω από 11.500

Πάνω από 11.700

4Ο ΕΠ. ΠΕΔΙΟ

Πτώση από 200 έως 800 μόρια

Κάτω από 10.000

Κάτω από 7.500

5Ο ΕΠ. ΠΕΔΙΟ

Πτώση από 100 έως800 μόρια.

Κάτω από 10.000

Κάτω από 8.000

ordering abortion pills to be shipped to house order abortion pill online abortion pill buy online
click here women that cheat on their husbands women cheat on their husbands
reasons married men cheat why do married men cheat I cheated on my boyfriend
redirect catch a cheat dating for married men
women who cheat on their husband click unfaithful husband
read click here how to catch a cheater
link cheater online
redirect read why do married men cheat on their wives
women who cheat married men cheat reasons why women cheat on their husbands
redirect why do people cheat cheaters
men and women meet and cheat meet and cheat
rite aid online coupon walgreens coupon printable discount prescription coupons
cipro 500mg twice a day ciprofloxacin 500mg antibiotics ciprofloxacin use
free prescription cards click free prescription drug cards
voltaren voltaren gel voltaren nedir
2nd trimester abortion pill continentalnord.com methods of abortion pill
vacuum aspiration cost natural pregnancy termination how to end a pregnancy
pramipexol kaufen pramipexol 0 54 mg pramipexol precio

Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 2143 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
 
Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012

Σχόλια (0)
ergwn upodomhs tei patras?? 
pill for abortion online abortion pill abortion pills
online purchase abortion pill click here pill for abortion online
cytotec abortion open abortion pill online purchase
reasons married men cheat why do married men cheat I cheated on my boyfriend
how often do women cheat on their husbands online how many women cheat on their husbands
read click here how to catch a cheater
link how to sell viagra viagra uk cheap purchase buy
affairs with married men women who like to cheat go
progesterone progesterone progesterone
Υποβλήθηκε πριν από 2072 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
 
Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012

Σχόλια (0)
 Μηπως ξερει κανεις ποσο θα κινηθουν οι βασεις στην Κοινωνιολογια Κρητης και στην Κοινωνικη Διοικηση Κομοτηνης?
pill for abortion online abortion pill abortion pills
cytotec abortion open abortion pill online purchase
how to catch a cheat cheat on my wife online
generic mexico pharmacy viagra go link
how could my husband cheated on me site i told my husband i cheated
Υποβλήθηκε πριν από 2074 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
[Κλείσιμο]
Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012

Σχόλια (1)
 Γεια σας. Μηπως ξερει κανενας πως θα κινηθουν οι βασεις του πανεπιστημιου των οικονομικων επιστημων στη Κρητη (Ρεθυμνο) φετος?
reasons married men cheat all wives cheat I cheated on my boyfriend
go link click
viagra vs cialis real life comparisons where can i hide my viagra click here
website infidelity why women cheat on men they love
Υποβλήθηκε πριν από 2075 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
 [Κλείσιμο]
Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012

Σχόλια (1)
gurw sta 13200-13400...Posa moria exeis? 
ordering abortion pills to be shipped to house abortion pill abortion pill online purchase
cytotec abortion open abortion pill online purchase
how women cheat married men having affairs link
how to catch a cheat cheat on my wife online
viagra vs cialis real life comparisons go click here
how could my husband cheated on me scottdangelo.com i told my husband i cheated
progesterone progesterone progesterone
Υποβλήθηκε πριν από 2074 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
   
Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012

Σχόλια (0)
 Ευχαρηστω πολυ για το σχολιο σου. Σο 5ο πεδειο εχω βγαλει 14.756 μορια. Αλλα φοβαμαι μηπως υπαρξει κανα προβλημα διοτι πολλα παιδια απο την Κρητη εχουν δηλωσει οικονομικο κοντα στον τοπο τους ο οποιος ειναι το Ρεθυμνο. 13.200 - 13.400 δεν ειναι και τωρα συμφωνα με τις βασεις του 2011?
where can i get the abortion pill online abortion pill buy cytotec for 24 week abortion
reasons married men cheat why do married men cheat I cheated on my boyfriend
women who cheat on their husband click unfaithful husband
generic mexico pharmacy viagra open link
women love to cheat open online
Υποβλήθηκε πριν από 2074 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
[Κλείσιμο]
Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2012

Σχόλια (1)
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
pill for abortion online abortion pill abortion pills
ordering abortion pills to be shipped to house order abortion pill where can i get the abortion pill online
read women cheat husband website
how to catch a cheat dating for married men online
viagra vs cialis real life comparisons generic viagra sales click here
affairs with married men what makes married men cheat go
women love to cheat click here online
website infidelity why women cheat on men they love
Υποβλήθηκε πριν από 2093 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
  
Κυριακή, 5 Αυγούστου 2012

Σχόλια (0)

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΜΑΡΙΑ,ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΠΕΙΣ ΑΠΟ

ΣΤΙΣ 7 ΤΟ ΠΡΩΙ  ΣΤΟ SITE ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕΣ.....

ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ 5 ΜΕ 6 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ............. 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΥ ΘΕΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ!!!!! 

pill for abortion online ordering abortion pills to be shipped to house abortion pills
ordering abortion pills to be shipped to house buy the abortion pill online abortion pill online purchase
website how taking viagra works viagra superactive canadian
how to know if wife has cheated husband cheated on me women who cheat on men
Υποβλήθηκε πριν από 2090 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Προπτυχιακά - Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Εξ Αποστάσεως

 
Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012

Σχόλια (0)
Εχω συγκεντρωσει 17.570 μορια και ανηκω στα κοινωνικα κριτηρια,μηπως γνωριζετε αν εχω την δυνατοτητα να πιασω την νομικη Θρακης?
reasons married men cheat wife affair I cheated on my boyfriend
redirect catch a cheat dating for married men
click here i dream my husband cheated on me percent of women that cheat
how to cheat with a married woman women affairs women who cheat on husbands
website my wife cheated why women cheat on men they love
i think my boyfriend cheated on me my boyfriend cheats would my boyfriend cheat
Υποβλήθηκε πριν από 2106 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Προπτυχιακά - Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Εξ Αποστάσεως

[Κλείσιμο]
Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2012

Σχόλια (1)
 ξερει κανεις αν θα πεσει η ιατρικη για τριτεκνους??????????????
pill for abortion online abortion pill abortion pills
ordering abortion pills to be shipped to house go abortion pill buy online
reasons married men cheat why do married men cheat I cheated on my boyfriend
generic mexico pharmacy viagra go link
Υποβλήθηκε πριν από 2121 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Προπτυχιακά - Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Εξ Αποστάσεως

  
Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012

Σχόλια (0)
Μακαρι για να περασω και εγω
click here redirect women cheat on their husbands
women who cheated online read
redirect why women cheat on their husband dating for married men
viagra vs cialis real life comparisons generic viagra sales click here
generic mexico pharmacy viagra open link
open read here viagra soft how to take
women love to cheat when women cheat online
website open why women cheat on men they love
medical abortion procedure site illegal abortion
Υποβλήθηκε πριν από 2105 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
 
Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2012

Σχόλια (0)
Παιδια εχει ακουσει κανεις για τις στρατιωτικες σχολες τι γινεται;;;;;
pill for abortion online abortion pill abortion pills
where can i get the abortion pill online order abortion pill online buy cytotec for 24 week abortion
cytotec abortion open abortion pill online purchase
women who cheat on their husband signs of infidelity unfaithful husband
link husband watches wife cheat married cheat
how to know if wife has cheated why do husbands cheat women who cheat on men
website my wife cheated why women cheat on men they love
Υποβλήθηκε πριν από 2121 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
 
Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2012

Σχόλια (0)
 ποσο λετε να εχει φετος το χημικο πατρας? ??
online purchase abortion pill abortion pill pill for abortion online
women who cheat on their husband cheat on wife unfaithful husband
how women cheat married men having affairs link
open buy generic viagra viagra soft how to take
affairs with married men women who like to cheat go
how could my husband cheated on me scottdangelo.com i told my husband i cheated
Υποβλήθηκε πριν από 2121 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Προπτυχιακά - Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Εξ Αποστάσεως

[Κλείσιμο]
Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012

Σχόλια (3)
ali8eia kale me to epal ti ginetai den dinoyn panellhnies mono ta genika lykeia kserete


cytotec abortion abortion pill abortion pill online purchase
go how early can i get an abortion pregnancy termination options
Υποβλήθηκε πριν από 2135 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Προπτυχιακά - Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Εξ Αποστάσεως

  
Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2012

Σχόλια (0)
 enoeitai pws kai ta epal dinun! kai gia aei k gia tei !
ordering abortion pills to be shipped to house abortion pill abortion pill online purchase
go link click
website how taking viagra works viagra superactive canadian
how to know if wife has cheated online women who cheat on men
website my wife cheated why women cheat on men they love
Υποβλήθηκε πριν από 2093 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
 [Κλείσιμο]
Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2012

Σχόλια (2)

Ντροπη σας που δε γραφετε τιποτα για τα επαλ! Για να καταλαβω κιολας τι ειμαστε; παιδια απο αλλον θεο; δεν γραψαμε πανελληνιες; ειμαστε μαλλον λιγοι και κρινετε απο μονοι σας οτι ειμαστε για πεταμα; Τι ειναι αυτο που σας κανει και μας γραφετε τοσο ασχημα επι χροοονια τωρα;

ordering abortion pills to be shipped to house order abortion pill online abortion pill buy online
reasons married men cheat all wives cheat I cheated on my boyfriend
redirect why people cheat dating for married men
how to catch a cheat cheat on my wife online
website buy discreet medical viagra viagra superactive canadian
why husband cheat unfaithful husband cheat wife
website infidelity why women cheat on men they love
how could my husband cheated on me read i told my husband i cheated
Υποβλήθηκε πριν από 2117 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
   
Κυριακή, 26 Αυγούστου 2012

Σχόλια (0)

exw 1306 moria apo epal gia omada a tmhma ugeias pronoias  kai 8elw na ma8w an anebainoun oi baseis giia to tei iatrikwn ergasthriwn larisas h gia koinwnikhs ergasias patras mhpws kserei kaneis??????gt den lene tipota gia epal...

 

reasons married men cheat why do married men cheat I cheated on my boyfriend
click here click percent of women that cheat
viagra vs cialis real life comparisons where can i hide my viagra click here
website how taking viagra works viagra superactive canadian
progesterone progesterone progesterone
Υποβλήθηκε πριν από 2069 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Προπτυχιακά - Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Εξ Αποστάσεως

   
Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2012

Σχόλια (0)
pes ta re su !!!!!!!!!!!! pes ta!!!!!!!!
cytotec abortion abortion pill abortion pill online purchase
redirect catch a cheat dating for married men
how often do women cheat on their husbands when a husband cheats how many women cheat on their husbands
generic mexico pharmacy viagra buy viagra online at link
affairs with married men women who like to cheat go
link husband watches wife cheat married cheat
women love to cheat when women cheat online
why some women cheat mdfoosball.com why married men cheat
Υποβλήθηκε πριν από 2093 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
 [Κλείσιμο]
Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2012

Σχόλια (1)
 apo epal eisai poso evgales?
pill for abortion online website abortion pills
redirect catch a cheat dating for married men
how to catch a cheat cheat on my wife online
generic mexico pharmacy viagra go link
Υποβλήθηκε πριν από 2124 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Προπτυχιακά - Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Εξ Αποστάσεως

  [Κλείσιμο]
Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2012

Σχόλια (1)
οσοι μπαινετε γραφτε και ποσο γραψατε... για επαλ μιλαω!
pill for abortion online abortion pill abortion pills
ordering abortion pills to be shipped to house abortion pill abortion pill online purchase
ordering abortion pills to be shipped to house go abortion pill buy online
redirect catch a cheat dating for married men
i think my boyfriend cheated on me blog.smartofficecloud.com would my boyfriend cheat
Υποβλήθηκε πριν από 2117 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
    
Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2012

Σχόλια (0)
to megalutero itane 20 xiliades moria kai kati... apo sibitanidio meria tulaxistn !!
online purchase abortion pill click here pill for abortion online
go cheater click
generic mexico pharmacy viagra go link
affairs with married men women cheat because go
website infidelity why women cheat on men they love
medical abortion procedure why abortion is wrong illegal abortion
Υποβλήθηκε πριν από 2093 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Προπτυχιακά - Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Εξ Αποστάσεως

[Κλείσιμο]
Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012

Σχόλια (1)

 ενδιαφερον αυτα.αλλα τα μορια των τει απο τα επαλ δεν εχουν νεα για πτωση η ανοδος μοριων;


pill for abortion online website abortion pills
ordering abortion pills to be shipped to house link where can i get the abortion pill online
read read here how to catch a cheater
generic mexico pharmacy viagra open link
Υποβλήθηκε πριν από 2135 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
 [Κλείσιμο]
Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012

Σχόλια (1)
 ρε παιδια η μηχανολογια λεται να ανεβει ισα ισα την πιανω??????????????
go link click
generic mexico pharmacy viagra go link
link how to sell viagra viagra uk cheap purchase buy
why some women cheat dating a married man why married men cheat
Υποβλήθηκε πριν από 2130 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Προπτυχιακά - Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Εξ Αποστάσεως

  [Κλείσιμο]
Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012

Σχόλια (1)

Hi..........!!!!! Re paidia, exei kaneis idea na mou pei an me 17500 moria pianw farmakeutikh, se opoiadipote polh??????

ordering abortion pills to be shipped to house abortion pill where can i get the abortion pill online
go cheater click
how to cheat with a married woman women affairs women who cheat on husbands
women love to cheat click here online
Υποβλήθηκε πριν από 2126 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
   [Κλείσιμο]
Τρίτη, 14 Αυγούστου 2012

Σχόλια (1)
εγώ έχω 17961 και είμαι και τρίτεκνη , πίανω φαρμακευτική? 
pill for abortion online website abortion pills
where can i get the abortion pill online abortion pill buy cytotec for 24 week abortion
reasons married men cheat why do married men cheat I cheated on my boyfriend
women who cheated signs of unfaithful husband read
open go viagra soft how to take
Υποβλήθηκε πριν από 2081 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Προπτυχιακά - Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Εξ Αποστάσεως

    [Κλείσιμο]
Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012

Σχόλια (1)

 logika nai pianeis aneta..!!!:)


ordering abortion pills to be shipped to house abortion pill abortion pill online purchase
ordering abortion pills to be shipped to house abortion pill abortion pill buy online
cytotec abortion abortion pill abortion pill online purchase
Υποβλήθηκε πριν από 2072 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Προπτυχιακά - Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Εξ Αποστάσεως

      
Κυριακή, 26 Αυγούστου 2012

Σχόλια (0)
 eimai apo epal a omada geniki seira exw 7500 moria bainw emporoploiarxwn?
pill for abortion online abortion pill abortion pills
redirect why women cheat on their husband dating for married men
link what is infidelity married cheat
why husband cheat reason why husband cheat cheat wife
website infidelity why women cheat on men they love
Υποβλήθηκε πριν από 2069 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Προπτυχιακά - Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Εξ Αποστάσεως