Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2021 - Μηχανογραφικό 2021

Μετεγγραφές

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2021
Άρθρα
Σχολεία: Ένα στα τρία κρούσματα είναι παιδιά – Οι φόβοι των ειδικών
 Περίπου 10.000 παιδιά θετικά στον κορονοϊό μετά το άνοιγμα των σχολείων - Το σχέδιο της κυβέρνησης σε περίπτωση αύξησης νοσηλειών στα παιδιά

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι των ειδικών για αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, μόλις δύο εβδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι μετά το άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου – και τον τακτικό, δύο φορές σε εβδομαδιαία βάση, έλεγχο για κορονοϊό μέσω self test των μαθητών- μέχρι και χθες είχαν ανιχνευτεί και απομονωθεί σχεδόν 10.000 παιδιά θετικά στον ιό.

Η λειτουργία των σχολείων με ανεπαρκή μέτρα πρόληψης της εξάπλωσης της επιδημίας σε περιοχές όπως η Μακεδονία, η Θράκη και η Θεσσαλία, πλέον αποτελούν έναν επιβαρυντικό παράγοντα.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τα παιδιά γίνονται κρίκοι σε μια απρόβλεπτη ενδοοικογενειακή αλυσίδα μετάδοσης, με τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους να κινδυνεύουν πολύ από την έκθεσή τους στον κορονοϊό, χωρίς όμως να θεωρείται αμελητέος και ο κίνδυνος που μπορεί να διατρέξουν τα παιδιά ως ασθενείς με covid-19.

Ειδικότερα, κατά την εβδομάδα 13-18 Σεπτεμβρίου το ποσοστό των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους περιοριζόταν στο 20-21% επί του συνόλου των ημερήσιων διαγνώσεων, φτάνοντας στο 25% έως 30% τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου και την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου, οι νέες μολύνσεις παιδιών από κορονοϊό ξεπέρασαν τις 1.000 επί περίπου 3.000 διαγνώσεων συνολικά, με το σχετικό ποσοστό να ανέρχεται στο αρκετά υψηλό 33%.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, το ποσοστό αυτό θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά, φτάνοντας ακόμη και το 40% των κρουσμάτων κορονοϊού.

Παρά το γεγονός ότι τα επιδημιολογικά μοντέλα να δείχνουν ήπια ανοδική πορεία του ιού στα μέσα Οκτωβρίου, οι εκτιμήσεις για 50.000-70.000 ανήλικους που θα νοσήσουν, διατηρούν σε υψηλά επίπεδα την ανησυχία των ειδικών για περαιτέρω ενδοοικογενειακή μετάδοση και για τη δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Κλείνουν τμήματα σχολείων 

Επιπλέον τρία τμήματα δημοτικού σχολείου έκλεισαν σήμερα λόγω κρουσμάτων κορονοϊού.

Ειδικότερα, πρόκειται για τρία τμήματα του 1ου μειονοτικού δημοτικού σχολείου Ξάνθης:

Το τμήμα Ένταξης (ΣΤ Τάξη), το τμήμα ΣΤ2 (ΣΤ Τάξη) και το τμήμα Αγγλικών του ΣΤ2 (ΣΤ Τάξη).

Τα τμήματα αυτά θα παραμείνουν κλειστά από τις 27/09 μέχρι και τις 03/10.

Υπενθυμίζεται ότι κλειστά παραμένουν ακόμη δύο τμήματα του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης Συκεών Θεσσαλονίκης, καθώς και ένα τμήμα του δημοτικού σχολείου Μουλκίου που ανήκει στον δήμο Συκυωνίων του νομού Κορινθίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ξάνθη ανήκει στις 10 περιοχές με την χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη στην επικράτεια.

Οι φόβοι των ειδικών

Το μέλος της επιτροπής ειδικών για τον κορονοϊό, Μαρία Τσολιά, δήλωσε πρόσφατα ότι τις τελευταίες ημέρες οι νέες μολύνσεις σε παιδιά αγγίζουν το 25% με 30% του συνολικού αριθμού κρουσμάτων που ανακοινώνονται ημερησίως.

«Εμείς έχουμε υπολογίσει με βάση την τάση αυτή τη στιγμή και παρά τα -αρκετά ισχυρά- μέτρα που ισχύουν στα σχολεία, είναι τέτοια η μολυσματικότητα της Δέλτα που περιμένουμε μέχρι το τέλος του χρόνου το 44%, μεσοσταθμικά, των νέων κρουσμάτων να αφορά σε παιδιά προσχολικής ηλικίας», είπε την Κυριακή ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου μίλησε για τα σχολεία, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η πανδημία του κορονοϊού.

Σε ερώτηση για τα κρούσματα στα παιδιά, ο Μ. Ανδρέου απάντησε ότι «έχουν ανεβεί πάρα πολύ, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα. Είναι αυξημένο το ποσοστό, έχουμε να κάνουμε με ένα κοινωνικό φαινόμενο», εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι θα κλείσουν κι άλλα τμήματα.

Στη μάχη δήμοι και παιδίατροι

Νέα ενημερωτική καμπάνια στην τηλεόραση και στα social media θα επισημαίνει τα οφέλη του εμβολιασμού και θα ζητείται από τα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου να κάνουν το εμβόλιο, συμβάλλοντας και αυτά στην «εθνική προσπάθεια» να χτιστεί το συντομότερο δυνατόν τείχος ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό.

Επίσης, στη μάχη για να πειστούν οι γονείς και τα παιδιά μπαίνουν και οι παιδίατροι. Μέσω διαδικτυακών εκδηλώσεων αναμένεται να απαντούν στα ερωτήματα και τις ανησυχίες τους, ενώ θα ανοίξουν και τα ιατρεία τους για την παροχή συμβουλών. Επιπλέον, προγραμματίζονται και δράσεις ενημέρωσης στα σχολεία για την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια στα ίδια τα παιδιά αλλά και στους ανθρώπους με τους οποίους έρχονται σε επαφή.

Σε αυτό το εγχείρημα, ειδικά σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, αναμένεται να συμβάλλουν οι εμπορικοί, ιατρικοί και επαγγελματικοί σύλλογοι κ.α.

Πάντως, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργείων Παιδείας, Υγείας και Εσωτερικών με την ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος και των περιφερειακών ενώσεων δήμων και του δήμου Αττικήςζητήθηκε και η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ενημέρωση γονέων και κηδεμόνων για τα οφέλη του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων 12-17 ετών.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις παιδιατρικές κλινικές covid-19

Σύμφωνα με πληροφορίες, η  κυβέρνηση σχεδιάζει να αξιοποιηθεί το δίκτυο των παιδιατρικών κλινικών που υπάρχουν σε γενικά νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας και να δεσμευτούν κλίνες για τις ανάγκες της covid-19.

Η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα (έχει μία σειρά παιδικών κλινικών, ειδικά στο Λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και στη Θεσσαλονίκη ενώ έχει και ΜΕΘ για τον ανήλικο πληθυσμό), είναι κάτι που εξετάζει η κυβέρνηση.

Πάντως, εάν όλα αυτά αποδειχθούν ανεπαρκή, τότε «υπάρχει σχέδιο ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν κλίνες ΜΕΘ ενηλίκων, ειδικά στην ηλικία των 15-17» όπως ανέφερε στον overfm.gr ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Άρα, υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός που, αναλόγως της δυναμικής της πανδημίας, θα επικαιροποιείται με βάση αυτό το πλαίσιο» πρόσθεσε.

Επιπλέον, ετοιμάζονται εκπαιδευτικά προγράμματα επικαιροποιημένα για τη λοίμωξη covid-19, για τους παιδιάτρους που θα κληθούν να διαχειριστούν αυτά τα περιστατικά εντός των νοσοκομείων αλλά και τους ιδιώτες.
πηγή:alfavita 


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 61 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
Ν+2 πως πάει.
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021 - 14:15
Σχόλια (1)

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021 - 11:44
Σχόλια (1)

Μεταγραφή σοσ
Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 - 18:50
Σχόλια (2)

Κατατακτήριες ΙΕΚ
Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 - 11:37
Σχόλια (9)

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2021 - 23:58
Σχόλια (1)

Δεύτερη φορά πανελλήνιες
Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2021 - 20:50
Σχόλια (1)

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2021 - 15:16
Σχόλια (4)

Αποτελέσματα μεταγραφών
Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2021 - 15:40
Σχόλια (1)

Μετςγγραφη προβλεψη
Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2021 - 22:15
Σχόλια (1)

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ
Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2021 - 14:25
Σχόλια (0)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021
ΑΕΙ ανέπτυξε εφαρμογή ιχνηλάτησης στενών επαφών των κρουσμάτων στα αμφιθέατρα
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ώρα
Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021
Το προφίλ των ελληνικών Πανεπιστημίων - Το 50% των φοιτητών παίρνει πτυχίο
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 3 ώρες
Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021
ΑΠΘ: Ο Bruno Currie επίτιμος Διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 3 ώρες
Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021
Θεσσαλονίκη: Μαθητές γυμνασίου απειλούσαν με ψεύτικο όπλο πεζούς
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 4 ώρες
Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021
«Καμπανάκι» ειδικών για εμβολιασμούς: «Χρειαζόμαστε να εμβολιάσουμε τα παιδιά»
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 4 ώρες
Σελίδα 1 από 5235 (31406 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
5233
5234
5235
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης