Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2020 - Μηχανογραφικό 2020

Μετεγγραφές

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020
Μαθητές - Φροντιστήριο - Σχολείο - Πανεπιστήμιο   Επικαιρότητα   Πανελλαδικές 2020 - Μηχανογραφικό 2020
Πού θα έπρεπε να βρίσκεται η ύλη της Γ’ Λυκείου

 Mε μείωση της ύλης και φέτος στη Γ' Λυκείου και τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα οδηγείται η εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας, με δεδομένο ότι οι συνεχόμενες ημέρες τηλεκπαίδευσης έχουν δημιουργήσει προβληματισμούς και ανησυχία.

 

«Τη μείωση της ύλης τη σκεφτόμαστε ήδη και προετοιμαζόμαστε» λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής που θα καταθέσει στο υπουργείο Παιδείας τις σχετικές αποφάσεις, Γιάννης  Αντωνίου. Οπως εξηγεί, η πρόταση που θα κατατεθεί επί του θέματος θα είναι συνάρτηση του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο θα παραμείνουν τελικά κλειστά τα σχολεία, το οποίο σήμερα δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί.
 

Σε πολλά μαθήματα, ωστόσο, ειδικά στις θετικές επιστήμες, η ύλη έχει μείνει πίσω.  Ειδικά στη Βιολογία, εκπαιδευτικοί που διδάσκουν το μάθημα αναφέρουν ότι η μείωση της ύλης είναι μάλλον μονόδρομος. Στο μάθημα αυτό όμως υπάρχουν και τα εκπαιδευτικά παράδοξα: «Το μόνο κεφάλαιο από το βιβλίο της Κατεύθυνσης που δεν θα διδαχθεί είναι το κεφάλαιο που αφορά τους ιούς» λέει στα «ΝΕΑ» ο βιολόγος, καθηγητής σε Λύκειο της Ραφήνας, Αντώνης Λάζαρης. «Το κεφάλαιο αυτό έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, αλλά δεν διδάσκεται ποτέ επειδή δεν προλαβαίνουμε ποτέ να τελειώσουμε την ύλη» εξηγεί.

Πού θα έπρεπε όμως να βρίσκεται η διδασκαλία της ύλης των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ' Λυκείου εάν διανύαμε μια «κανονική» χρονιά; «ΤΑ ΝΕΑ» αναζήτησαν την πληροφορία αυτή ανά μάθημα βαρύτητας, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τους νέους και τις νέες που θα εξεταστούν το καλοκαίρι του 2021 «να δουν πού βρίσκονται» και να προγραμματίσουν τις επαναλήψεις τους.

 

 

 

Στα Μαθηματικά: Θα έπρεπε οι μαθητές να διδάσκονται αυτή την περίοδο το δεύτερο κεφάλαιο του Διαφορικού Λογισμού, την έννοια της Παραγώγου και τους κανόνες της Παραγώγισης. Ο μαθηματικός Γιώργος Παυλόπουλος αναφέρει ότι στη διδασκαλία του μαθήματος πολλά σχολεία είναι μία-δύο παραγράφους πίσω από την ύλη που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρώσει.

Στη Φυσική: Η διδασκαλία θα έπρεπε να βρίσκεται στα μέσα του κεφαλαίου των Ταλαντώσεων, ενώ σύμφωνα με πολλούς διδάσκοντες, το μάθημα έχει μείνει πίσω σε πολλά σχολεία, που διδάσκονται αυτή την περίοδο ακόμη το κεφάλαιο του Ηλεκτρομαγνητισμού.

Στη Χημεία: Εως τα Χριστούγεννα θα έπρεπε να έχουν ολοκληρώσει τα σχολεία το κεφάλαιο της Χημικής Ισορροπίας και οι μαθητές να βρίσκονται στην εισαγωγή του Ιοντισμού οξέων και βάσεων.

Στο διδαγμένο κείμενο των Αρχαίων Ελληνικών: Η φιλόλογος Ελένη Φρουζάκη δηλώνει ότι «για το διδαγμένο κείμενο ένας μαθητής πρέπει να νιώθει ασφαλής αν βρίσκεται στην ενότητα 9 και έχει κατανοήσει τα σχετικά σχόλια και τις εισαγωγές, ενώ για το αδίδακτο κείμενο μια σχετική ασφάλεια προϋποθέτει την καλή γνώση όλης της Γραμματικής και την άνεση στη διαπραγμάτευση ενός μέτριας δυσκολίας αδίδακτου κειμένου».

«Αναφορικά με τη Γλώσσα με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες του μαθήματος ένας καλός μαθητής θα πρέπει να έχει ξεκάθαρα στο μυαλό του τις έννοιες: Κειμενικός Δείκτης, Επικοινωνιακό Πλαίσιο, Κειμενικά Είδη, Ερμηνευτικό Σχόλιο, να έχει ασχοληθεί αναλυτικά με αρκετά κείμενα και τους προβληματισμούς τους και να έχει ο ίδιος γράψει ανάλογα τις απόψεις του» αναφέρει.

Στη Βιολογία: Οπως λέει ο κ. Λάζαρης, «σε σχέση με την ύλη μας, εμείς έχουμε τελειώσει ένα μικρό κομμάτι από το παλιό βιβλίο της Β' Λυκείου που διδάσκεται φέτος και ολοκληρώνουμε το 4ο κεφάλαιο από το βιβλίο της Κατεύθυνσης (το 3ο αφορά τους ιούς που δεν διδάσκεται). Τα δύσκολα και ιδιαίτερα απαιτητικά κεφάλαια είναι το 1ο, το 2ο, το 4ο, το 5ο και το 6ο. Αρα μας απομένουν ακόμα οκτώ κεφάλαια, εκ των οποίων τα δύο είναι ιδιαίτερα απαιτητικά. Από τα πέντε που απομένουν μόνο το 8ο έχει σημαντικό βαθμό δυσκολίας».

Στην Ιστορία: Η ύλη θα έπρεπε να διατρέχει τη Χειραφέτηση και Αναμόρφωση 1844-1880.
 
Πηγη: tanea.gr   

Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 49 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΑΠΟ ΙΕΚ ΣΕ ΑΕΙ Ή ΕΜΕΙΝΑΝ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ????
Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021 - 14:19
Σχόλια (0)

Sos πανελλήνιες ξανά??
Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021 - 11:20
Σχόλια (0)

Τηλεκπαίδευση Εξεταστική
Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021 - 09:56
Σχόλια (2)

ΟΡΙΟ ΦΟΙΤΗΣΗΣ
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 - 17:53
Σχόλια (7)

Σπουδές στην Κύπρο - Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

sos
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 - 15:37
Σχόλια (0)

κατατακτηριες εκπα
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 - 15:24
Σχόλια (1)

Κατατακτήριες Ιατρικής
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 - 11:00
Σχόλια (1)

ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΤΕΛΟΣ!
Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021 - 22:57
Σχόλια (4)

Θεωρητικη / πανελλήνιες 2021
Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021 - 20:45
Σχόλια (6)

πανελλήνιες για αποφοίτους και πιστοποιητικά δυσλεξίας
Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021 - 16:44
Σχόλια (0)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021
Πανεπιστημιακή αστυνομία: Τα πέντε Πανεπιστήμια που θα μπουν ειδικοί φρουροί
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ώρα
Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021
Κλειστά σχολεία την Παρασκευή 15/1 - Λόγω κακοκαιρίας και κρουσμάτων κορονοϊού
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 3 ώρες
Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021
Πειθαρχικό παράπτωμα οι καταλήψεις και η αφισορύπανση στα Πανεπιστήμια - Οι ποινές!
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021
Σύψας: Τι είπε για το άνοιγμα σχολείων και το λιανεμπόριο
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Σελίδα 1 από 4803 (28813 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
4801
4802
4803
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης