Μηχανογραφικό 2022: Τι πρέπει να ξέρετε για τα επαγγέλματα με μεγάλη ζήτηση.

Πιο αναλυτικά, ένας ασφαλής οδηγός για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού είναι οι έρευνες που πραγματοποιεί η Manpower Group. Στην τελευταία της έκθεση ζήτησε στοιχεία από 515 εργοδότες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και και σχημάτισε έναν οδηγό για τις προθέσεις προσλήψεων. Το 43% των εργοδοτών δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στα άτομα που απασχολούν, ωστόσο το 28% υποστήριξε ότι θα κάνει προσλήψεις.

Σύμφωνα με την έρευνα της Manpower Group, υπάρχουν 3 κλάδοι στους οποίους οι εργοδότες δηλώνουν ότι θα κάνουν προσλήψεις στο άμεσο μέλλον. Αυτοί οι κλάδοι είναι οι εξής:

1) Πληροφορική, Τεχνολογία, Τηλεπικοινωνίες, ΜΜΕ & Επικοινωνία,
2) Τραπεζικά, Χρηματοοικονομικά, Ασφάλειες, Κτηματομεσιτικά,
3) Πρωτογενής Παραγωγή

Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι στον τομέα των Κατασκευών δεν προγραμματίζονται προσλήψεις από τους εργοδότες, καθώς και ότι υπάρχει κίνδυνος μείωσης των θέσεων εργασίας στους εξής κλάδους:

1) Βιομηχανία / Παραγωγή,
2) Εμπόριο και Μεταφορές,
3) Εκπαίδευση, Υγεία και Δημόσιες Υπηρεσίες,
4) Εστίαση, Ψυχαγωγία και Ξενοδοχεία,
5) Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί.

Οι περισσότερες προσλήψεις αναμένεται να γίνουν στις μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με παράλληλη έρευνα της Manpower Group, στους παρακάτω κλάδους υπάρχει η μεγαλύτερη ζήτηση για προσωπικό:

Ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Χρήστος Ταουσάνης μιλώντας στα ΝΕΑ εστιάζει σε τρία σημεία κλειδιά για τη συμπλήρωση του :

Ιεράρχηση επιλογών: Η συμπλήρωση του Δελτίου γίνεται με κριτήριο τα ενδιαφέροντά μας, τα κίνητρα και τις προσδοκίες μας και τελικά τα όνειρά μας. Δεν γίνεται με κριτήριο τα μόριά μας ή τις βάσεις προηγούμενων ετών. Ειδικά φέτος, έχουμε μια διαφορετική διαδικασία για τον υπολογισμό των μορίων συγκριτικά με πέρυσι και φυσικά και το σημαντικό δεδομένο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Συνεπώς, οποιαδήποτε μεθοδολογία συμπλήρωσης του με κριτήριο τα μόρια αποκλειστικά μόνο δυσάρεστες εκπλήξεις μπορεί να έχει και επιπρόσθετα μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα πρόγραμμα σπουδών που πρακτικά δεν επιθυμούσαμε.

Αντιστοιχία μετεγγραφών: Αν και η διαδικασία των μετεγγραφών πραγματοποιείται από την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους και όχι την παρούσα περίοδο, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει από τώρα να λάβει υπόψη του ορισμένα στοιχεία που θα βρει στη συνέχεια μπροστά του. Ενα από αυτά είναι οι αντιστοιχίες των τμημάτων. Για παράδειγμα, αν περάσει στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δεν μπορεί να προχωρήσει σε μετεγγραφή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, γιατί οι δύο αυτές σχολές, παρότι παρεμφερείς, είναι μη αντίστοιχες. Αντιθέτως, κάποιος άλλος φοιτητής που εισήχθη σε οποιοδήποτε τμήμα Ψυχολογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κρήτης ή του Παντείου μπορεί να μετεγγραφεί από και προς αυτά, αλλά όχι από ή προς το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα). Γενικότερα, οι αντιστοιχίες των μετεγγραφών έχουν αρκετές ιδιαιτερότητες και οφείλουμε να εξετάσουμε προσεκτικά τις ομάδες αντίστοιχων τμημάτων αλλά και ποια τμήματα είναι μη αντίστοιχα, αφού στο σύνολό τους αριθμούν περισσότερα από 90!

Μαθητές με διακρίσεις: Όσοι υποψήφιοι έχουν διάκριση (νίκη), για παράδειγμα σε κάποια διεθνή αθλητική διοργάνωση, και εισάγονται με τον θεσμό του ποσοστού θέσεων, πρέπει να συμπληρώσουν Μηχανογραφικό Δελτίο. Μάλιστα, για να εισαχθούν σε κάποιο τμήμα, θα πρέπει, έπειτα από την προσαύξηση των μορίων τους, να φτάσουν τη βάση εκείνου του προγράμματος σπουδών που τους ενδιαφέρει.

Ο κ. Ταουσάνης τονίζει ότι «αφιερώνουμε τον απαραίτητο χρόνο για μια τόσο σημαντική απόφαση που αφορά τη σταδιοδρομία μας, ακούμε τις γνώμες και τις πληροφορίες των άλλων, αλλά στο Μηχανογραφικό αποτυπώνουμε τις αληθινές, προσωπικές επιλογές και επιθυμίες μας».

 

Πηγή: ipaideia.gr