Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2024
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Κυριακή, 16 Ιουλίου 2023
Μαθητές - Φροντιστήριο - Σχολείο - Πανεπιστήμιο   Επικαιρότητα   Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024
Μηχανογραφικό 2023: Γιατί να επιλέξετε πανεπιστήμια της Περιφέρειας
Πανεπιστήμια Περιφέρειας: Οι υψηλού επιπέδου σπουδές - Επιλογές για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού 2023

Μια από τις πιο σημαντικές διαδικασίες που έχει ξεκινήσει για τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών εξετάσεων είναι η επιλογή των πανεπιστημιακών τμημάτων στο Μηχανογραφικό δελτίο, η οποία ανάλογα με τα μόρια που έχουν συγκεντρώσει θα καθορίσει την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Δεν είναι λίγοι και λίγες, όμως, εκείνοι και εκείνες που πιστεύουν πως οι σχολές που βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα, θα είναι καλύτερες από τις σχολές της Περιφέρειας. Σε ποιο βαθμό ισχύει αυτή η εκτίμηση;

Σε αυτό το ερώτημα απαντούν στο CNN Greece ο γενικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Οδυσσέας- Ιωάννης Ζώρας, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Άννα Μπατιστάτου, ο αντιπρύτανης Προγραμματισμού, Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δημήτριος Μυλωνάκης καθώς και οι πρόεδροι των Τμημάτων Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (ΛΟΧΡΗ) και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΟ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Στέφανος Γιακουμάτος και Θεόδωρος Κοτσιλιέρης.

Ο γενικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης, κ. Ζώρας υπογράμμισε ότι «το κάθε πανεπιστήμιο ανεξαρτήτως του που βρίσκεται έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει δικά του προγράμματα σπουδών, καινοτόμα αντικείμενα που έχουν ζήτηση στην αγορά και έτσι ως τέτοιες οντότητες ακαδημαϊκές πρέπει να τα βλέπουμε».

Όπως εξηγεί «μπορεί το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, για παράδειγμα, να αναπτύξει ένα Τμήμα Υπολογιστών, πολύ καλύτερο από την Αθήνα».

Σε αυτό το πλαίσιο, διευκρινίζει πως «τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι πληθυσμιακά σε πλεονεκτική θέση, άρα και σε δυνατότητες και σε ευκαιρίες εργασίας, αλλά πρέπει να αλλάξει αυτό το κλίμα της ανισόρροπης ανάπτυξης της ακαδημαϊκής με την έννοια του κέντρου και της περιφέρειας».

Στην ανάταξη της ανισόρροπης αυτής ακαδημαϊκής ανάπτυξης, ο κ. Ζώρας σημειώνει πως συμβάλλουν «χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ, η ενίσχυση γραφείων διασύνδεσης, τα βιομηχανικά διδακτορικά, οι επισκέπτες καθηγητές και μην ξεχνάμε ότι πολλοί επιστήμονες παραμένουν και διεκδικούν και μία ακαδημαϊκή καριέρα».

Ακόμη, αναφέρθηκε στη σημασία των υποδομών για τις οποίες επεσήμανε, πως αυτές δεν αφορούν αμιγώς τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, αλλά και τις φοιτητικές εστίες, που αποτελούν μεγάλο κίνητρο για την μετακίνηση των φοιτητών από την μόνιμη κατοικία τους.

«Γιατί είναι καλό να λέμε πως τα πανεπιστήμια δεν χαρακτηρίζονται από τη γεωγραφική τους τοποθεσία, αλλά πρέπει να έχουν και υποδομές για να υποδεχτούν ένα φοιτητή, διότι το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης είναι αρκετά σημαντικό». Σε αυτή τη βάση, μας ενημέρωσε πως βρίσκεται σε επεξεργασία η δημιουργία περίπου 8.000 κλινών σε όλη την Ελλάδα.

Γιατί να επιλέξει κανείς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Από την πλευρά της, η πρύτανης, κ. Μπατιστάτου, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αξίζει ένας νέος άνθρωπος να επιλέξει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για τις σπουδές του, αναφέρει πως πρόκειται για ένα ίδρυμα δυναμικό και ανθρωποκεντρικό. Οι πανεπιστημιουπόλεις που διαθέτει, εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται στην πόλη των Ιωαννίνων (Πανεπιστημιούπολη Α και Β) και στις οποίες βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των Τμημάτων και των σχολών, δίνουν τη δυνατότητα της καθημερινής αλληλεπίδρασης των φοιτητών και των καθηγητών.

«Όλοι οι φοιτητές μας είναι μαζί και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί ενισχύει αυτό που νομίζουμε πως είναι το ''hallmark'', το σήμα κατατεθέν του Πανεπιστημίου μας, τη διεπιστημονικότητα. Η γεωγραφική εγγύτητα επιτρέπει, δηλαδή, τη διενέργεια διεπιστημονικών συνεργασιών, κυρίως σε μεταπτυχιακό επίπεδο, χαρακτηριστικό για το οποίο είμαστε γνωστοί και στο εξωτερικό», όπως εξηγεί.

Παράλληλα, επισημαίνει πως ένα από τα πλεονεκτήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έναντι των ιδρυμάτων που βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι το γεγονός πως «βρισκόμαστε 8 χιλιόμετρα από την πόλη, ενώ ταυτόχρονα, ένα ποσοστό των φοιτητών/ τριών μπορούν να μένουν στις εστίες, καθώς διαθέτουμε πάνω από 1.000 δωμάτια στην Πανεπιστημιούπολη «Α» και ταυτόχρονα έχουμε δωρεάν σίτιση για πάνω από το 95% των φοιτητών. Σε εποχές κρίσης, αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Επιπλέον, τονίζει πως γίνονται προσπάθειες να κρατηθούν χαμηλές οι τιμές των εισιτηρίων, ή να υπάρχουν επιδοτήσεις των εισιτηρίων για τους φοιτητές από το ΚΤΕΛ για τις μετακινήσεις τους στο Πανεπιστήμιο.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης στις διεθνείς κατατάξεις

Ταυτόχρονα, ο αντιπρύτανης Προγραμματισμού, Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Μυλωνάκης, μας εξήγησε γιατί αξίζει ένας νέος και μία νέα να επιλέξουν το Πανεπιστήμιο της Κρήτης για να σπουδάσουν.

«Το Πανεπιστήμιο της Κρήτης είναι ένα νέο και δυναμικό πανεπιστήμιο, το οποίο κατατάσσεται στην πρώτη θέση μαζί με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην κατάταξη της Times Higher Education World University Rankings για το 2023. Σύμφωνα με την ίδια κατάταξη το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται στο 2% των καλύτερων Πανεπιστημίων στον κόσμο, και ανάμεσα στα 100 καλύτερα νέα πανεπιστήμια με ηλικία κάτω των 50 ετών».

Επιπλέον, υπογραμμίζει πως «πέραν των διεθνώς αναγνωρισμένων επιδόσεών του στην έρευνα, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα της διδασκαλίας, γεγονός που αντανακλάται στην κατάταξή του ως το 61ο Πανεπιστήμιο στον κόσμο στον τομέα «Ποιοτική Εκπαίδευση».

Ποια εφόδια αποκτούν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες για την αγορά εργασίας

Απαντώντας στο ερώτημα της εργασιακής προοπτικής, που μπορεί να έχουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους σε κάποιο από τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η κ. Μπατιστάτου σημειώνει:

«Σχεδόν όλα τα προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το 90% αυτών, έχουν αξιολογηθεί από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) με Α, που σημαίνει ότι διαθέτουμε υψηλού επιπέδου προπτυχιακή εκπαίδευση, η οποία συνεχώς επικαιροποιείται, ως προς τις σύγχρονες τάσεις της επιστήμης, καθώς και της αγοράς εργασίας».

Επιπλέον, αναφέρει πως «έχουν ενισχυθεί οι δομές εκείνες, όπως είναι η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ) και η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ), προκειμένου να φέρουμε σε επαφή τους φοιτητές με την αγορά εργασίας, ενώ κάθε χρόνο πραγματοποιούνται ''Ημέρες Καριέρας''. Σε αυτές δίνουν συνεντεύξεις, μαθαίνουν τι πρέπει να γράφει ένα βιογραφικό, πως να παρουσιάσει κανείς τα προσόντα του καλύτερα».

Στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με την πρύτανη συμβάλλει και ο θεσμός της Πρακτικής Άσκησης, «με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να μπορούν να κάνουν πρακτική στο Νοσοκομείο, σε εταιρείες και έτσι να χτίσουν μια ιδέα για την αγορά εργασίας, με πολλούς και πολλές, μάλιστα, όταν αποφοιτούν να πηγαίνουν να εργαστούν εκεί όπου έκαναν την πρακτική τους άσκηση».

Παράλληλα, επισημαίνει πως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που το 2024 θα κλείσει τα 60 χρόνια λειτουργίας του, διαθέτει υψηλό επίπεδο διδασκαλίας, έρευνας και ένα Πανεπιστήμιο, γνωστό για τις διεπιστημονικές τους συνεργασίες.

Όπως εξηγεί, δε, «συνεργασίες αποδοτικές στο εξωτερικό, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική και στην Ασία, γεγονός που οφείλεται στο διδακτικό προσωπικό, που έχει δημιουργήσει αυτούς τους στενούς δεσμούς, πάνω στους οποίους ωφελούνται οι ίδιοι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, όπως για παράδειγμα είναι το πρόγραμμα Erasmus».

«Οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Κρήτης διαπρέπουν σε Ελλάδα και Εξωτερικό»

Με τη σειρά του, κ. Μυλωνάκης αναφέρει ότι «οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Κρήτης λόγω και της εξαιρετικής φήμης του Πανεπιστημίου βρίσκουν σχετικά εύκολα διεξόδους είτε αποφασίσουν να συνεχίσουν για μεταπτυχιακές σπουδές είτε στην αγορά εργασίας. Υπάρχουν εκατοντάδες απόφοιτοί μας που διαπρέπουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».

Για να επιτευχθούν, όμως, όσα ανέφερε ο αντιπρύτανης, έχει ληφθεί μία σειρά πρωτοβουλιών, απαραίτητων για την καθοδήγηση των φοιτητών και των φοιτητριών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μυλωνάκης σημειώνει ότι, το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει αναπτύξει μία σειρά από θεσμούς και δράσεις που βοηθούν τον φοιτητή και τη φοιτήτρια στην ομαλότερη δυνατή ένταξή τους στην αγορά εργασίας».

Εξηγώντας, αναφέρει: «Η Δομή Διασύνδεσης και Σταδιοδρομίας συντονίζει ενέργειες που προωθούν τις ευκαιρίες απασχόλησης και σταδιοδρομίας, παρέχοντας καθοδήγηση και υποστήριξη από την αρχή των σπουδών έως και μετά την απονομή του πτυχίου, μέσα από ατομική ή ομαδική συμβουλευτική σταδιοδρομίας, επαγγελματικές συμβουλές, εκδηλώσεις γνωριμίας με εταιρείες, ενημερωτικές εκδηλώσεις επιλογής μεταπτυχιακού προγράμματος αλλά και στοχευμένα σεμινάρια αναζήτησης εργασίας».

Σε αυτή την κατεύθυνση, επίσης, σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης αποτελεί η Πρακτική Άσκηση, κατά την οποία «οι φοιτητές και οι φοιτήτριές μας έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώνουν τις ακαδημαϊκές γνώσεις με εργασιακή εμπειρία και να αποκτήσουν μία πρώτη επαφή με το εργασιακό περιβάλλον πριν ακόμα πάρουν το πτυχίο τους».

Εκτός αυτών, αναφέρθηκε και στον νέο θεσμό που ξεκίνησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης το 2022, την Ημέρα Καριέρας «όπου οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με δεκάδες δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και να μιλήσουν με εκπροσώπους τους».

Η εργασιακή προοπτική των αποφοίτων των Τμημάτων της Σχολής Διοίκησης

Αναφορικά με τα εφόδια, που παρέχει το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο κ. Γιακουμάτος, αναφέρει πως «προσφέρεται ένα πρόγραμμα σπουδών αποδεκτό από τον επαγγελματικό χώρο. Τα μαθήματα είναι επιλεγμένα ούτως ώστε να είναι αποδεκτά από το χώρο αυτό».

Για το σκοπό αυτό, όπως εξηγεί «έχει δημιουργηθεί μία Επιτροπή (committee) από επαγγελματίες της αγοράς, στελέχη υψηλού επιπέδου επιχειρήσεων, που έχουν συνεισφέρει στη διαμόρφωση του Προγράμματος Σπουδών».

Οι επαγγελματικοί τομείς στους οποίους εστιάζει το ΛΟΧΡΗ είναι «εκείνος της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς εκεί εκτιμάται πως βρίσκεται το μέλλον των Χρηματοοικονομικών, και στη Λογιστική δίνεται έμφαση στη Μηχανογραφημένη Λογιστική, στα Πληροφοριακά Συστήματα, στην Μηχανοργάνωση και στη Λογιστική».

Εν συνεχεία, ο κ. Κοτσιλιέρης, τονίζει ότι το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών αποτελεί ένα εκ των τριών Τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών στη χώρα. Επισημαίνει, όμως, ότι αποτελεί «το μόνο Τμήμα, το οποίο αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει ώσμωση μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, τόσο γιατί τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται από τον ιδιωτικό τομέα είναι παγιωμένα και μπορούν να εφαρμοστούν στον τομέα των οργανισμών του δημοσίου, όσο και γιατί ο δημόσιος τομέας, ίσως είναι από τους μεγαλύτερους εργοδότες».

«Δυνατό χαρτί αποτελεί και η εφαρμογή των γνώσεων που αποκτούν τα παιδιά υπό το πρίσμα των νέων τεχνολογιών. Το βασικό εργαλείο με το οποίο καλείται κανείς να λάβει αποφάσεις είναι τα μαθηματικά και η πληροφορική. Προσπαθούμε να δώσουμε τις βάσεις στα παιδιά να χρησιμοποιήσουν μαθηματικά εργαλεία με χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και αυτά τα εργαλεία ακριβώς να τα εφαρμόζουν στην καθημερινότητά τους, στο εργασιακό περιβάλλον» προσθέτει.

Πηγή: alfavita.gr 


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 507 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2024
Μουσικά Σχολεία: Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων εμπειροτεχνών ιδιωτών μουσικών (ΕΜ16)
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 18 ημέρες

Προπτυχιακά - Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Εξ Αποστάσεως

Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2024
ΔΕΠΥ: Γιατί αυξάνονται οι διαγνώσεις;
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 18 ημέρες
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2024
Υπουργείο Παιδείας: Πρόβλημα με την πλατφόρμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων/ μετεγγραφών
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 18 ημέρες
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2024
Πολυτεχνείο 1973: Το Ημερολόγιο μιας εβδομάδας, του Γιάννη Ρίτσου
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 18 ημέρες
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2024
Προ των πυλών βρίσκεται η αύξηση στα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 1/1/2027
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 18 ημέρες
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024
Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις - Μέχρι πότε η διορία
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 67 ημέρες

Προπτυχιακά - Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Εξ Αποστάσεως

Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024
Σχολεία: Έρχεται η επόμενη μέρα χωρίς μαθήματα αλλά με απουσίες
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 67 ημέρες
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024
Φτιάξτε το πιο υγιεινό κολατσιό για το σχολείο
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 67 ημέρες
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης