Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2022 - Μηχανογραφικό 2022

Μετεγγραφές

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2022
Μαθητές - Φροντιστήριο - Σχολείο - Πανεπιστήμιο   Επικαιρότητα
Σχολεία: Το plan b εάν αλλάξει η επιδημιολογική εικόνα
“Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο δράσης -τόσο για τα σχολεία όσο και για την κοινωνία- εάν η κατάσταση επιδεινωθεί στη συνέχεια”, υποστηρίζει  ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η “χαλάρωση” των περιοριστικών μέτρων στα σχολεία αποφασίστηκε με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία θα διατηρηθούν -με μικρές αποκλίσεις- τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες.

“Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο δράσης -τόσο για τα σχολεία όσο και για την κοινωνία- εάν η κατάσταση επιδεινωθεί στη συνέχεια”, υποστηρίζει  ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

“Προσαρμοζόμαστε με την εξέλιξη της πανδημίας και κινούμαστε ανάλογα με τις επιταγές της”, ήταν το σκεπτικό που επικράτησε στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, πάνω στην οποία στηρίχθηκε η απόφαση για την χαλάρωση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και υποχρεωτικών self test στα σχολεία, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 12 Σεπτεμβρίου.

“Με βάση τα δεδομένα εδώ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό -γιατί ο ιός δεν είναι κάτι ενδημικό- βλέπουμε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Δεν έχει παρατηρηθεί, επίσης, ούτε στην Ελλάδα να δημιουργεί ο ιός ιδιαίτερο πρόβλημα. Οπότε ξεκινάμε “χαλαρά”, εξηγεί ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Υπέρμαχος της άποψης -εντός και εκτός της Επιτροπής των Επιδημιολόγων- οι μαθητές να μην επιστρέψουν στα θρανία με τα περιοριστικά μέτρα της περσινής χρονιάς, ο επιστήμονας εξηγεί το πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίχθηκε αυτή η “παράτολμη” -για κάποιους- απόφαση: Τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου η κατάσταση δεν αναμένεται να μεταβληθεί σημαντικά, όπως λέει.

Στη συνέχεια, η κατάσταση θα επανεξεταστεί, όπως δηλώνει στο iatropedia.gr:

“Ο βασικός δείκτης που καθορίζει αν θα χρειαστούν μέτρα είναι η πίεση στα νοσοκομεία. Κυρίως οι διασωληνωμένοι. Οπότε αν το χειμώνα δούμε ότι αυξάνονται οι διασωληνωμένοι σε αριθμούς αντίστοιχους του περσινού χειμώνα, είναι πιθανόν να επανέλθουν κάποια μέτρα. Αλλά δεν θα επανέλθουν μόνο στα σχολεία, θα επανέλθουν παντού. Η πιθανότητα να συμβεί αυτό, όμως, είναι εξαιρετικά μικρή. Απλά δεν σημαίνει ότι δεν το παρακολουθούμε”, υπογραμμίζει.

Μετά τα τέλη Οκτώβρη αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ κατά 10 με 20%

H συνεδρίαση των επιστημόνων της Επιτροπής την περασμένη Τρίτη (30/8) έδωσε το “πράσινο φως” στους μαθητές να επανέλθουν στα θρανία στις 12 Σεπτεμβρίου χωρίς τα υποχρεωτικά περιοριστικά μέτρα των τελευταίων χρόνων.

Η αποκλιμάκωση στη χώρα ήταν δεδομένη και φάνηκε ξεκάθαρα, στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά, ωστόσο, η πίεση στο ΕΣΥ αναμένεται να αυξηθεί κατά 10 έως 20% μεσοσταθμικά σε σύγκριση με αυτή του καλοκαιριού, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους και την εμπειρία που έχουν αποκτήσει από τη συμπεριφορά του ιού τα τελευταία 2,5 χρόνια:

“Περιμένουμε συνήθως μία αύξηση της μεταδοτικότητας κάθε χρονιά, γύρω στον Οκτώβριο με Νοέμβριο, της τάξης του 10 με 20%”, τονίζει ο Γκίκας Μαγιορκίνης και εξηγεί:

“Αν δείτε αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη την πρώτη χρονιά, αυτό συμβαίνει: Ξεκινά από τη βόρεια Ελλάδα και κατεβαίνει. Έχει σχέση με τη θερμοκρασία. Άρα λοιπόν μπορεί να φτάσει και στο 30%, αλλά μεσοσταθμικά το υπολογίζουμε γύρω στο 20%. Άρα πιθανώς θα δούμε μια αντίστοιχη αύξηση της πίεσης”.

Οι παραπάνω υπολογισμοί αφορούν τους κυκλοφορούντες ιούς, Όμικρον 4 και 5. Εάν εμφανιστεί κάποιο νέο στέλεχος με απρόβλεπτη συμπεριφορά που δεν ανήκει στην “οικογένεια” των παραλλαγών της Όμικρον, τότε η παραπάνω εικόνα μπορεί να ανατραπεί, λέει ο ειδικός.

“Οκτώβρη με Δεκέμβρη υπολογίζουμε την αύξηση αυτή που προανέφερα, με βάση το στέλεχος που έχουμε σήμερα. Εάν τώρα εμφανιστεί ένα στέλεχος διαφορετικό, θα αλλάξουν τα πράγματα. Όπως πέρυσι που θα θυμάστε, ότι εμφανίστηκε η Όμικρον για πρώτη φορά στις αρχές Δεκέμβρη στη νότια Αφρική και σε εμάς στην Ελλάδα, ήρθε στα τέλη Δεκέμβρη. Εκεί τότε είχαμε μια απρόβλεπτη “έκρηξη” της διασποράς”, σημειώνει ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Μαγιορκίνης: Υπάρχει plan b για τα σχολεία

Στην περίπτωση αυτή -που δεν έχει μικρές πιθανότητες να συμβεί- η διασπορά της πανδημίας μπορεί να μεταβληθεί και να διαφοροποιηθεί από τις επιστημονικές προβλέψεις, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω.

“Με βάση τα στελέχη της Όμικρον και της μεταδοτικότητας που βλέπουμε τώρα, υπολογίζουμε πως εκεί περίπου θα κυμανθεί. Αυτό είναι ένα σενάριο. Υπάρχει, όμως, και σενάριο που αλλάζει η κατάσταση. Αν δηλαδή, έρθει ένα στέλεχος τελείως διαφορετικό, με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τότε δεν μπορούμε να το προβλέψουμε το αποτέλεσμα”, παραδέχεται ο επιδημιολόγος.

Οι ειδικοί επιστήμονες δεν θα διστάσουν να επιστρατεύσουν plan b, το οποίο -στην περίπτωση που ο νέος ιός δεν βελτιώνει αλλά χειροτερεύει την εικόνα της πανδημίας- μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και επαναφορά μέτρων.

“Παρακολουθούμε την κατάσταση και εάν συμβεί κάτι, για παράδειγμα όπως είπα, ένα στέλεχος πιο μεταδοτικό που αλλάζει την κατάσταση και την επιδημιολογική εικόνα, τότε μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν μέτρα. Βέβαια αυτό είναι ένα σενάριο. Ένα plan b … εάν και εφόσον… Υπάρχει plan b, αλλά η πιθανότητα να συμβεί είναι εξαιρετικά μικρή”, καταλήγει ο Καθηγητής Μαγιορκίνης.

Πηγή: alfavita.gr 


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 96 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
ΙΚΥ ΕΚΟ 2020-2021 ΑΙΤΗΣΗ
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2022 - 22:29
Σχόλια (1)

ΙΚΥ ΕΚΟ 2020-2021 ΜΟΡΙΑ
Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022 - 21:32
Σχόλια (49)

Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου
Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 - 17:42
Σχόλια (1)

ΙΚΥ ΕΚΟ 2020-2021
Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2022 - 11:59
Σχόλια (26)

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα
Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2022 - 17:42
Σχόλια (3)

Προστάτης Οικογένειας Βοηθεια
Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2022 - 03:34
Σχόλια (1)

ΙΚΥ ΕΚΟ επόμενο μέιλ Β φάση επιλεγέντων
Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2022 - 10:24
Σχόλια (17)

γραπτες εξετασεις
Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2022 - 17:55
Σχόλια (1)

ΙΚΥ
Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2022 - 12:28
Σχόλια (3)

Παράνομη Συγκρότηση
Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022 - 00:56
Σχόλια (2)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2022
Κβαντοφυσική: το φάντασμα μέσα μας
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 23 ώρες
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2022
Ιδρύονται δύο νέες Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού στην Πελοπόννησο
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2022
Πανελλήνιες: Μαθητές με αυτισμό χωρίς εξετάσεις στις Πανελλήνιες 2023
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022
Πιλότος με υποτροφία από την AEGEAN
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 2 ημέρες
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2022
ΑΠΘ: Απόφαση για κατάργηση Τομέων και σε 2ο Τμήμα
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 3 ημέρες
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2022
Οι top 11 Έλληνες πανεπιστημιακοί με τη μεγαλύτερη ερευνητική επιρροή παγκοσμίως
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 3 ημέρες
Σελίδα 1 από 5783 (34695 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
5781
5782
5783
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης