Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου 2023
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2022 - Μηχανογραφικό 2022

Μετεγγραφές

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2022
Εκπαιδευτικό Σύστημα   Διάφορα Θέματα   Επικαιρότητα   Άρθρα
Πόσο «γεμάτο» μπορεί να είναι το πρόγραμμα των παιδιών μετά το σχολείο
 Η διαχείριση του χρόνου των παιδιών μετά το σχολείο αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα για τους περισσότερους γονείς, οι οποίοι αγχώνονται για το αν η εξωσχολική δραστηριότητα συνδυάζει τη χαρά με την καλλιέργεια μιας δεξιότητας.

Σε ποια ηλικία του παιδιού θα έπρεπε όμως να μπαίνουν στη ζωή του οι εξωσχολικές δραστηριότητες και πόσες μπορεί να είναι αυτές;

Η Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγος, παιδοψυχολόγος και συγγραφέας μας δίνει ένα παράδειγμα: «για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας η κολύμβηση είναι μια καλή ιδέα. Είναι μια δραστηριότητα που μπορούν να ξεκινήσουν από τα 4 – 5 χρόνια τους και σε κάποιες περιπτώσεις και νωρίτερα, αρκεί να είναι δεκτικά και να το απολαμβάνουν. Πριν από την ηλικία των 4 ετών προτείνω τα παιδιά να κοινωνικοποιούνται με άλλους τρόπους. Η παιδική χαρά είναι πάντα μια φανταστική ιδέα για τον ελεύθερο χρόνο ενός μικρού παιδιού. Συναναστρέφεται συνομηλίκους, αναπτύσσει δεξιότητες, μοιράζεται πράγματα, εκτονώνεται, διασκεδάζει κ.ά».

Ο κανόνας των «2 δραστηριοτήτων»

Όσον αφορά τον τρόπο που επιλέγεται μια δραστηριότητα, σύμφωνα με την κ. Καππάτου, αυτή άλλες φορές έρχεται από τα παιδιά, τα οποία έμαθαν ή άκουσαν κάτι και θέλουν να το δοκιμάσουν, και άλλες φορές πρόκειται για ιδέα του γονιού που ενθουσίασε τα παιδιά.

«Συχνά βέβαια μας κατευθύνουν και οι κλίσεις του παιδιού» σημειώνει η έμπειρη παιδοψυχολόγος και συνεχίζει: «Ένα παιδί που τρελαίνεται για ζωγραφική και χορό και το κάνει και καλά, μάς έχει δώσει έναν πολύ καλό λόγο για να το εγγράψουμε σε μια ανάλογη δραστηριότητα. Ξεκινάμε λοιπόν με μια δραστηριότητα ακόμα και όταν το παιδί πηγαίνει στο δημοτικό, και στη συνέχεια αν δούμε ότι ανταποκρίνεται, προχωρούμε και σε μια δεύτερη.

Πόσο «γεμάτο» μπορεί να είναι το πρόγραμμα των παιδιών μετά το σχολείο;-1
Shutterstock

Ο γενικός κανόνας «μέχρι δύο δραστηριότητες», με τη μια να είναι εκπαιδευτική και την άλλη ψυχαγωγίας ή αθλητική, είναι κατά την άποψή μου μια ισορροπημένη συνθήκη, μια σωστή αναλογία για τα παιδιά του δημοτικού».

κ. Καππάτου τονίζει πως φυσικά υπάρχουν και αρκετά παιδιά που τα πηγαίνουν καλά και με τρεις δραστηριότητες- μια εκπαιδευτική, μια ψυχαγωγική/καλλιτεχνική και μια αθλητική αλλά, όπως σημειώνει, «στις τρεις δραστηριότητες πρέπει πραγματικά να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπονομεύουν ούτε τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών ούτε φυσικά και τα μαθήματα τους».

Το ειδικό κεφάλαιο των ξένων γλωσσών

Όσον αφορά τις ξένες γλώσσες, η κ. Καππάτου υπογραμμίζει πως καλό είναι να μπαίνουν στο πρόγραμμα όταν το παιδί χειρίζεται με άνεση τον χρόνο του εκτός σχολείου.

«Κάποια παιδιά δυσκολεύονται στη προσαρμογή στην Α’ ή και Β’ δημοτικού ή παρουσιάζουν δυσκολίες στη μάθηση- σε αυτές τις περιπτώσεις μάλλον τους προκαλεί πίεση η ξένη γλώσσα» εξηγεί και προσθέτει: «Ωστόσο, από την προσχολική και από τις πρώτες σχολικές τάξεις υπάρχουν ενδιαφέροντα προγράμματα εισαγωγής στην ξένη γλώσσα με προσανατολισμό παιχνιδιού. Σε αρκετά παιδιά αρέσουν αυτά τα προγράμματα.

Η ουσιαστική επαφή όμως με τον γραπτό λόγο της ξένης γλώσσας μπορεί να ξεκινήσει από την Γ΄ ή και Δ΄ δημοτικού. Αν η πρώτη γλώσσα πηγαίνει καλά και το παιδί το επιθυμεί, στις δύο τελευταίες τάξεις του δημοτικού μπορούμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο και της δεύτερης ξένης γλώσσας».

Η τάση πάντως να συγχέεται η εξωσχολική δραστηριότητα με ελεύθερο χρόνο και με κοινωνικοποίηση, είναι εντελώς λανθασμένη κατά την κ. Καππάτου. Όπως σημειώνει η ίδια: «σε όλες τις δραστηριότητες υπάρχει ένας εκπαιδευτής που δίνει οδηγίες, τα παιδιά δουλεύουν πάνω σε ένα πρόγραμμα κ.τ.λ. Είναι και αυτό ένα μάθημα».

Η ανάγκη του κενού χρόνου

Η Χριστίνα Ρασιδάκη, ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλος γονέων και εκπαιδευτικών θέτει ακόμα μία παράμετρο στο ζήτημα που απασχολεί τους περισσότερους γονείς. Όπως εξηγεί: «αυτό που πρέπει να εξασφαλίζεται πρώτο από όλα όταν δημιουργείται ένα πρόγραμμα είναι ο ήρεμος χρόνος στο σπίτι. Χρόνος μαζί με τους γονείς, να κάνουν ωραία πράγματα ακόμα και τις καθημερινές».

Η ίδια θεωρεί πως η εξωσχολική δραστηριότητα πρέπει να είναι κάτι που αρέσει στα παιδιά και αν τους αρέσει πολύ, μπορούν να την κάνουν δύο φορές την εβδομάδα. Όπως λέει: «Τα παιδιά ενθουσιάζονται με διάφορα. Εμείς πρέπει να παρατηρούμε στενά κατά πόσο τα αντέχουν όλα αυτά που θέλουν. 

Πόσο «γεμάτο» μπορεί να είναι το πρόγραμμα των παιδιών μετά το σχολείο;-2
Shutterstock

Και φυσικά, δεν πρέπει να τα “φορτώνουμε” με δραστηριότητες επειδή εμείς δεν έχουμε χρόνο να τα απασχολήσουμε, ή δουλεύουμε, ή νιώθουμε αμήχανοι με το πως πρέπει να αξιοποιηθεί ο ελεύθερος χρόνος τους. Είναι εξόχως σημαντικό να τα εκπαιδεύσουμε στον κενό χρόνο, στο “είμαι μόνος μου με τον εαυτό μου”. Το παιδί πρέπει να μάθει να αυτοαπασχολείται γιατί αυτό είναι δεξιότητα ζωής».

Τέλος, η κ. Ρασιδάκη επισημαίνει μια παράμετρο που συχνά υποτιμάται, τον ύπνο. «Τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων, χρειάζονται τουλάχιστον 9 ώρες ύπνου, καθώς ο εγκέφαλός τους το έχει ανάγκη».

πηγή:kathimerini 


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 137 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
Μια απορια
Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2023 - 17:06
Σχόλια (0)

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ (ΠΑΝ. ΚΡΗΤΗΣ)
Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2022 - 16:23
Σχόλια (3)

Υπάρχει εξειδικευμένο Φόρουμ για το Παιδαγωγικό Αθηνας;;
Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2022 - 20:41
Σχόλια (4)

Σπουδές στην Κύπρο - Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Περι ανεμων και υδατων
Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2022 - 00:25
Σχόλια (0)

Σπουδές στην Κύπρο - Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Θα ήθελα την γνώμη σας
Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2022 - 21:39
Σχόλια (4)

Διαγωνισμος
Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2022 - 20:12
Σχόλια (0)

Επιταγή ακριβείας
Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022 - 06:45
Σχόλια (4)

Μόρια αίτησης ικυ Έκο 2020-21
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2022 - 22:26
Σχόλια (7)

ΙΚΥ ΕΚΟ 2020-2021 ΑΙΤΗΣΗ
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2022 - 22:29
Σχόλια (2)

ΙΚΥ ΕΚΟ 2020-2021 ΜΟΡΙΑ
Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022 - 21:32
Σχόλια (51)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023
Πανελλήνιες 2023: Την Πέμπτη 1η Ιουνίου ξεκινούν οι εξετάσεις - Αναλυτικά το Πρόγραμμα
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 16 ημέρες
Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023
Myschool: Προστέθηκε η δυνατότητα αιτιολόγησης απουσιών «λόγω εποχικής γρίπης»
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 16 ημέρες
Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023
Εισαγωγική Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών: Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 16 ημέρες
Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2023
Πανελλαδικές: Τροποποίηση διεξαγωγής επαναληπτικών εξετάσεων - Τι αλλάζει
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 18 ημέρες
Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2023
Ξεκινούν οι αιτήσεις για μετεγγραφές/μετακινήσεις φοιτητών - Ποιους αφορά
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 18 ημέρες
Σελίδα 7 από 5810 (34855 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
6
7
8
9
5808
5809
5810
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης