Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2021
Μαθητές - Φροντιστήριο - Σχολείο - Πανεπιστήμιο   Επικαιρότητα
Mε λαμπρότητα γιορτάστηκε η 28η Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

 Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, ο οποίος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στο νόημα των επετείων οι οποίες, όπως είπε, λαμπρύνονται φέτος και από τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας η εκδήλωση για την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης την 26η Οκτωβρίου 1912, την επέτειο του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940 και την εορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου, με την παρουσία, μεταξύ άλλων, του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη, καθώς και του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Στέλιου Κυμπουρόπουλου. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, ο οποίος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στο νόημα των επετείων οι οποίες, όπως είπε, λαμπρύνονται φέτος και από τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Ο ίδιος επισήμανε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες από τις έντονες ανισότητες, την εν εξελίξει πανδημία και την κλιματική αλλαγή, σε συνδυασμό με τους κινδύνους που δημιουργούνται από αυταρχικές ηγεσίες χωρών που απειλούν την σταθερότητα και την ειρήνη. Κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να ενώσουμε τη φωνή μας με τη φωνή όλων των λαών της Ευρώπης και του κόσμου ευρύτερα και να εργαστούμε για την επίτευξη των παγκόσμιων οραμάτων. Σήμερα, είπε, το μήνυμα του ΟΧΙ αποκτά ένα μεγάλο απελευθερωτικό νόημα. Μας κάνει να στεκόμαστε αποφασιστικά απέναντι στους σημερινούς αυταρχισμούς κάθε είδους και να απαιτούμε το τέλος τους, βροντοφωνάζοντας ένα παγκόσμιο ΟΧΙ,  προσβλέποντας σε ένα καλύτερο αύριο.

Ακολούθησε χαιρετισμός του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη, ο οποίος, με συγκίνηση, στην αρχή της ομιλίας του ανακοίνωσε τη θλιβερή είδηση του θανάτου της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους της. Στον χαιρετισμό του ο κ. Καλαφάτης επισήμανε, μεταξύ άλλων, τη συχνή εμφάνιση διπλών επετείων, εθνικών και θρησκευτικών, στην ιστορία του τόπου. Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο εορτασμός του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, στις 26 Οκτωβρίου 1912. Περίπου 30 χρόνια αργότερα, είπε, οι Έλληνες θα έκαναν ολόκληρο τον κόσμο να θαυμάσει τη δύναμη των λίγων απέναντι στους πολλούς, όταν τηρώντας τις έννοιες πατρίδα, πίστη, παράδοση αντιτάχθηκαν με σθένος στους φασίστες Ιταλούς εισβολείς.

Ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι και σήμερα οι Έλληνες επιδιώκουμε την ειρήνη και δεν παζαρεύουμε τα δίκαια και τα δικαιώματά μας, παρά κάνουμε διάλογο μόνον υπό το πρίσμα του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των διεθνών συνθηκών, ενισχύοντας τις συμμαχίες μας και τις ένοπλες δυνάμεις του τόπου. Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Στέλιου Κυμπουρόπουλου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη μεγάλη συμβολή της πίστης στους εθνικούς αγώνες και την αξία της στο ΟΧΙ των Ελλήνων, τονίζοντας επιπλέον ότι σήμερα είναι υποχρέωση να ειπωθεί και ένα άλλο ΟΧΙ, αυτό στις διακρίσεις και την αδυναμία του κάθε ανθρώπου να λειτουργήσει στην καθημερινότητα με τα δικά του εργαλεία.

Στη συνέχεια, τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο επίκουρος καθηγητής Ευστράτιος Δορδανάς, του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών, με θέμα: «Η ήττα μιας νίκης και το άγος της Κατοχής (1940-1944)». Στην ομιλία του ο κ. Δορδανάς έκανε μια ενδιαφέρουσα και λεπτομερή παρουσίαση της ιστορικής περιόδου από την 28η Οκτωβρίου 1940 που ήταν η ημερομηνία εισόδου της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τον Οκτώβριο του 1944, οπότε και έγινε η απελευθέρωση από την τριπλή κατοχή, Γερμανών, Ιταλών και Βουλγάρων. Τόνισε, μάλιστα, ότι θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στις επετείους που εορτάζουμε, καθώς αυτές αποτελούν πηγές εθνικής αυτογνωσίας και επιπλέον μας θυμίζουν ότι η εθνική ακεραιότητα και ανεξαρτησία είναι ένα διακύβευμα που αν δεν γρηγορούμε, θα κληθούμε κάποια στιγμή να το πληρώσουμε. Αν κάτι αποδεικνύει η επέτειος του ΟΧΙ, είπε, είναι ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πτοήθηκε από τα αριθμητικά δεδομένα. Κατέληξε δε λέγοντας ότι 81 χρόνια από το 1940 είναι ανάγκη να αναθεωρηθεί το σχήμα η χώρα να εορτάζει την είσοδό της στον πόλεμο και όχι τη λήξη του. Το οφείλουμε στις νεότερες γενιές αλλά και στους ήρωες που αγωνίστηκαν στα βουνά της Αλβανίας το 1940-41, είπε.

Μετά τον πανηγυρικό, ακολούθησε η επίδοση τιμητικών επαίνων από τον Πρύτανη Στυλιανό Δ. Κατρανίδη και τους Αντιπρυτάνεις Δημήτριο Κυρκιλή και Ευγενία Αλεξανδροπούλου στα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τα οποία αφυπηρέτησαν το 2020 και συγκεκριμένα στους Νικόλαο Δριτσάκη, Σπυρίδωνα Ζήκο, Γρηγόριο Σίμο, Στέλλα Καραγιάννη, Θεοφάνη Καραγιώργο, αλλά και το 2021, Αθανάσιο Βαζακίδη, Ευτυχία Βουτυρά και Θεολόγο Λαμπριανίδη. Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των προξενικών αρχών, ο βουλευτής της ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας, η Επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη και Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου,  ο εκπρόσωπος του δημάρχου και αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης, Χάρης Αηδονόπουλος, καθώς και μέλη του διδακτικού προσωπικού, φοιτητές/τριες και εργαζόμενοι/νες του Πανεπιστημίου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από την ορχήστρα  «Βιολιώνε», των φοιτητών/τριών του Βιολιού της Κατεύθυνσης Ελληνικής Παραδοσιακής (Δημοτικής) Μουσικής, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του επίκουρου καθηγητή Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ιωάννη Ζαρία.

Πηγή:ipaideia.gr


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 910 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια

Είναι εύκολη η Αγγλική Φιλολογία του ΕΚΠΑ;;
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 - 15:53
Σχόλια (0)

Μεταπτυχιακά
Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 - 22:37
Σχόλια (0)

Δεκαπέντε (15) θέσεις έμμισθων υποψηφίων διδακτόρων
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 - 14:46
Σχόλια (0)

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 - 18:41
Σχόλια (6)


Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (0)

Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (13)

ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Σάββατο, 12 Αυγούστου 2023 - 01:50
Σχόλια (3)

ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΩΝ ΣΕ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2023 - 19:36
Σχόλια (11)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024
Πανελλαδικές 2024: Διευκρινίσεις σχετικά με το μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία»
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 3 ώρες
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024
Πανελλήνιες: Επιλογές σπουδών των υποψηφίων που επιμένουν και ξαφνιάζουν
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 3 ώρες
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024
«Τουρισμός για Όλους»: Βγήκαν τα αποτελέσματα- Πώς θα δείτε εάν κληρωθήκατε
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 3 ώρες
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024
Υπό ανάφλεξη τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ για τη σφαγή στη Γάζα - Από Κολούμπια μέχρι Χάρβαρντ
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 4 ώρες
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024
Τι ισχύει για τις εγγραφές μαθητών όταν την επιμέλεια έχει ένας εκ των δυο γονέων
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 6 ώρες
Σελίδα 1 από 6200 (37196 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
6198
6199
6200
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης