Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2015
Άλλα τμήματα της πόλης...
Ειδικά μαθήματα
(Δεν απαιτεί ειδικά μαθήματα)
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης
Share
Edu4u Admin
Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015
Εκπαιδευτικό Σύστημα   Μαθητές - Φροντιστήριο - Σχολείο - Πανεπιστήμιο   Επικαιρότητα
Απίστευτο αλλά αληθινό: Δεν πέρασες στη Γ΄ τάξη; Ξαναπήγαινε στη Β΄!
 Μια παράλογη απόφαση με αρ. πρωτ: 144338/Δ4 της 15-9/2015, η οποία ερμηνεύοντας λάθος την σχετική Υ.Α, δεν επιτρέπει την εγγραφή των μαθητών με ανεπαρκή φοίτηση της περσινής Γ΄ τάξης των ΕΠΑΛ, στη φετινή Γ΄ τάξη και υποχρεώνει τους μαθητές αυτούς να εγγραφούν στη Β΄ τάξη! 

Αυτή η παράλογη και πρωτοφανής απόφαση, στερεί το δικαίωμα σε πάρα πολλούς μαθητές να  συνεχίσουν την φοίτηση τους και να πάρουν το πτυχίο και απολυτήριο τους  μετά από τρία χρόνια σπουδών. 

Ένα μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων οι μαθητές αυτοί κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους λόγω απουσιών! 

Το θέμα έχει ως εξής: 

Με βάση την υπουργική απόφαση Δ4/78213/18-5-2015 – σύμφωνα με την οποία οι απορριπτόμενοι μαθητές της Γ΄ τάξης των ΕΠΑΛ εγγράφονται στην Γ΄ τάξη ΕΠΑΛ στην ίδια ειδικότητα και τομέα - και σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνουν πολλοί Διευθυντές ΕΠΑΛ αλλά και Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, παρατηρείται το φαινόμενο να ζητάνε από τους μαθητές που απορρίφθηκαν κατά το σχολικό έτος 2014-15 από την Γ΄ τάξη του ΕΠΑΛ ή να εγγράφονται στην Β΄ τάξη ΕΠΑΛ ή να μην εγγράφονται καθόλου για το σχολικό έτος 2015-16, με το αιτιολογικό ότι αυτές οι ειδικότητες και τομείς έχουν αλλάξει ονομασία με την εφαρμογή από φέτος του νόμου 4186/13 για την Γ΄ τάξη.

Είναι προφανές ότι αυτό συμβαίνει επειδή το Υπουργείο δεν έκανε την αντιστοίχιση των νέων και παλιών τομέων και ειδικοτήτων, ενώ στην ουσία σε μεγάλο βαθμό πρόκειται για ίδια προγράμματα σπουδών. 

Είναι απαραίτητο το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει πρώτον στην αντιστοίχιση και δεύτερον να επιτραπεί άμεσα η εγγραφή των μαθητών αυτών στην Γ΄ τάξη όπως είναι το προφανές.

του Χρήστου Κάτσικα

πηγή: efsyn.gr 


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 22 λεπτά
Προσθέστε το σχόλιο σας
Share
Edu4u Admin
Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015
Σχολές - Τμήματα   Επικαιρότητα
ΕΚΠΑ: 7ο Ετήσιο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Ειδικής Αγωγής
 H Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής της Β” Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών  διοργανώνει το 7ο Ετήσιο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Κατάρτισης στην Ειδική Αγωγή & στην Εκπαίδευση Ατόμων με Αναπηρία ή με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες

 

 

(Βάσει του νόμου 3699/2008)

«Από τη Θεωρία στην Πράξη με έμφαση στην Πρακτική Εξάσκηση και στο Σχεδιασμό Προγραμμάτων Παρέμβασης & Υποστήριξης»

Ακαδημαϊκό έτος: 2015-2016

 

 

Διοργάνωση: Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Διευθύντρια: Μαρίζα Τσολιά, Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας

Επιστημονικά υπεύθυνη: Λωρέττα Θωμαΐδου Αν. Καθηγήτρια Αναπτυξιακής Παιδιατρικής

 

 

Διάρκεια Σεμιναρίου:  410 ώρες

 
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής απευθυνθείτε:
 
Ιστοσελίδα http://www.2pediatric.gr
 
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2132009186, 2132009198 (καθημερινά 9 π.μ. – 2 μ.μ.)
 
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: irene.laiou[at]gmail[dot]com

 neolaia.gr

Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 26 λεπτά
Προσθέστε το σχόλιο σας
Share
Edu4u Admin
Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015
Μαθητές - Φροντιστήριο - Σχολείο - Πανεπιστήμιο   Επικαιρότητα
Young Business Talents 2015-16 για μαθητές από όλη την Ελλάδα: Σε εξέλιξη η εγγραφές
 Πάρε μέρος στη μεγάλη εμπειρία: www.youngbusinesstalents.co

Εκατοντάδες μαθητές από όλα τα Λύκεια της Ελλάδας θα έχουν και φέτος τη δυνατότητα να διοικήσουν χωρίς κανένα κόστος τη δική τους εικονική επιχείρηση, και να κάνουν τη θεωρία, πράξη!

 

Ο καινοτόμος διαγωνισμός YOUNG BUSINESS TALENTS (ΥΒΤ) υλοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά στην Ελλάδα, έχοντας κατακτήσει την αναγνώριση μαθητών και καθηγητών.

 

Η διενέργεια του Διαγωνισμού βασίζεται σε έναν πανίσχυρο Επιχειρηματικό Προσομοιωτή, μέσω του οποίου οι νεαροί ‘επιχειρηματίες’ μαθαίνουν να λαμβάνουν όλες τις κρίσιμες αποφάσεις που απαιτεί η λειτουργία μιας πραγματικής επιχείρησης, μέσω Επιχειρηματικών Σχεδίων, σε πραγματικό χρόνο.

 
Οι ίδιοι οι μαθητές δηλώνουν ότι με τη συμμετοχή τους στον καινοτόμο Διαγωνισμό, μαθαίνουν πρακτικά όσα διδάσκονται θεωρητικά στο σχολείο τους, ενώ ταυτόχρονα τους ενθουσιάζει που λειτουργούν ως ομάδα, συμμετέχοντας σε ένα διασκεδαστικό βιωματικό παιχνίδι. (Δείτε video και συνεντεύξεις μαθητών και καθηγητών από τον Εθνικό Τελικό ΥΒΤ 2014/15 εδώ)
 
 Η πλειοψηφία των καθηγητών που έχουν αναλάβει την καθοδήγηση των παιδιών στη διάρκεια του παιχνιδιού, αναγνωρίζει ότι πρόκειται για ένα καινοτόμο διδακτικό εργαλείο, το οποίο προσφέρει στα παιδιά γνώσεις, εμπειρίες και δεξιότητες, αναβαθμίζει συνολικά την εκπαιδευτική πρακτική και βοηθάει τους νέους να προετοιμαστούν καλύτερα για το μέλλον τους!
  
Η συμμετοχή έφτασε πέρσι τους 2.000 μαθητές Λυκείου όλων των τύπων, σημειώνοντας αύξηση 67% σε σχέση με την πρώτη χρονιά, κερδίζοντας παράλληλα το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και της κοινής γνώμης.

Ο Διαγωνισμός είναι Διεθνής και υλοποιείται στη Νότια Ευρώπη (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία) καθώς και στο Μεξικό.

 

 Ο Καινοτόμος Διαγωνισμός YOUNG BUSINESS TALENTS (ΥΒΤ) τελεί υπό την Αιγίδα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης) και οργανώνεται από τη NIVEA. Ο Επιχειρηματικός Προσομοιωτής  3ης Γενιάς, έχει αναπτυχθεί από την PRAXIS MMT – ηγέτιδα εταιρία παγκοσμίως, στην ανάπτυξη προηγμένων προσομοιωτών και μεθοδολογιών εκπαίδευσης. 

 

Οι εγγραφές για τις ομάδες-‘εταιρίες’ μαθητών Λυκείων άνοιξαν από την 1η Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν έως 31 Οκτωβρίου 2015 στο  site: www.youngbusinesstalents.com

 

Ο διαγωνισμός YOUNG BUSINESS TALENTS θα ξεκινήσει στις 16 Νοεμβρίου (online στο διαδίκτυο) και o Τελικός θα πραγματοποιηθεί στις 9 Απριλίου 2016, με φυσική παρουσία των 75 επικρατέστερων ομάδων (300 μαθητών) από όλη την Ελλάδα. 

 

Για περισσότερα σχετικά με τον καινοτόμο Διαγωνισμό YOUNG BUSINESS TALENTS και για Εγγραφές  επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα:  http://www.youngbusinesstalents.com

 

Για ερωτήσεις επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα του ΥΒΤ στο Facebook:

https://www.facebook.com/YoungBusinessTalentsGR

Επισκεφθείτε το κανάλι του ΥΒΤ στο You Tube:

 

Δες video από τον περσινό πανηγυρικό Τελικό!

*******

Γιατί η NIVEA δεσμεύθηκε σαν διοργανωτής της πρωτοβουλίας YBT.

Η NIVEA εστιάζει την κοινωνική της δέσμευση ειδικά στην φροντίδα των οικογενειών.

 

Αυτό μεταφράζεται στην υπεύθυνη φιλοδοξία να συμβάλει στη βελτίωση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων των νεότερων μελών της: των παιδιών και των ανηλίκων. Η αξιοποίηση της μάθησης και της εκπαίδευσης σαν πεδίο για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους, επιτρέπει ένα καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή. Για όλους αυτούς τους λόγους, η NIVEA συμμετέχει σαν διοργανωτής σε αυτόν τον πολύ ενδιαφέροντα διαγωνισμό από την πρώτη του κιόλας έκδοση, ενισχύοντας το ταλέντο των νέων μας και υποστηρίζοντας αυτό το είδος εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

 

Στον τομέα της εκπαίδευσης, η NIVEA έχει επιτύχει την αναγνώριση του προγράμματος Young Business Talents για τα οφέλη που φέρνουν οι προσομοιωτές στη διδασκαλία, στο πλαίσιο του 'Enterprise 2020', τη στρατηγική γραμμή δράσης που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  και της οποίας ηγείται το CSR Europe.

 

Γνωρίστε την PRAXIS MMT (www.praxismmt.com)
Η PRAXIS MMT είναι μία από τις ηγετικές επιχειρήσεις παγκοσμίως στην ανάπτυξη προηγμένων προσομοιωτών και μεθοδολογιών εκπαίδευσης. Η PRAXIS MMT αναπτύσσει προσομοιωτές  τρίτης γενιάς, που αναπαριστούν τις αγορές με ακρίβεια. Εκτός από προμηθευτής σχολών διοίκησης επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και εταιριών, η PRAXIS MMT είναι εξειδικευμένη στην υλοποίηση των πιο φημισμένων Business Games (επιχειρηματικών παιχνιδιών) σε διεθνές επίπεδο.

Για περισσότερες πληροφορίες,  επικοινωνήστε με:
Διευθυντής Ελλάδος PRAXIS MMT
Κωνσταντίνος Αρεταίος
careteos@hol.gr
Τηλ.6944 474499- 210 6836374
   
Young Business Talents - Γραφείο Τύπου: 
Wide Angle
Τάμμυ Τσέκου: 6978 440442
tammytsekou@hotmail.comalfavita.gr

Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 30 λεπτά
Προσθέστε το σχόλιο σας
Share
Edu4u Admin
Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015
Επαγγέλματα και Προοπτικές   Εκπαιδευτικό Σύστημα   Επικαιρότητα
Σήμερα αναμένονται 1088 προσλήψεις στην παράλληλη στήριξη - Η β' φάση από Δευτέρα

 Σύμφωνα με τον αιρετό του ΚΥΣΠΕ, Δημήτρη Μπράτη το αρμόδιο τμήμα διορισμώντης ΠΕ επεξεργάζεται τα στοιχεία της παράλληλης στήριξης για την ΠΕ και εφόσον η διαδικασία ολοκληρωθεί είναι πιθανόν η α'φάση της παράλληλης -1088 προσλήψεις- να πραγματοποιηθεί σήμερα.

 Στη συνέχεια θα γίνει η β'φάση για δασκάλους-νηπιαγωγούς (αρχές της επόμενης εβδομάδας), που θα περιλαμβάνει περίπου ίδιο αριθμό συνολικά με την α' φάση.
 
alfavita.gr


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 41 λεπτά
Προσθέστε το σχόλιο σας
Share
Edu4u Admin
Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015
Εκπαιδευτικό Σύστημα   Επικαιρότητα
Ρύθμιση για την προαγωγή μαθητών των ΕΠΑΛ που απορρίφθηκαν από απουσίες στη τελευταία τάξη

 

Σύμφωνα με την ΠΝΠ (δείτε το ΦΕΚ) Άρθρο 5 Στο άρθρο 9 του Ν. 4327/2015 (Α΄ 50) προστίθεται παρ. 4 ως εξής:

«4. Μαθητές οι οποίοι το σχολικό έτος 2014−2015 ή και τα προηγούμενα έτη φοίτησαν στις ειδικότητες που λειτούργησαν στη Γ΄ τάξη ημερήσιου Επαγγελματικού Λυκείου (Ν. 3475/2006) συμπεριλαμβανομένης και της ειδικότητας «Γραφικών Τεχνών» του «Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών» καθώς και των τριών ειδικοτήτων του τομέα «Υγείας και Πρόνοιας» της Δ΄ τάξης Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου (Ν. 3475/2006) και έχουν απορριφθεί λόγω ανεπαρκούς φοίτησης, δύνανται να προσέρχονται σε ολική ή μερική, προφορική και γραπτή εξέταση τον Φεβρουάριο του 2016, Μάιο−Ιούνιο 2016, Σεπτέμβριο 2016. Μαθητές οι οποίοι κατά το σχολικό έτος 2014−2015 ή και τα προηγούμενα έτη φοίτησαν στις ειδικότητες που λειτούργησαν στη Γ’ τάξη εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου (Ν. 3475/2006) συμπεριλαμβανομένης και της ειδικότητας «Γραφικών Τεχνών» του «Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών» και έχουν απορριφθεί λόγω ανεπαρκούς φοίτησης, δύνανται να προσέλθουν σε ολική προφορική και γραπτή εξέταση έως 15 Νοεμβρίου 2015 προκειμένου να προαχθούν στην επόμενη τάξη.

Στην περίπτωση κατά την οποία οι μαθητές που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο, δεν επιθυμούν να προσέλθουν στις προαναφερόμενες προφορικές και γραπτές εξετάσεις, δύνανται να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στη Β΄ τάξη ημερησίου ή εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου (Ν. 4186/2013). Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν στις εξετάσεις των μαθητών.»

Πηγή: didefth.gralfavita.gr

Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 44 λεπτά
Προσθέστε το σχόλιο σας
Share
Edu4u Admin
Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015
Σχολές - Τμήματα   Επικαιρότητα
Φοιτητές στερούνται χρηματοδότησης για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα σε διεθνή διαγωνισμό

Οι φοιτητές της Μπέτυς Μπαζιάνα, στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, πήραν το πρώτο βραβείο πανελλαδικά στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, αλλά δεν έχουν τις 2.500 ευρώ που απαιτούνται για τη μετάβασή τους στο Κατάρ, όπου προβλέπεται δικαιωματικά να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο διαγωνισμό.

Σύμφωνα με το "ΕΘΝΟΣ", οι Γιώργος Αγγελόπουλος, Ανέστης Δαλγκίτσης, Ελένη Διαμαντίδου και Γιώργος Καλαμπόκης, προπτυχιακοί φοιτητές όλοι τους στο τμήμα -όπου διδάσκει από την περασμένη Δευτέρα η σύζυγος του πρωθυπουργού- μαζί με τον μέντορά τους καθηγητή του ίδιου τμήματος, Μηνά Δασυγένη, συνθέτουν την ομάδα ρομποτικής του Ιδρύματος με την ονομασία «Υπερίων».

Για περισσότερους από οκτώ μήνες αφιέρωσαν ατελείωτες ώρες από τον ελεύθερο χρόνο τους, κλεισμένοι στο Εργαστήριο Ρομποτικής του τμήματος, για να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν τον τέλειο ρομποτικό παίκτη του μπόουλινγκ και να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό του WRO, που φέτος έχει ως θέμα το συγκεκριμένο σπορ.

Το περασμένο Σάββατο βρέθηκαν στην Αθήνα και πήραν μέρος στο ελληνικό σκέλος του διαγωνισμού. Το ρομπότ τους εντυπωσίασε με τον άψογο προγραμματισμό του, έκανε «strike» με βολές ακριβείας, ρίχνοντας όλες τις κορύνες, και κέρδισε το 1ο βραβείο στην κατηγορία των πανεπιστημίων μεταξύ τεσσάρων διαγωνιζομένων και 180 συνολικά σε όλες τις κατηγορίες. Η ομάδα πήρε το «διαβατήριο» για το Κατάρ, όπου από τις 6 ως τις 8 Νοεμβρίου θα γίνει το παγκόσμιο πρωτάθλημα του WRO.

Οι φοιτητές επέστρεψαν στην Κοζάνη ενθουσιασμένοι, αλλά τα χαμόγελά τους πάγωσαν, όταν έμαθαν πως η μετάβασή τους στη χώρα της Μέσης Ανατολής τίθεται σε αμφιβολία, για οικονομικούς λόγους. Απευθύνθηκαν στον πρύτανη του ιδρύματος, Αντώνη Τουρλιδάκη, και τον πρόεδρο του τμήματος, Θεόδωρο Θεοδουλίδη, οι οποίοι σήκωσαν τα χέρια ψηλά.

«Το πανεπιστήμιο μας διέθεσε χωρίς δεύτερη σκέψη τόσο τα χρήματα για τα υλικά που χρειαζόμασταν για την κατασκευή, όσο και τα κλειδιά του εργαστηρίου ρομποτικής, για να πηγαίνουμε εκεί όποτε θέλουμε, σε ώρες εκτός λειτουργίας και να δουλεύουμε. Τώρα όμως υπάρχει ένας δισταγμός για τα έξοδα μετάβασης στο Κατάρ. Δεν μας απάντησαν αρνητικά, αλλά δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουν να βρουν τα χρήματα», είπε στο «Εθνος» ο επικεφαλής της ομάδας «Hyperion Robotics», Γιώργος Αγγελόπουλος.


«Θα την ενημερώσουμε»

Η ομάδα σκοπεύει να απευθυνθεί στον Δήμο Κοζάνης, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σε ιδιωτικές εταιρείες της περιοχής και σε άλλους φορείς, αναζητώντας χρηματοδότηση, ενώ δεν αποκλείει να χτυπήσει ακόμη και την πόρτα της κ. Μπαζιάνα. «Δεν διδάσκει στο δικό μας πεδίο, αλλά θα βρίσκεται κάθε Δευτέρα στο τμήμα μας. Δεν θα ήταν κακή ιδέα να την πλησιάζαμε για να την ενημερώσουμε σχετικά με το πρόβλημά μας», είπε ο κ. Αγγελόπουλος.

Η ομάδα ρομποτικής «Hyperion Robotics» (σ.σ. έχει το όνομα του Τιτάνα Υπερίωνα) δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2014, με πρωτοβουλία των τεσσάρων νέων που φοιτούν σε διαφορετικά έτη του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και παρακολουθούν τη ρομποτική ως μάθημα επιλογής. Ο επικεφαλής τους ήταν μέλος και της προηγούμενης ομάδας ρομποτικής του τμήματος, υπό τον καθηγητή Ν. Φαχαντίδη, η οποία δύο χρόνια νωρίτερα είχε διακριθεί στον διαγωνισμό του Σότσι.

Στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, η ομάδα έμαθε από το WRO το θέμα του φετινού διαγωνισμού, που ήταν το μπόουλινγκ και έπιασε δουλειά. Η διοίκηση του πανεπιστημίου τούς αγόρασε τα δύο κιτ-βαλιτσάκια της LEGO -αξίας 800 ευρώ το καθένα- που είναι απαραίτητα για τη συμμετοχή τους, ενώ τους διέθεσε εν λευκώ τα κλειδιά του εργαστηρίου ρομποτικής.

Πολλά από τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα που ακολούθησαν, οι τέσσερις φοιτητές βρίσκονταν εκεί για να συναρμολογήσουν, να προγραμματίσουν, να υπολογίσουν, να δοκιμάσουν, να διορθώσουν και να τελειοποιήσουν το δημιούργημά τους. «Τα παιδιά είχαν όραμα και το υπηρέτησαν. Αυτό είναι το κλειδί της κάθε επιτυχίας. Εμείς απλά το στηρίξαμε, δίνοντας συμβουλές εκεί που χρειαζόταν», είπε στο «Εθνος» ο επιβλέπων καθηγητής, Μηνάς Δασυγένης.

Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 1 ώρα
Προσθέστε το σχόλιο σας
Share
Edu4u Admin
Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015
Σχολές - Τμήματα   Επικαιρότητα
Erasmus Mundus PUEDES: Ευκαιρίες μετακίνησης σε προπτυχιακούς φοιτητές...

Το πρόγραμμα Erasmus Mundus “PUEDES” προσφέρει ευκαιρίες μετακίνησης σε προπτυχιακούς φοιτητές,  υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδακτορικούς ερευνητές.

Αιτήσεις - προθεσμία

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω του ιστοτόπου του προγράμματος και η προθεσμία υποβολής είναι η 1η Μαρτίου 2016.

Διεύθυνση ιστοτόπου: http://www.puedes.eu/inicio

Τί είναι το Erasmus Mundus “PUEDES”

Η Δράση 2 του Erasmus Mundus - PUEDES έχει βραβευτεί από τον EACEA στο πλαίσιο της πρόσκλησης EACEA/38/12. Το βραβείο ανακοινώθηκε στις 11 Ιουλίου 2013 και ο αριθμός της Σύμβασης Επιδότησης είναι 2013-2586 / 001-001-EM Δράση 2 - Συμπράξεις. Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι € 4.138.275 για το σύνολο του προγράμματος.

Είσαι φοιτητής; Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα σημαντικότερα Φοιτητικά Νέα! ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ

Η PUEDES (Participación Universitaria para El Desarrollo Económico y Social en Latinoamérica) κοινοπραξία αποτελείται από 20 τακτικά συνεργαζόμενα πανεπιστήμια συν 10 ΑΕΙ τα οποία συνδέονται με άλλους οργανισμούς και ιδρύματα. Η Επιτροπή σκοπεύει να χτίσει ένα πρόγραμμα κινητικότητας που πηγαίνει πέρα ​​από τον αριθμό των υποτροφιών που μπορούν να ανατεθούν στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του έργου, τόσο για φοιτητές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Λατινική Αμερική όσο και για το προσωπικό. Το έργο δημιουργεί μια ευκαιρία για την εδραίωση των θεσμικών σχέσεων των εταίρων και να διερευνήσουν νέες ευκαιρίες για συνεργασία.

Το έργο PUEDES θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ενισχύσουν το προφίλ των εταίρων και να ενισχύσει τη συνεργασία με μια νέα γεωγραφική περιοχή. Οι εταίροι θα προωθήσουν τη συμμετοχή των μαθητών από ευάλωτες ομάδες ή ομάδες κοινωνικού ή οικονομικού αποκλεισμού (TG3) αφιερώνοντας τους την 26% της συνολικής κινητικότητας.

Οι θέσεις που προσφέρονται από τους εταίρους της ΕΕ καλύπτει όλα τα θεματικά πεδία στο πλαίσιο της πρόσκλησης, ιδιαίτερα στις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως βασικές προτεραιότητες για την προώθηση του Πανεπιστημίου και την συμμετοχήτου στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη: Διοίκηση Επιχειρήσεων, Μηχανικών και Τεχνολογίας, Δίκαιο, Ιατρικές Επιστήμες και Κοινωνικών Επιστημών.

Οι θέσεις Κινητικότητας στο Λος Άντζελες συγκεντρώνεται σε περιοχές μελέτης με μακρά παράδοση όπως Γεωπονικών Επιστημών ή Γεωλογίας και κάποιες άλλες αξιόλογες αυτές όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αλλαγή του κλίματος ή τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάθεση συνολικά 190 υποτροφιών. Σύμφωνα με τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr, όλες οι δραστηριότητες του προγράμματος θα πρέπει να έχουν συναφθεί έως τον Ιούλιο του 2017 ημερομηνία κατά την οποία το έργο θα τελειώσει.

Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 1 ώρα
Προσθέστε το σχόλιο σας
Share
Edu4u Admin
Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015
Σχολές - Τμήματα   Επικαιρότητα
Από φοιτητές φτιάχτηκε το ταχύτερο ηλεκτροκίνητο

Τα τελευταία χρόνια μεγάλο μέρος της εξέλιξης αφορά τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Είναι λογικό. Η ηλεκτροκίνηση έχει μπει στην ζωή μας και στο μέλλον πολλά μοντέλα στους δρόμους θα είναι ηλεκτροκίνητα. Διακρίνονται για την αθόρυβη λειτουργία τους, για την ελάχιστη κατανάλωση αλλά και τους μηδενικούς ρύπους. Ωστόσο είναι και πολύ γρήγορα στις επιταχύνσεις λόγο της αμεσότητας του ηλεκτροκινητήρα. Η Green Team Formula δημιούργησε το ταχύτερο σε επιτάχυνση ηλεκτρικό όχημα στον κόσμο, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τα Guinness World Records.

Το μοντέλο έκανε 0-100km/h σε 1,779sec., την στιγμή που το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 1,785sec. για να πετύχει αυτή την επίδοση το μικρό φορμουλάκι δεν στηρίχθηκε στην μεγάλη ιπποδύναμη, η οποία ήταν μόλις 134 Ps ενώ η μπαταρία είχε χωρητικότητα 6,62kWh. Οι πολύ χαμηλές τιμές επιτάχυνσης είναι δυνατές χάρη σε έναν συνδυασμό άμεση παροχής δύναμης και ροπής, στο χαμηλό βάρος που δεν ξεπερνά τα 160 kg αλλά και στην εκπληκτική πρόσφυση από τα slick ελαστικά αναφέρει το capital.gr.

Το εντυπωσιακό αυτό όχημα δεν ήταν δημιούργημα κάποιας μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας αλλά φοιτητών. Χρειάστηκαν δυο μέρες για να καταρριφθεί το προηγούμενο ρεκόρ ενώ όπως μπορείτε να δείτε και στο video που ακολουθεί ο τρόπος που το μικρό ηλεκτροκίνητο φορμουλάκι επιταχύνει είναι μοναδικός. Σε αργή κίνηση μάλιστα φαίνεται και η παραμόρφωση των ελαστικών κατά την επιτάχυνση.

Είσαι φοιτητής; Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα σημαντικότερα Φοιτητικά Νέα! ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ

Μπορεί στην καθημερινότητα μας τέτοιες προσπάθειες να μην έχουν άμεσο αντίκτυπο αλλά η εξέλιξη είναι πάντα κάτι θετικό, όπως και τα ρεκόρ. Από την άλλη ίσως σπορ μοντέλα κάποια μέρα να χρησιμοποιούν κάποια από την τεχνογνωσία αυτών των φοιτητών.


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 1 ώρα
Προσθέστε το σχόλιο σας
Share
Edu4u Admin
Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015
Σχολές - Τμήματα   Επικαιρότητα
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φοιτητές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ

Το πέρασμα στο πανεπιστήμιο για τον σπουδαστή σηματοδοτεί το πέρασμα από ένα στάδιο του κύκλου ζωής του σε ένα άλλο, από το στάδιο της εφηβείας, σε αυτό της ενηλικίωσης. H νέα του ταυτότητα, αυτή του ενήλικα πολίτη, προϋποθέτει νέες υποχρεώσεις και δικαιώματα στην κοινωνία και τους θεσμούς της. Και χαρακτηρίζεται από διαφορετική συμπεριφορά.

Πώς συμπεριφέρεται ένας ενήλικος στο πανεπιστήμιο; 

- Ενεργοποιείται υπεύθυνα. Πρώτο μέλημά του είναι να ενημερωθεί για το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος/Σχολής που επέλεξε να σπουδάσει. Απευθύνεται ο ίδιος στη Γραμματεία ή ανατρέχει στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου. Δεν ενημερώνεται μέσω τρίτων γιατί η γνώση δεν μεταδίδεται μέσω διαδόσεων.

Με την έναρξη των μαθημάτων:

- Μπαίνει στην κάθε τάξη έχοντας ενημερωθεί για τον τίτλο του μαθήματος που θα παρακολουθήσει, και ποιος καθηγητής το διδάσκει. 

- Δεν χάνει ποτέ το πρώτο μάθημα καθώς ο καθηγητής θα παρουσιάσει συνοπτικά το περιεχόμενο του μαθήματος και τις απαιτήσεις του. 

- Δεν φεύγει από την τάξη χωρίς να παραλάβει το «Περίγραμμα του Μαθήματος». Το μελετά καλά ώστε να μην κάνει ανόητες ερωτήσεις σχετικά με το μάθημα, τις υποχρεώσεις του σε αυτό, και τις απαιτήσεις του καθηγητή.

Τι είναι το Περίγραμμα του Μαθήματος και τι περιλαμβάνει; 

Το Περίγραμμα συγγράφεται από τον διδάσκοντα καθηγητή.

Ενα Περίγραμμα συνήθως περιγράφει το μάθημα, το τι πραγματεύεται, από ποια θεωρητική και μεθοδολογική σκοπιά το προσεγγίζει ο καθηγητής, πώς οργανώνει την ύλη του μαθήματος δηλαδή ποιες θεματικές ενότητες καλύπτει, με ποια βιβλιογραφία, κ.λπ.. Επίσης ενημερώνει τον φοιτητή για τις υποχρεώσεις του τόσο κατά τη διάρκεια του μαθήματος (π.χ. ασκήσεις, εργασίες) όσο και κατά την τελική εξέταση. Χρησιμεύει σαν «μπούσουλας» σε όλη τη διάρκεια του μαθήματος (και όχι μόνον). 

Το Περίγραμμα λοιπόν έχει πολλά να πει στον φοιτητή τόσο για το μάθημα όσο και για τον συγκεκριμένο καθηγητή. Με αυτό ο φοιτητής μπορεί να αξιολογήσει καλύτερα έναν καθηγητή και ένα μάθημα. [Δεν διδάσκεται μάθημα στο εξωτερικό χωρίς Περίγραμμα Μαθήματος].

- Ο συνειδητοποιημένος φοιτητής δεν μπαίνει στην τάξη αργοπορημένος ούτε φεύγει πριν ολοκληρώσει ο καθηγητής και χαιρετίσει. (Σε περίπτωση απόλυτης ανάγκης ζητά συγγνώμη για την διακοπή της ροής του μαθήματος που τυχόν προκαλέσει). Οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά δηλώνει ανήλικο μαθητούδι.

Ποιοι είναι οι καθηγητές; Και ποιος ο ρόλος τους;

Μικρός ή μεγάλος σε ηλικία, ο φοιτητής μπαίνει στο πανεπιστήμιο για να αποκτήσει εξειδικευμένες γνώσεις από καθηγητές. Οφείλει να έχει επίγνωση ότι:

- Ο καθηγητής δεν είναι υποκατάστατο του μπαμπά, της μαμάς ή κάποιου/ας συζύγου, γιατί το πανεπιστήμιο δεν είναι προέκταση της οικογένειας μας. Από τον καθηγητή δεν επιζητά ο σπουδαστής προστασία, αλλά επιδιώκει να πάρει γνώση ώστε να προστατεύει ο ίδιος τον εαυτό σου. 

- Ο καθηγητής δεν είναι φιλαράκι. Είναι, και θα πρέπει να είναι, φίλος και σύμβουλος, αλλά όχι φιλαράκι. Ασχέτως ηλικίας, η σχέση καθηγητή-φοιτητή είναι σχέση δάσκαλου και μαθητή. Συνεπώς δεν είναι σχέση μεταξύ ίσων.

- O καθηγητής δεν είναι θεός ούτε μάγος. Ο ώριμος σπουδαστής δεν ζητά ούτε περιμένει τα πάντα από τους καθηγητές του. Παίρνει το καλύτερο που μπορεί να του δώσει ο κάθε καθηγητής. Για παράδειγμα, υπάρχουν καθηγητές που μπορούν να μεταδώσουν τη γνώση στην αίθουσα διδασκαλίας και καθηγητές που δεν έχουν μεταδοτικότητα αλλά διαθέτουν σπουδαίο επιστημονικό έργο. 

Ο φοιτητής πρέπει να ξεχωρίζει τα δύο για να ωφεληθεί αναλόγως κατά περίπτωση. 

Αν κάποιος καθηγητής διαθέτει και τα δύο, τότε μιλάμε για έναν χαρισματικό άνθρωπο, και τέτοια άτομα στην Παιδεία τα σεβόμαστε και τα τιμάμε ιδιαίτερα. 

Οι καθηγητές είναι όλοι ίδιοι;

Οι καθηγητές του πανεπιστημίου δεν είναι ένα ομοιογενές σώμα. (Ετσι συνηθίζεται να βλέπουμε τους καθηγητές στην πρωτο/δευτερο-βάθμια εκπαίδευση). 

Καταρχήν ο κάθε καθηγητής φέρει ένα τίτλο που δηλώνει την βαθμίδα εξέλιξής του στον πανεπιστημιακό χώρο. Οι βαθμίδες που ανεβαίνει ανά τετραετία περίπου ένας καθηγητής στο πανεπιστήμιο είναι οι εξής:

Λέκτορας, Επίκουρος, Αναπληρωτής Καθηγητής και Καθηγητής (κι αφού συνταξιοδοτηθεί Ομότιμος Καθηγητής). 

Οι βαθμίδες αυτές δεν αντανακλούν απαραίτητα τη σοφία ή τη σπουδαιότητα ενός καθηγητή ως επιστήμονα. Συχνά κάποιος καθηγητής αναβαθμίζεται ή εκλέγεται με βάση τις λειτουργικές ανάγκες μιας Σχολής ή Τμήματος κι όχι απαραίτητα λόγω της σπουδαιότητας του έργου του. 

Η κύρια ταυτότητα ενός καθηγητή είναι το επιστημονικό-συγγραφικό έργο του. Οι καθηγητές στον ακαδημαϊκό χώρο, στην Ελλάδα και διεθνώς, υπόκεινται σε «ιεράρχηση επί της ουσίας», δηλαδή με βάση το επιστημονικό ερευνητικό-συγγραφικό έργο τους. Όποιο άλλο τίτλο κι αν αποκτήσουν, αυτό που πρωτίστως θα τους χαρακτηρίζει πάντα είναι το δημοσιοποιημένο έργο τους. Αυτή η ιεράρχηση επί της ουσίας είναι που αφορά ιδιαίτερα τον φοιτητή.

Πώς (ανά)γνωρίζει ο φοιτητής ένα σημαντικό έργο; Πώς αποκτά κριτήρια αξιολόγησης;

Για να αξιολογήσει κάποιος ένα έργο στο χώρο και το χρόνο του, χρειάζεται γνώση και εμπειρία που αποκτώνται σιγά-σιγά. Μερικά πρώτα βήματα είναι τα παρακάτω:

Κάθε πνευματικό ή καλλιτεχνικό έργο έχει την αξία του. Δεν είναι όμως όλα ίσης σημασίας. Ενα επιστημονικό σύγγραμμα, για παράδειγμα, πέρα από το περιεχόμενό του, κρίνεται από το πώς κυκλοφορεί. Αν δηλαδή κυκλοφορεί από έγκυρο και σημαντικό εκδοτικό οίκο ή από άγνωστο εκδότη ή απλώς έχει εκδοθεί από τον ίδιο τον συγγραφέα με δικά του έξοδα. Κρίνεται από την αναγνωρισιμότητα και τη διαχρονικότητά του, δηλαδή αν είναι έργο αναγνωρισμένο διεθνώς στον κλάδο του (π.χ. στην Ιστορία, Φιλοσοφία, Ανθρωπολογία, κ.λπ..) ή ακόμη καλύτερα αν έχει επηρεάσει διαχρονικά πολλούς κλάδους. Υπάρχουν, τέλος, έργα που δεν έχουν απήχηση παρά μόνο σε πέντε-δέκα άτομα της ειδικότητάς τους, στον τόπο τους. Χειρότερα δε, υπάρχουν και καθηγητές που δεν έχουν δώσει κανένα δείγμα γραφής και αρκούνται στην επιμέλεια έργων που πραγματοποίησαν και συνέγραψαν άλλοι. 

Δεν μετράει η ποσότητα, αλλά η ποιότητα στα έργα του πανεπιστημιακού.


Πληροφορίες για την απήχηση ή/και εγκυρότητα ενός επιστημονικού έργου, βιβλίου ή άρθρου, την διαχρονικότητά του, τις αναφορές που έχει ή δεν έχει λάβει διεθνώς, κ.λπ., παρέχει σήμερα το Διαδίκτυο και κυρίως οι σχετικές μηχανές αναζήτησης - από τα οποία ο φοιτητής οφείλει να ενημερώνεται.

Πώς αποκτά ο φοιτητής γνώση;

Η απόκτηση γνώσης δεν είναι διασκεδαστική υπόθεση. Είναι μια επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία και απαιτεί σοβαρή προσπάθεια από τον σπουδαστή. Οποιος του υπόσχεται το αντίθετο, μάλλον τον εκμεταλλεύεται για ίδιον όφελος. 

- Το πανεπιστήμιο είναι ο χώρος των ιδεών. Οχι των δημοσίων σχέσεων. Ο συμπαθητικός καθηγητής λοιπόν δεν είναι το ζητούμενο για τον ώριμο φοιτητή. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι σπουδαιότερες προσωπικότητες των γραμμάτων ήταν και είναι μάλλον δύσκολοι άνθρωποι, συχνά με αντισυμβατική συμπεριφορά. Αν ακούσει ο φοιτητής στο πανεπιστήμιο να χαρακτηρίζεται κάποιος καθηγητής ή στοχαστής ως δύσκολος, περίεργος, μη συνεργάσιμος, κ.λπ., ας φροντίσει να τον γνωρίσει ο ίδιος. Γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο πλέον ενδιαφέρων από όλους. Ας σκεφτούμε τον Πικασό, τον Φουκώ, τον Αϊνστάϊν , μεταξύ άλλων, για παράδειγμα. 

Απειρα δε τα παραδείγματα επιφανών Ελλήνων της διασποράς που δεν κλήθηκαν ποτέ να μετέχουν σε ελληνικό πανεπιστήμιο ή /και αποκλείστηκαν από μέτριους καθηγητές. «Το μέτριο είναι εχθρός του καλού». 

Ο φοιτητής στοχεύει στην απόκτηση γνώσης και την αριστεία. Συνεπώς δεν αποκλείει κανέναν και κανένα σημαντικό έργο, διαβάζει τα πάντα και μαθαίνει για/από όλους, επιφανείς και μη, του κλάδου του και πολύ πέρα. Ο φοιτητής έχει σήμερα το πλεονέκτημα του Διαδικτύου και της ελεύθερης πληροφόρησης, κάτι που δεν διέθετε η παλιότερη γενιά. Η «μυστική γνώση» του Μεσαίωνα, η κατευθυνόμενη γνώση, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί στην Ελλάδα. 

- Η (υπέρ)πληροφόρηση όμως δεν οδηγεί απαραίτητα στη γνώση. Για να γίνει γνώση, και μάλιστα βιωμένη γνώση, απαιτείται άλλη διαδικασία και σε αυτή την διαδικασία μπορεί να (καθ)οδηγήσει τον σπουδαστή μόνο ένας καλός καθηγητής. 

- Οι διαλέξεις ενός καθηγητή δεν αντικαθίστανται με εξ αποστάσεως ανάγνωση κάποιων βιβλίων-άρθρων. Ούτε με φωτοτυπημένες σημειώσεις του καθηγητή. Η γνώση δεν αποκτάται με ανασκόπηση κι απομνημόνευση. Απαιτεί κριτικό διάλογο και ανάλυση. Αν δεν μπορεί ο φοιτητής να παρακολουθεί τις διαλέξεις και να συμμετέχει ενεργά στο μάθημα, θα πρέπει να ενημερώσει τον καθηγητή και να είναι σε συχνή επαφή μαζί του για καθοδήγηση. 

- Αν έχει την ευκαιρία ένας φοιτητής να συναντηθεί με έναν σπουδαίο ξένο ή Ελληνα καθηγητή-συγγραφέα, ας αξιοποιήσει τον χρόνο του σωστά. Ενας Αϊνστάιν για παράδειγμα δεν θα εντυπωσιαζόταν -μάλλον θα ένιωθε ανία- ακούγοντας για τις μαθηματικές ασκήσεις της τρίτης δημοτικού. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο μαθητευόμενος, αντί να μιλά για τα επιτεύγματά του, καλύτερα είναι να θέτει ερωτήματα με γνήσιο ενδιαφέρον και περιέργεια για πράγματα για τα οποία θα μπορούσε ο σοφότερος να του χαρίσει τις γνώσεις του.

- Αν ο σπουδαστής (οποιασδήποτε ηλικίας και κοινωνικής θέσης) νιώθει αμηχανία ή αισθήματα μειονεκτικότητας απέναντι σε ανθρώπους που είναι ανώτεροι σε γνώσεις ή/και κοινωνική κι επαγγελματική καταξίωση, μάλλον δεν έχει ενηλικιωθεί ακόμη.

Πώς προσφωνούμε ή προσκαλούμε έναν καθηγητή;

Το πώς προσφωνεί κάποιος έναν καθηγητή ή τον αντιμετωπίζει στο μάθημα ή τον καλεί σε μια εκδήλωση ή συνέδριο που διοργανώνει, δείχνει και το δικό του επίπεδο γνώσεων και καλλιέργειας. Για παράδειγμα, πολλοί αγνοούν τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην συμμετοχή και παρουσία σε συνέδριο ενός διεθνώς γνωστού καθηγητή, και στην συμμετοχή ενός απλού συνέδρου. Ο πρώτος λαμβάνει τιμητική πρόσκληση ως κεντρικός ομιλητής, ενώ ο δεύτερος καλείται να κάνει αίτηση για να παρουσιάσει εργασία του. Δεν είναι όλοι οι καθηγητές ίσοι. Ας θυμηθούμε τον Αριστοτέλη: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανισότης από την ίση μεταχείριση ανίσων». 

Ποιος καθηγητής γίνεται Πρόεδρος Τμήματος, Κοσμήτορας Σχολής ή/και Πρύτανης Πανεπιστημίου;

Οποιοσδήποτε καθηγητής (των δυο υψηλότερων βαθμίδων) μπορεί να αποκτήσει αυτούς τους τίτλους και θέσεις, αρκεί να θέσει υποψηφιότητα και να ψηφιστεί από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Είναι τίτλοι προσωρινοί, δηλαδή μικρής διάρκειας, και απαιτούν κυρίως διοικητική-συντονιστική εργασία και διπλωματικές σχέσεις (για να εξασφαλιστούν ψήφοι). Γι' αυτό και τέτοιες θέσεις συχνά αποφεύγονται από καθηγητές με σημαντικό επιστημονικό έργο στο οποίο αφιερώνουν τον πολύτιμο χρόνο τους. 

[Στο εξωτερικό, για παράδειγμα, διαχωρίζεται η διοικητική από την ακαδημαϊκή κοινότητα]. 

Αυτή η διοικητική εργασία φυσικά είναι χρήσιμη και απαραίτητη για την καλή λειτουργία του πανεπιστημίου. Δεν αντικαθιστά όμως τον κύριο στόχο και καθήκον του πανεπιστημιακού δασκάλου που είναι η παραγωγή ιδεών - το πανεπιστήμιο είναι ο χώρος της έρευνας και της παραγωγής και ελεύθερης διακίνησης των ιδεών.

Τι να επιδιώξει ο σπουδαστής από τα δύο, έργο ή τίτλους;

Ο φοιτητής στο πανεπιστήμιο πρέπει να επιδιώκει και να απαιτεί να αποκτήσει γνώσεις και να εμπνευστεί να παράγει καινοτόμες ιδέες στην επιστήμη του. 

Ενα συχνό ερώτημα είναι: Γιατί ένας σπουδαστής να επιδιώξει τον δύσκολο και χρονοβόρο δρόμο τού να παράγει επιστημονικό έργο αντί να επιδοθεί σε δημόσιες σχέσεις για να αποκτήσει κάποιους τίτλους και προβολή πιο σύντομα; Ιδού μερικοί λόγοι:

- Διότι οι τίτλοι δεν έχουν διάρκεια. Είναι προσωρινοί και μόλις εκπνεύσουν δεν σε θυμάται κανείς. Αντίθετα, το αναγνωρισμένο έργο μένει και αναφέρεται, διδάσκεται και διδάσκει επ’ αόριστον. 

- Διότι στην Ελλάδα δεν έχει παραχθεί ούτε μια θεωρητική ιδέα που να είναι εξαγώγιμη(!) παρά τους δεκάδες τιτλοφορούντες καθηγητές που διαθέτουν τα ελληνικά πανεπιστήμια (βλ. Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Πολιτισμικές Σπουδές). Καιρός η νέα γενιά να καλύψει το κενό.

- Διότι αν μάθει κάποιος να παραγάγει ιδέες, έχει τόσα δημιουργικά πράγματα να παράγει ως τα βαθιά του γεράματα, που δεν θα πάσχει όπως οι άλλοι από άγχη και φοβίες για το τι θα απογίνει και με τι θα ασχοληθεί όταν τον στείλουν σπίτι, με σύνταξη ή χωρίς. 

- Διότι όταν το μυαλό κάποιου μάθει να κινείται παραγωγικά στο χώρο των ιδεών, αυτός δεν γερνάει ποτέ. Εχει εξασφαλίσει τα γεράματά του ή μάλλον τη νιότη του ως το τέλος... και χωρίς Αλτσχάιμερ.

- Διότι μπορεί στην αρχή να βλέπει τους τιτλοφόρους να κορδεύονται γύρω του, αργότερα όμως θα απολαμβάνει την αμηχανία τους μπρος στο έργο του! 

- Διότι ο μύθος πως ο φοιτητής θα βρει δουλειά ευκολότερα αν έχει πτυχία (ως τίτλους), μάλλον δεν ανταποκρίνεται πια στην πραγματικότητα.

- Διότι η ίδια η Ευρώπη ως συνάθροιση διαχειριστών και μάνατζερ απέτυχε και τώρα συζητά για αλλαγή προσανατολισμού και στόχων που να περιλαμβάνουν ανθρωπιστικές ιδέες και αξίες. Οποιος δεν το λάβει υπόψη άμεσα, σύντομα θα θεωρείται καθυστερημένος!

Συμπέρασμα: Στόχος του έξυπνου σπουδαστή είναι η απόκτηση γνώσης και η μελλοντική παραγωγή και εφαρμογή καινοτόμων ιδεών και πρακτικών στο χώρο της επιστήμης του και πέρα. Aυτό πρέπει να καθορίζει και το πώς θα πορευτεί τα χρόνια της πανεπιστημιακής ζωής του για να μην πάνε χαμένα.

Καλή επιτυχία!

Της καθηγήτριας Νάντιας Σερεμετάκη*
Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 1 ώρα
Προσθέστε το σχόλιο σας
Share
Edu4u Admin
Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015
Σχολές - Τμήματα   Επικαιρότητα
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι φοιτητές της εστίας του ΤΕΙ Χαλκίδας

Διήμερο αγωνιστικής δράσης αλλά και με συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ συνεχίζουν τον αγώνα τους οι φοιτητές της εστίας του ΤΕΙ Χαλκίδας.

Συγκεκριμένα στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Οικοτρόφων Εστίας, την Τρίτη 6 Οκτώβρη, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση αγωνιστικού διημέρου δράσης και ενημέρωσης ενάντια στην υποχρηματοδότηση, συμμετοχή στο συλλαλητήριο με το ΠΑΜΕ στις 22 του Οκτώβρη, καθώς και συμμετοχή στην απεργία με το ΠΑΜΕ στις 12 του Νοέμβρη. Οι εστιακοί τονίζουν πως δεν πρόκειται να κάνουν πίσω, δεν πρόκειται να παραιτηθούν από τον αγώνα τους για τα δικαιώματά τους.

Παρατίθεται αναλυτικά η απόφαση:

«Συνάδελφε, συναδέλφισσα,

Τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε στις σχολές μας ολοένα και διογκώνονται, που συνδυασμένα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες μας, τα σπίτια μας, καταδικάζουν εμάς και τις οικογένειές μας στη φτώχεια και την ανέχεια. Παλιές και νέες κυβερνήσεις έχουν προ πολλού κηρύξει πόλεμο σε εμάς και τις οικογένειές μας. Θα το ανεχτούμε;

Έχουμε όνειρα, έχουμε όλη τη ζωή μπροστά μας! Δεν θα συμβιβαστούμε με ένα μαύρο μέλλον δίχως ελπίδα! Δεν δεχόμαστε να καταδικαστούμε σε ψίχουλα!

Με τη δική μας πάλη, μέσα από τους Συλλόγους μας, οργανωμένα και μαζικά μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις για τα σύγχρονα δικαιώματά μας, σήμερα στον 21ο αιώνα. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με ένα Ίδρυμα στα πλαίσια των αντιδραστικών κατευθύνσεων της ΕΕ, ένα ΤΕΙ ΑΕ. Γιατί δεν ανεχόμαστε να αρπάζουν τα λεφτά των ιδρυμάτων την ίδια στιγμή που ταΐζουν με δισεκατομμύρια τους βιομηχάνους και τους τραπεζίτες για να αυξάνουν τα κέρδη τους. Γιατί δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να πληρώνουμε ένα "σκασμό" λεφτά για να σπουδάζουμε. Γιατί αντιστεκόμαστε στην πολιτική που θέλει τα ιδρύματά μας «θερμοκήπια» φτηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού.

Δεν κατεβάζουμε τον πήχη των απαιτήσεων. Παλεύουμε οι ίδιοι για τις σπουδές και το μέλλον μας!

Η θέση όλων μας βρίσκεται στην απέναντι όχθη, από κυβερνήσεις, από πολιτικές που καταδικάζουν τις σπουδές μας, τους σεβασμούς στους κανόνες της ΕΕ. Βρίσκεται στον κοινό αγώνα με το εργατικό κίνημα, εκεί που βρίσκονται οι εργαζόμενοι γονείς μας, οι συνάδελφοί μας. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί!

Απαιτούμε:

 • Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές! Ούτε 1 ευρώ για σίτιση - στέγαση - βιβλία - μετακινήσεις - αναλώσιμα!
 • Να επιστραφούν τώρα τα κλεμμένα αποθεματικά 187 εκατομμυρίων στις σχολές μας!
 • Επαρκής χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό!
 • Να γίνουν προσλήψεις καθηγητών, μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και διοικητικών ώστε να μπορούμε να σπουδάζουμε όπως μας αξίζει!
 • Να δοθούν τώρα πάσο, κάρτες σίτισης κλπ. σε όσους πρωτοετείς δεν έχουν πάρει. Να αυξηθούν τα κλιμάκια και οι εργαστηριακές ομάδες για όσους δεν χωράνε σε αίθουσες και εργαστήρια!
 • Δημόσιες και Δωρεάν Εστίες που να καλύπτουν τις ανάγκες των σπουδαστών. Καμία εστία χωρίς θέρμανση, ζεστό νερό, όλες τις απαραίτητες υποδομές για να μπορούν οι σπουδαστές να ζουν και να μελετούν άνετα. Να μπουν όλοι οι πρωτοετείς που το έχουν ανάγκη! Ούτε 1 ευρώ για τη στέγασή μας!
 • Πρακτική άσκηση με πλήρη εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα. Κανένας πρακτικάριος απλήρωτος, ανασφάλιστος!
 • Να παρθούν μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών!
 • Επιστημονική μόρφωση και ειδίκευση υψηλού επιπέδου. Επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι για τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Καλούμε σε:

 • Διήμερο Δράσης και Ενημέρωσης, Τρίτη - Τετάρτη 13-14 Οκτώβρη, σχετικά με τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε, με παραστάσεις διαμαρτυρίας στους διευθυντές των σχολών, συναυλία διαμαρτυρίας για τη σημερινή κατάσταση και συμβολικό κλείσιμο δρόμου στα Ψαχνά.
 • Συμμετοχή στο συλλαλητήριο με το ΠΑΜΕ στις 22 Οκτώβρη στη Χαλκίδα, στην πλατεία Αγοράς.
 • Συμμετοχή στην απεργία με το ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη.
 • Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας»
Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 1 ώρα
Προσθέστε το σχόλιο σας
Σελίδα 1 από 7825 (78242 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
7823
7824
7825
Επόμενο