Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2022 - Μηχανογραφικό 2022

Μετεγγραφές

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022
Εκπαιδευτικό Σύστημα   Διάφορα Θέματα   Επικαιρότητα   Άρθρα
Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συνεδριάζει σήμερα - Οι αποφάσεις για τα σχολεία
 Η χρήση της μάσκας στους κλειστούς χώρους για τους επόμενους μήνες φαίνεται πως θα αποτελέσει την "κόκκινη γραμμή" των μελών της Επιτροπής.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνεδριάζει και πάλι σήμερα -όπως κάθε Τετάρτη- στις 2 το μεσημέρι. Την ίδια στιγμή, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας “χτενίζουν” τα νέα δεδομένα που θα φέρει η άρση των περιορισμών και τα οποία θα αρχίζουν να εφαρμόζονται στη χώρα μας αμέσως μετά το Πάσχα.

Με τα θετικά επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας περιόδου θα εκκινήσει η επιστημονική συζήτηση η οποία πιθανότατα θα καταλήξει στην εισήγηση για την αναστολή ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Πρόκειται για ένα κυβερνητικό αίτημα που έχει τεθεί μεταξύ άλλων υπόψη της Επιτροπής από τις αρχές Απριλίου, με προτεινόμενο χρόνο έναρξης τον Μάιο.

Ωστόσο, κατά πληροφορίες το θέμα της μείωσης των διαγνωστικών ελέγχων θα επανεξεταστεί μετά το Πάσχα ενώ η χρήση της μάσκας στους κλειστούς χώρους ανεξάρτητα από τα επιδημιολογικά δεδομένα για τους επόμενους μήνες φαίνεται πως θα αποτελέσει την "κόκκινη γραμμή" των μελών της Επιτροπής.

Ο οδικός χάρτης και οι δηλώσεις Πλεύρη

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα της «απελευθέρωσης» από τα μέτρα που μοιραία δρομολόγησε το πέμπτο επιδημικό κύμα, με βάση τη σχετική πρόταση που έχει κατατεθεί από το υπουργείο Υγείας, καθώς και άλλα υπουργεία, ιδίως εκείνο του Τουρισμού και της Ανάπτυξης.

Πρόκειται για έναν Οδικό χάρτη που είχε σχεδιαστεί συνολικά από το υπουργείο Υγείας και είχε παρουσιαστεί προς μελέτη και αξιολόγηση στην Επιτροπή στο τέλος Μαρτίου.

«Αυτό το οποίο εξετάζεται εδώ και δύο εβδομάδες στην Επιτροπή και υπάρχει μία κατ’ αρχήν τοποθέτηση των μελών, είναι, πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι να δούμε ένα συνολικό πλαίσιο πρόσβασης στους χώρους, ενδεχομένως και χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά με κάποιους άλλους όρους» είπε πριν λίγα 24ωρα σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ) ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης.

«Ολες οι χώρες αποκλιμακώνουν τα μέτρα, αναλόγως του κατά πόσον πιέζεται το σύστημα υγείας. Αυτό είναι το κριτήριο, όχι ο αριθμός των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή μπορώ να σας πω ότι ίσως είμαστε από τις χώρες που εξακολουθούμε να κρατάμε μέτρα και τον Απρίλιο, ενώ άλλες τα έχουν άρει νωρίτερα», τόνισε ο υπουργός.

Ποια μέτρα αναμένεται να ανασταλούν

Αν και πολλές παράμετροι για την χαλάρωση των περιορισμών “παίζονται” μέχρι την τελευταία στιγμή, στις επαφές που είχε το Υπουργείο Υγείας με τα άλλα Υπουργεία που σχετίζονται με τους περιορισμούς κατά της πανδημίας, όπως είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Τουρισμού, οριστικοποιήθηκαν τα εξής:

-η αναστολή του μέτρου της υποχρεωτικής επίδειξης των πιστοποιητικών νόσησης και εμβολιασμού για την είσοδο σε χώρους. Το μέτρο θα εφαρμοστεί κλιμακωτά από τις 2 Μαϊου και αρχικά θα καταργηθεί μόνο στους εξωτερικούς χώρους.

-Όσο προχωρά το καλοκαίρι, όμως, θα επεκταθεί και στους εσωτερικούς κλειστούς χώρους.

Η αναστολή αποφασίστηκε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Τουρισμού, καθώς κρίθηκε πως τα επιδημιολογικά μας δεδομένα μας επιτρέπουν να συμβαδίσουμε με τους πολίτες των άλλων χωρών της Ευρώπης, που έχουν ήδη προχωρήσει στην κατάργησή των πιστοποιητικών.

Ένα self test μετά το Πάσχα στα σχολεία και μετά … τέλος!

Από την Πρωτομαγιά και μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, άλλα βασικά μέτρα που μας προστάτευαν μέχρι σήμερα, όπως είναι οι υποχρεωτικοί διαγνωστικοί έλεγχοι σε κάποιες ομάδες του πληθυσμού, όπως πχ στους μαθητές και τους εργαζόμενους, θα ανασταλούν και θα επανεξεταστούν τέλος Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μαθητές θα επανέλθουν με self test κατά την πρώτη εβδομάδα του Μαϊου, ώστε να απομονωθούν έγκαιρα τα κρούσματα από τις διακοπές του Πάσχα, όμως αυτό το test ενδέχεται να είναι και το τελευταίο της σχολικής χρονιάς.

Η παραπάνω είναι η κυρίαρχη άποψη του Υπουργείου Και των Ειδικών. 

Ωστόσο, ένα τμήμα των ειδικών παραμένουν συγκρατημένοι σε σχέση με τον ρυθμό μείωσης των διαγνωστικών self test στους μαθητές. Στο τέλος Μαρτίου είχε συζητηθεί η μείωση τους από δύο σε ένα την εβδομάδα για τον Απρίλιο και η διακοπή τους τον Μάιο, πλέον όμως τηρούν στάση αναμονής και θα επανεξετάσουν το θέμα μετά το Πάσχα και πριν από την έναρξη των σχολείων, στις 3 Μαϊου. Αν για παράδειγμα ο μέσος όρος των κρουσμάτων την εβδομάδα του Πάσχα είναι δραστικά μειωμένος σε σχέση με αυτόν των 15.000 της τελευταίας εβδομάδας, πιθανόν να προτείνουν ένα τεστ μόνο για την επιστροφή στα σχολεία. Αν όμως τα κρούσματα κινούνται περίπου στο ίδιο επίπεδο όπως είναι τώρα, η πρόταση για το εβδομαδιαίο τεστ και όλο τον Μάιο είναι πολύ πιθανή.

Σε εσωτερικούς χώρους με μάσκα και τον Μάιο

Σε ό,τι αφορά τη μάσκα είναι αλήθεια ότι οι ειδικοί όσο και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι πολύ συγκρατημένοι σε σχέση με τη μη χρήση της ιδίως στους εσωτερικούς χώρους ή όπου υπάρχει συνωστισμός.

Έτσι τουλάχιστον για την περίοδο του Πάσχα η διατήρηση της προστατευτικής μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους αλλά και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συνωστισμός, πχ στην περιφορά του Επιταφίου ή την Ανάσταση και τα αρνητικά διαγνωστικά τεστ πριν από τις επαφές μας με ευάλωτα ή ηλικιωμένα άτομα θα παραμείνουν  προαπαιτούμενα που θα διασφαλίσουν ότι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν θα πυροδοτήσει νέα έξαρση της επιδημίας.

Τα "αγκάθια"

«Αγκάθι» στον έλεγχο της επιδημίας αποτελεί ο υψηλός αριθμός των απωλειών. Ο σκληρός δείκτης των θανάτων παραμένει «άκαμπτος» καθώς σε ημερήσια βάση είναι αρκετές δεκάδες. 

Συνολικά, μέχρι χθες, μέσα στον Απρίλιο έχουν χάσει τη ζωή τους στις κλινικές Covid λόγω επιπλοκών περίπου 750 ασθενείς. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για άτομα ηλικίας άνω των 70 χρόνων είτε ανεμβολίαστους είτε πλήρως εμβολιασμένους αλλά με υποκείμενα νοσήματα.

Το πρόστιμο

Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο να μην πληρώσουν το πρόστιμο που τους έχει βεβαιωθεί όσοι πολίτες άνω των 60 ετών εμβολιαστούν έναντι του SARS-CoV-2 ακόμα και τώρα εξετάζει η κυβέρνηση. Ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι είναι κάτι που δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, αλλά εξετάζεται ως ένα επιπλέον κίνητρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών απέδωσε, αφού από τους περίπου 550.000 ανεμβολίαστους αυτής της πληθυσμιακής ομάδας, το 55% έκανε το εμβόλιο. Σημειώνεται ότι από τις 15 Απριλίου αναστέλλεται το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

πηγή:alfavita 


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 128 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
ΙΑΤΡΙΚΗ,ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΤΛ
Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2022 - 18:38
Σχόλια (0)


ΙΚΥ ΕΚΟ 2019-2020
Τρίτη, 9 Αυγούστου 2022 - 13:49
Σχόλια (35)


ΙΚΥ ΕΚΟ ΛΑΘΟΣ ΠΟΣΟ ΣΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2022 - 22:49
Σχόλια (20)

Ικυ Έκο σημαντική ερώτηση
Τρίτη, 2 Αυγούστου 2022 - 19:38
Σχόλια (21)

Πανελλαδικές
Τρίτη, 2 Αυγούστου 2022 - 11:36
Σχόλια (1)

ΙΚΥ ΕΚΟ
Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2022 - 16:24
Σχόλια (12)

Μετεγγραφή
Κυριακή, 31 Ιουλίου 2022 - 21:37
Σχόλια (1)

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ ΑΠΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ
Κυριακή, 31 Ιουλίου 2022 - 17:14
Σχόλια (10)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022
Σχολεία: Τι θα ισχύσει με τις απουσίες μαθητών
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 16 ώρες
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022
Σχολεία – Σαρηγιάννης: Υποχρεωτικό το εβδομαδιαίο τεστ για τους μαθητές
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 16 ώρες
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022
Μετεγγραφές 2022-2023: Σε ποιες σχολές μπορείτε να πάρετε μετεγγραφή
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 16 ώρες
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022
Κατάταξη Σαγκάης 2022: Το ΕΚΠΑ παραμένει στο 1,3% των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 16 ώρες
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022
ΑΕΝ: Πίνακες συμπληρωματικά εισαγόμενων σπουδαστών (2022-2023)
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 16 ώρες
Σελίδα 1 από 5698 (34188 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
5696
5697
5698
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης