Βάσεις 2023: Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του υπουργείου Παιδείας, η αγωνία των υποψηφίων παίρνει τέλος την Πέμπτη 27 Ιουλίου, στις 10:30 π.μ., με την ανακοίνωση των βάσεων για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και των ονομάτων των επιτυχόντων.

Εκτός απροόπτου, οι αρμόδιες υπηρεσίες αναμένεται να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα μεθαύριο, Πέμπτη 27 Ιουλίου.

Οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν εάν και που εισάγονται στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαίους χαρακτήρες.

Τέλος, οι υποψήφιοι θα λάβουν και με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον έχουν ήδη υποβάλει σχετική αίτηση.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις

Τι αναφέρει στην ATHENS VOICE o Αντώνης Φλωρόπουλος, εκπαιδευτικός αναλυτής.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, δύο ταχυτήτων αναμένεται να είναι οι Βάσεις 2023.

Σε γενικές γραμμές, οι σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων (κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης) και οι περιζήτητες σχολές αναμένεται να παρουσιάσουν άνοδο, από την άλλη στα ίδια επίπεδα με πέρσι θα κινηθούν οι σχολές της περιφέρειας και οι λιγότερο επιθυμητές.

Άνοδος σε 1ο και 4ο – Σταθερότητα σε 2ο και 3ο Πεδίο

Με βάση στοιχεία που παρέθεσε στην ATHENS VOICE o Αντώνης Φλωρόπουλος, εκπαιδευτικός αναλυτής και διευθυντής των φροντιστηρίων «Ομόκεντρο», όσον αφορά στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών σημαντική άνοδο θα παρουσιάσουν οι περιζήτητες σχολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως αυτές της Νομικής, της Ψυχολογίας, της Αγγλικής Φιλολογίας και των ΕΜΜΕ.

Αντιθέτως, σε σχολές που δεν χρειάζονται ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις (από 15.000 μόρια και κάτω), οι βάσεις αναμένονται να παραμείνουν ίδιες με τις περσινές. Φέτος τα θέματα στο συγκεκριμένο πεδίο κρίθηκαν βατά, οπότε αναμένονται υψηλότερες βαθμολογίες και αύξηση των εισακτέων

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών Σπουδών), τα σενάρια είναι δύο: είτε θα ακολουθήσει περίπου την ίδια τάση με το 1ο Επιστημονικό Πεδίο, είτε θα δούμε μια σταθερότητα, ακόμα και μείωση σε σχέση με το 2022. Αυτό συμβαίνει, καθώς φέτος διαγωνίστηκαν περίπου 1.000 υποψήφιοι λιγότεροι στο Πεδίο αυτό, ενώ οι επιδόσεις τους ήταν καλύτερες.

Για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Ιατρικών Σπουδών), αναμένεται μια σταθερότητα ή και μείωση σε όλες τις σχολές.

Τέλος, «αστάθμητος» παράγοντας θα είναι το 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής). Αφενός, οι επιδόσεις εδώ κρίνονται παρόμοιες με τις περσινές, από την άλλη ο αριθμός των υποψηφίων είναι αυξημένος κατά 1.445 άτομα.

Πάντως, το 4ο Πεδίο εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα του 1ου: αύξηση ή σχετική σταθερότητα στις περιζήτητες σχολές, σταθερότητα ή και μείωση στις λιγότερο επιθυμητές σχολές και στην επαρχία.

ΠΗΓΗ:www.ipaidia.gr