Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016
Επικαιρότητα
Η σημασία των επιστημονικών βραβείων του Ιδρύματος Μποδοσάκη για τους νέους επιστήμονες – Τι λένε παλαιότεροι βραβευθέντες
 Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για την επιστημονική έρευνα στην Ελλάδα, το Ίδρυμα Μποδοσάκη δίνει νέα πνοή στο θεσμό των επιστημονικών βραβείων για νέους ερευνητές, επιδιώκοντας να υποστηρίξει και να αναδείξει τη δουλειά άξιων Ελλήνων επιστημόνων που δραστηριοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τα επιστημονικά βραβεία που ανακοινώνει το Ίδρυμα Μποδοσάκη αφορούν τους τομείς των βασικών  επιστημών, των  βιοεπιστημών, των εφαρμοσμένων επιστημών και των κοινωνικών επιστημών.

 

Στο πλαίσιο του θεσμού των επιστημονικών βραβείων του Ιδρύματος Μποδοσάκη, έχουν ήδη βραβευθεί στο παρελθόν 41 επιστήμονες, με κριτήρια την εξαιρετική επίδοση στον τομέα τους, τη συμβολή τους στην πνευματική και επιστημονική ανάπτυξη της χώρας και τη συμβολή τους στη διεθνή προβολή της Ελλάδας με το έργο τους και το ήθος τους. Οι καταξιωμένοι αυτοί επιστήμονες, με την πορεία και το έργο τους, αποτελούν την πιο ισχυρή απόδειξη της σημασίας των βραβείων του Ιδρύματος Μποδοσάκη, που σήμερα είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ.  Μιλήσαμε μαζί τους για την πορεία τους, τη σημασία που είχε η βράβευσή τους από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, για τους τωρινούς τους στόχους  και για τις προοπτικές για την έρευνα στην Ελλάδα. Όλοι τόνισαν ότι υπάρχει μια νέα γενιά επιστημόνων με εξαιρετικά υψηλή κατάρτιση, οι οποίοι καταφέρνουν να διακρίνονται σε διεθνές επίπεδο και χρειάζονται περισσότερη αναγνώριση και υποστήριξη στο έργο τους.

 

«Τα  βραβεία μπορούν να λειτουργήσουν ως έμπνευση για τους νεότερους, ώστε να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να πετύχουν παρόμοιες διακρίσεις», Δώρος Θεοδώρου – Καθηγητής στον Τομέα Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π.

 

Capture

 

Ο κ. Δώρος Θεοδώρου βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Μποδοσάκη το 1996 στον τομέα των θετικών επιστημών όταν είχε ήδη επιστρέψει στην Ελλάδα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Berkeley όπου ήταν Καθηγητής στο Τμήμα Χημικής Μηχανικής. Στη συνέχεια υπήρξε Καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και σήμερα είναι Καθηγητής στον Τομέα Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Παρά τις αντίξοες συνθήκες για την έρευνα στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα που παράγει η ερευνητική του ομάδα είναι ορατά στη διεθνή κοινότητα και διεθνώς ανταγωνιστικά. 

Το 1996 τιμηθήκατε για το έργο σας με το επιστημονικό βραβείο του Ιδρύματος Μποδοσάκη στον τομέα των θετικών επιστημών. Ποια ήταν η σημασία αυτής της διάκρισης για εσάς;

Το βραβείο είχε μια τεράστια σημασία για εμένα, ήταν μια πολύ μεγάλη αναγνώριση των προσπαθειών μου. Είναι  πολύ σημαντική για εμάς τους επιστήμονες  η θετική ανταπόκριση που λαμβάνουμε όταν αναγνωρίζονται οι προσπάθειές μας. Κι έτσι τόσο το βραβείο αυτό, όσο και άλλα που έχω πάρει έκτοτε έχουν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο.  Η αναγνώριση αυτή είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη όταν κανείς εργάζεται στην Ελλάδα. Το 1996 είχα ήδη επιστρέψει από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Berkeley και δίδασκα στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και αυτό το βραβείο μου έδωσε μια εξαιρετική ηθική στήριξη. Φυσικά έχει και τη σημασία ότι μας προβάλλει και γίνεται πιο γνωστό το έργο μας διεθνώς.

Για ποιους λόγους θεωρείτε ότι έχει σημασία η συνέχιση του θεσμού των επιστημονικών βραβείων;

Έχει μεγάλη αξία για τους βραβευόμενους διότι μία τέτοια διάκριση τους αναπτερώνει στο έργο τους.  Ειδικά στην Ελλάδα, όπως προείπα, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Μακάρι να μπορούσαμε να βραβεύουμε όλους τους άξιους ανθρώπους σ’ αυτόν τον τόπο. Επίσης, τα βραβεία μπορούν να λειτουργήσουν ως έμπνευση για τους νεότερους, ώστε να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να πετύχουν παρόμοιες διακρίσεις.

Υπάρχουν αξιόλογοι νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα;

Υπάρχουν πολύ αξιόλογοι νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα, αλλά το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε την ευχέρεια τους να κρατάμε εδώ. Δεν τους δίνεται εύκολα η ευκαιρία να προσλαμβάνονται σε ερευνητικά ή εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως γίνεται στην Αμερική, η οποία είναι ένα ‘’melting pot’’, που δίνει τη δυνατότητα να αλλάζει χώρο εργασίας συνέχεια κανείς, ολοένα  προοδεύοντας. Εδώ η επαγγελματική εξέλιξη ή ανέλιξη είναι βραδύτερη και μπορεί κανείς να συναντήσει προσκόμματα που δεν έχουν να κάνουν τόσο πολύ με την επιστημονική ποιότητα.

Σε ποιον τομέα επικεντρώνονται οι έρευνές σας;

Ασχολούμαστε με την υπολογιστική επιστήμη των υλικών, δηλαδή ξεκινάμε από τη θεώρηση ενός υλικού συστήματος σε ατομικό-μοριακό επίπεδο και, προσομοιώνοντας αυτό το σύστημα σε υπολογιστή, προσπαθούμε να εξαγάγουμε εκτιμήσεις των ιδιοτήτων του, να προβλέψουμε, δηλαδή, πώς θα συμπεριφερθεί σε πρακτικές εφαρμογές.   Με άλλα λόγια, αυτό που προσπαθούμε να  κάνουμε είναι να βγάλουμε υπολογιστικά από τη χημική δομή ενός υλικού τις μακροσκοπικές ιδιότητες που χρησιμοποιούμε στις εφαρμογές ως  μηχανικοί.  Δουλεύουμε σε δύο πολύ μεγάλες κατηγορίες υλικών: η μια είναι τα πολυμερή – τα πλαστικά – και η δεύτερη είναι τα νανοπορώδη υλικά.

Πού συναντάμε τις εφαρμογές των ερευνών σας;

Συνήθως στην ομάδα μας ασχολούμαστε με κατηγορίες υλικών που έχουν κάποια βιομηχανική σημασία. Έχουμε και βιομηχανικές συνεργασίες ή και συνεργασίες με άλλα εργαστήρια στα πλαίσια ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της δομής των υλικών.  Δηλαδή ερευνούμε τι πρέπει να αλλάξουμε σε ένα υλικό ώστε να επιτύχουμε καλύτερες επιδόσεις σε συγκεκριμένες εφαρμογές. Επί παραδείγματι, ασχολούμαστε με νανοσύνθετα υλικά, όπως τα λάστιχα των αυτοκινήτων, με στόχο να επιτύχουμε μεγαλύτερη αντίσταση στη φθορά, χαμηλή τριβή κύλισης και καλή πρόσφυση υπό συνθήκες υγρού οδοστρώματος.  Το  ζητούμενο  εδώ είναι πώς πρέπει να σχεδιαστεί η δομή του υλικού σε μοριακό επίπεδο  προκειμένου να επιτευχθούν οι μηχανικές ιδιότητες που εξασφαλίζουν αυτές τις καλύτερες επιδόσεις.  Έχουμε δουλέψει σε πολλών ειδών υλικά.  Μια άλλη κατηγορία είναι υλικά για τον διαχωρισμό αερίων, όπως οι πολυμερικές μεμβράνες που χρησιμοποιούνται  σήμερα για να εμπλουτίζουμε αέρα σε οξυγόνο για νοσοκομειακές εφαρμογές.

Λαμβάνει υπόψη της η  σύγχρονη επιστημονική έρευνα τις περιβαλλοντικές προκλήσεις των καιρών μας;

Η θεματολογία της έρευνάς μας, που προέρχεται συχνά από βιομηχανικό ενδιαφέρον. σχετίζεται με τα φλέγοντα θέματα του περιβάλλοντος, της ενέργειας και της υγείας. Αυτές οι τρείς προκλήσεις θα έλεγα ότι κινούν παγκοσμίως σε μεγάλο βαθμό  τη σύγχρονη τεχνολογία και την προσπάθεια ανάπτυξης νέων υλικών.   Σας μίλησα πριν για τους διαχωρισμούς, που είναι πολύ καλύτερο να γίνονται με μεμβράνες απ’ ό,τι με κρυογονική απόσταξη, που απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ενέργειας. Οι μεμβράνες γενικά είναι μια πολύ σύγχρονη τεχνολογία για βιομηχανικούς διαχωρισμούς, με σαφή πλεονεκτήματα από την άποψη εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος.  Επίσης ένα άλλο παράδειγμα είναι τα λάστιχα. Τώρα βάζουμε πυριτία και όχι αιθάλη μέσα στα λάστιχα γιατί με αυτήν επιτυγχάνει κανείς χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου για δεδομένη χιλιομετρική απόσταση και επομένως, αφενός μεν μειώνει την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον, αφετέρου αυτά τα λάστιχα είναι πολύ καλύτερα ενεργειακά διότι καταναλίσκουν λιγότερο καύσιμο.  Επίσης μια πάρα πολύ μεγάλη κατεύθυνση είναι οι επιστήμες της υγείας, επί παραδείγματι πώς σχεδιάζει κανείς φάρμακα με σωστή βιολογική δράση και υλικά για την ελεγχόμενη αποδέσμευσή τους.   Μεγάλο μέρος της τεχνολογίας σήμερα κινείται από την προσπάθεια να είμαστε πιο «πράσινοι», λιγότερο επιζήμιοι για το περιβάλλον όσον αφορά τις εκπομπές που θα έχουμε και επίσης ενεργειακά πιο σύμφοροι.

Πώς καταφέρνει το τμήμα σας να παραμείνει ανταγωνιστικό παρά τις αντίξοες συνθήκες;

Είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες και αυτό απαιτεί πάρα πολλή δουλειά. Χρειάζονται καλές ιδέες, εξαιρετικά καλή κατάρτιση και μια ομάδα η οποία να συνεργάζεται και να έχει συνοχή ώστε να αλληλοσυμπληρώνονται οι άνθρωποι που την απαρτίζουν και να βγάζουν καινούρια αποτελέσματα, που να είναι ορατά στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Και το έχουμε καταφέρει αυτό. Αναφορικά με τη χρηματοδότηση, αυτή προέρχεται κυρίως από προγράμματα της ΕΕ, τα οποία είναι πολύ ανταγωνιστικά πλέον. Έχουμε επίσης την τύχη να έχουμε αναγνωριστεί ως  μέλος του Ολλανδικού Ινστιτούτου Πολυμερών, πράγμα πολύ καλό για εμάς. Έχουμε αναπτύξει ακόμα κάποιες άμεσες συνεργασίες με τη βιομηχανία. Πρόσφατα πάλι, μας βρήκε ένα ελβετικό Ίδρυμα το οποίο μας πληροφόρησε ότι θεωρεί ότι εμείς και δύο εργαστήρια στην Πάτρα κάνουμε πολύ καλή δουλειά στην περιοχή της μοντελοποίησης των πολυμερών και αποφάσισε να μας ενισχύσει οικονομικά προκειμένου να αναπτύξουμε την έρευνά μας.

Μπορούν να γίνουν πιο ευνοϊκές οι συνθήκες για την επιστήμη στην Ελλάδα;

Νομίζω ότι το σημαντικότερο  είναι να κάνουμε όλοι τη δουλειά μας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Να μην μας απασχολεί μόνο πώς θα προάγουμε το δικό μας συμφέρον και την καριέρα μας, αλλά πολύ περισσότερο πώς θα γαλουχήσουμε καλούς νέους επιστήμονες με σωστή κρίση και κατάρτιση, υγιές σύστημα αξιών και διάθεση για προσφορά, που να μπορούν να σταθούν οπουδήποτε. Να βλέπουμε τους εαυτούς μας στα πλαίσια της διεθνούς ανταγωνιστικής επιστημονικής κοινότητας. Πρέπει να έχουμε ένα προϊόν το οποίο να είναι ανταγωνιστικό, όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα.  Στα ΑΕΙ το προϊόν μας είναι οι άνθρωποι και βέβαια και οι ιδέες που βγαίνουν από τα εργαστήριά μας. Νομίζω αυτό πρέπει να έχουμε σαν γνώμονα. Επίσης, χρειάζεται καλή διοίκηση σε όλα τα επίπεδα, χρειάζεται να έχει ένα όραμα κανείς όταν διοικεί και να μην κοιτάει απλώς και μόνο να διαιωνίσει τη θέση του.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Δώρος Θεοδώρου είναι Καθηγητής στον Τομέα Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Υπήρξε Καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής στο Τμήμα Χημικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνιας των Η.Π.Α, συνεργαζόμενος Καθηγητής στο Center for Advanced Materials του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley των Η.Π.Α, μέλος του ΙΤΕ/ΕΙΧΗΜΥΘ, και συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Φυσικοχημείας του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος». Ο Δώρος Θεοδώρου έλαβε το δίπλωμα του Χημικού Μηχανικού από το Ε.Μ.Π. και το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του δίπλωμα από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Μ.Ι.Τ. των Η.Π.Α. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 160 ερευνητικά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, 27 κεφάλαια σε βιβλία και άρθρα ανασκόπησης κατόπιν πρόσκλησης, καθώς επίσης και τα  βιβλία “Simulation Methods for Polymers” με τον M. Kotelyanskii και “Diffusion in Nanoporous Materials” με τους J. Kärger και D. Ruthven.  Tο δημοσιευμένο έργο του έχει λάβει περί τις 12000 αναφορές (δείκτης h=54). Έχει διατελέσει μέλος της συντακτικής επιτροπής 11 διεθνών επιστημονικών περιοδικών και οργανώσει 13 διεθνή επιστημονικά συνέδρια.  Υπήρξε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο πρόγραμμα κινητικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο διάστημα 1995-2004 και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας στο διάστημα 2010-2013.  Το ερευνητικό του έργο έχει λάβει αρκετές διακρίσεις, όπως ενδεικτικά το Presidential Young Investigator Award του National Science Foundation των Η.Π.Α. (1988-1992), το Allan P. Colburn Memorial Lectureship του Πανεπιστημίου Delaware (1993), το Earnest W. Thiele Lectureship του Πανεπιστημίου Notre Dame (1993), το Robert W. Vaughan Lectureship του Caltech (1994), το Επιστημονικό Βραβείο Μποδοσάκη στη Χημεία (1996), το Danckwerts Lectureship των AIChE, IChemE, EFCE και CES (2006), το D. Medema Award του Ολλανδικού PTN (Polymer Technology in the Netherlands, 2009) και το John M. Prausnitz Award στην εφαρμοσμένη χημική θερμοδυναμική (2016).  Το 2015 εξελέγη τακτικό μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών (NAE) των ΗΠΑ.  Τον Οκτώβριο του 2013 εξελέγη Αντιπρόεδρος Β’ του Ιδρύματος Μποδοσάκη, θέση την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα. 

 

«Είναι μια από τις διακρίσεις που θεωρώ πολύ σημαντικές. Πιστεύω ότι δημιούργησε σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές για τη μετέπειτα ερευνητική και ακαδημαϊκή μου πορεία καθώς και για διακρίσεις που ακολούθησαν», Κωνσταντίνα Νικήτα –  Καθηγήτρια στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ

 

DSC_6116 (003)

 

Η κ. Κωνσταντίνα Νικήτα, Καθηγήτρια στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, που τιμήθηκε με το επιστημονικό βραβείο του Ιδρύματος Μποδοσάκη το 2003 στον τομέα  της «Έρευνας και των εφαρμογών της Πληροφορικής στην Ιατρική», εστιάζει την ερευνητική της δραστηριότητα στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία στον τομέα της υγείας. «Μέσα από την αλληλεπίδραση και την ώσμωση μεταξύ των επιστημών, με φρέσκιες ιδέες από χαρισματικούς νέους ερευνητές, προκύπτουν όλα τα καινούρια και σημαντικά πράγματα σήμερα», λέει η ίδια.

Το  2003 τιμηθήκατε με το επιστημονικό βραβείο του Ιδρύματος Μποδοσάκη στον τομέα των Εφαρμοσμένων Θετικών Επιστημών. Ποια ήταν μέχρι τότε η συνεισφορά σας στον χώρο της έρευνας;

Είχα ασχοληθεί κυρίως με τη μελέτη των αλληλεπιδράσεων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με βιολογικούς ιστούς σε δύο βασικούς άξονες: αφενός σχετικά με θέματα ασφάλειας της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία του ανθρώπου από τη χρήση τερματικών συσκευών κινητών επικοινωνιών και αφετέρου με την αξιοποίηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας για την ανάπτυξη συστημάτων υπερθερμίας για καρκινικούς όγκους. Κάτι πρωτοποριακό σε παγκόσμιο επίπεδο, που ξεκίνησε να αναπτύσσεται στο πλαίσιο της μεταδιδακτορικής μου έρευνας σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνας, ήταν η εφαρμογή της μεθόδου της διεγχειρητικής υπερθερμίας στον καρκίνο του παγκρέατος.

Επιπλέον, είχα σχοληθεί με την ανάπτυξη συστημάτων υπολογιστικής υποστήριξης κλινικών αποφάσεων που αφορούν στη διαγνωστική ή στη θεραπευτική διαδικασία. Με την ομάδα μου είχαμε αναπτύξει ένα σύστημα για την αυτοματοποιημένη βελτιστοποίηση του σχήματος ινσουλίνης που πρέπει να χορηγείται σε άτομα με διαβήτη, με βάση προηγούμενες μετρήσεις της γλυκόζης αίματος, προηγούμενη λήψη ινσουλίνης, γεύματα, φυσική άσκηση κ.λπ..

Ποια ήταν η σημασία του βραβείου για εσάς;

Είναι μια από τις διακρίσεις που θεωρώ πολύ σημαντικές και πιστεύω ότι δημιούργησε σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές για τη μετέπειτα ερευνητική και ακαδημαϊκή μου πορεία καθώς και για διακρίσεις που ακολούθησαν. Έδωσε την ευκαιρία να γίνει ευρύτερα γνωστή η ερευνητική μου δουλειά τόσο στην Ελλαδα όσο και στο εξωτερικό, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για κάθε νέο επιστήμονα.

Τα αποτελέσματα των ερευνών σας έχουν κλινική εφαρμογή;

Δεν κάνουμε ποτέ έρευνα για την έρευνα. Πάντα επιλέγουμε προβλήματα με κλινικό ενδιαφέρον, προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε πραγματικές προκλήσεις με αντίκτυπο στην υγεία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Αυτό είναι το κύριο κριτήριο για να επιλέξουμε ένα θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε ερευνητικά. Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αριστεία», για παράδειγμα, αναπτύξαμε μια πρωτότυπη μεθοδολογία κατασκευής πολύ μικρών βιοσυμβατών κεραιών που μπορούν να ενσωματώνονται σε εμφυτεύσιμες στο σώμα διατάξεις και να εξασφαλίζουν επικοινωνία των διατάξεων αυτών με εξωτερικές διατάξεις επίβλεψης και ελέγχου. Μικροσκοπικοί βιοαισθητήρες συνδυάζονται με κεραίες, δίκτυα ασφαλούς επικοινωνίας και ολοκληρώνονται σε φορετά ή εμφυτεύσιμα συστήματα παρέχοντας τη δυνατότητα παρακολούθησης φυσιολογικών παραμέτρων και συνεχούς εποπτείας της λειτουργίας ζωτικών οργάνων, π.χ.  της γλυκόζης αίματος, της ενδοκράνιας πίεσης. Η έρευνα και ανάπτυξη σε αυτό τον τομέα έχει οδηγήσει στη δημιουργία του κλάδου της ηλεκτρονικής και κινητής υγείας, ενός ολόκληρου καινούργιου κλάδου που έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στην εξατομικευμένη πρόληψη, διαχείριση και θεραπεία νόσων, συμβάλλοντας παράλληλα στη βιωσιμότητα των σύγχρονων συστημάτων υγείας, με μείωση του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Επίσης, στον τομέα της υποστήριξης διαγνωστικών και θεραπευτικών αποφάσεων ερευνήσαμε τρόπους για να μπορούμε με μια φθηνή εξέταση να προβλέπουμε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα με αθηρωμάτωση της καρωτίδας. Η αθηρωσκληρωτική νόσος της καρωτίδας αποτελεί τη συχνότερη αιτία αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων που με τη σειρά τους ευθύνονται για 8-11% των θανάτων στην ΕΕ και 14% των θανάτων στην Ελλάδα. Ξεκινώντας από την εικόνα του υπερήχου, και αξιοποιώντας βιοχημικούς δείκτες και κλινικά δεδομένα, το σύστημα υπολογίζει χαρακτηριστικά της κίνησης του αγγείου και της σύστασης της πλάκας, χρησιμοποιώντας προηγμένες μεθοδολογίες ανάλυσης εικόνας, όρασης υπολογιστών, εξόρυξης δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης. Μέσα από την ανάλυση των δεδομένων εκατοντάδων ασθενών, έχουμε καταφέρει να εξαγάγουμε δείκτες που ποσοτικοποιούν  τον κίνδυνο ρήξης της αθηρωματικής πλάκας, και άρα τον κίνδυνο πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου. Σήμερα, το σύστημα αυτό είναι  εγκατεστημένο σε νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές στην Ελλάδα και χρησιμοποιείται στη διάγνωση και στην υποστήριξη της επιλογής θεραπείας (επιλογή χειρουργικής ή συντηρητικής αγωγής).

Είναι εύκολο να κάνει κανείς έρευνα στην Ελλάδα σήμερα;

Οι κύριες διαχρονικές δυσκολίες της ελληνικής πραγματικότητας είναι αφενός η έλλειψη εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της έρευνας και αφετέρου η υποχρηματοδότηση. Κάτι που μας δυσκολεύει εξαιρετικά είναι ότι ουσιαστικά λειτουργούμε σε ένα περιβάλλον που δεν είναι καλά οργανωμένο. Ωστόσο πιστεύω ότι υπάρχει πολύ υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό με εξαιρετικές ικανότητες που καταφέρνει να ξεπερνά τις δυσκολίες και να διακρίνεται σε διεθνές επίπεδο. Αυτό, συνεχίζει να συμβαίνει ακόμα και τα τελευταία χρόνια, παρά τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε λόγω της παντελούς απουσίας εθνικής χρηματοδότησης, μέσω της επιτυχούς διεκδίκησης και ανάληψης διεθνών ανταγωνιστικών προγραμμάτων. Τελευταία, όμως, παρατηρείται αθρόα έξοδος του επιστημονικού και ερευνητικού δυναμικού της χώρας, γεγονός που σταδιακά καθιστά τα εργαστήριά μας ουσιαστικά φτωχά.

Τι σας γοητεύει περισσότερο στη δουλειά σας;

Με γοητεύει ως στόχος η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία στον τομέα της υγείας. Νιώθω πραγματικά ευτυχής γιατί στην καθημερινότητά μου είχα και συνεχίζω να έχω την ευκαιρία να περιστοιχίζομαι από ταλαντούχους νέους επιστήμονες. Μέσα από την αλληλεπίδραση και την ώσμωση μεταξύ των επιστημών, με φρέσκιες ιδέες από χαρισματικούς νέους ερευνητές, προκύπτουν όλα τα καινούρια και σημαντικά πράγματα σήμερα. Για παράδειγμα, χωρίς την τεχνολογία, δεν θα μπορούσε να έχει αποκρυπτογραφηθεί το ανθρώπινο γονιδίωμα, δεν θα μπορούσαν να έχουν υπάρξει απεικονιστικά συστήματα όπως το MRI, ούτε θα υπήρχε η δυνατότητα να κάνουμε εγχειρήσεις με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο – λαπαροσκοπικά  κ.λπ.. Όλες αυτες οι εξελίξεις έχουν επιφέρει επαναστατικές αλλαγές στον τρόπο άσκησης της ιατρικής σήμερα. Ένα καινούριο θέμα με το οποίο ασχολούμαστε τον τελευταίο χρόνο σε συνεργασία με ομάδα οφθαλμιάτρων και μηχανικών από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) είναι ένα εμφύτευμα αμφιβληστροειδούς -το μοναδικό που έχει πάρει έγκριση FDA- το οποίο μπορεί να επαναφέρει σε ένα βαθμό την όραση σε τυφλά άτομα. Πώς γίνεται αυτό; Εμφυτεύοντας μικροσκοπικά ηλεκτρόδια στον αμφιβληστροειδή, και χρησιμοποιώντας μια μικροσκοπική κάμερα που τοποθετείται στα γυαλιά του ασθενούς. Η εικόνα που λαμβάνεται από την κάμερα μετατρέπεται σε σειρά ηλεκτρικών παλμών που εκπέμπονται ασύρματα στα ηλεκτρόδια στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς. Οι παλμοί ερεθίζουν τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, προκαλώντας την αντίληψη των μεταβολών φωτεινότητας στον εγκέφαλο. Η γεφύρωση της ιατρικής επιστήμης και της μηχανικής για την αποκατάσταση της όρασης αποτελεί ένα πολύ ελκυστικό πεδίο έρευνας για εμένα αυτή την περίοδο.

Σύντομο βιογραφικό

Η Κωνσταντίνα (Νάντια) Νικήτα γεννήθηκε στην Τρίπολη και αποφοίτησε από το Γ’ Λύκειο Τρίπολης. Πήρε το δίπλωμα του ηλεκτρολόγου μηχανικού και του διδάκτορα μηχανικού από το ΕΜΠ. Το 1993 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1996 εκλέχθηκε επίκουρος καθηγήτρια στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και από το 2005 είναι καθηγήτρια στην ίδια σχολή, όπου διευθύνει το Εργαστήριο Κινητών Επικοινωνιών καθώς και τη Μονάδα Βιοϊατρικών Προσομοιώσεων & Απεικονιστικής Τεχνολογίας. Από το Σεπτέμβριο 2015, είναι Επισκέπτρια Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή και τη  Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC). Έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) και του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών (ΙΕΕΕ) καθώς και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ΕΜΠ. Είναι Founding Fellow της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιοϊατρικής Μηχανικής και Επιστήμης (European Association of Medical and Biological Engineering and Science – EAMBES), Fellow του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ιατρικής και Βιολογικής Μηχανικής (American Institute of Medical and Biological Engineering – AIMBE), Senior member του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE), μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Επιπλέον, η Κ. Νικήτα είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας καθώς και Founding Chair και Ambassador του ελληνικού τμήματος ΙΕΕΕ – Engineering in Medicine and Biology Society. Πλήρες βιογραφικό: http://www.biosim.ntua.gr/el/node/1085

 

 

«Υπάρχουν πολλοί καλοί νέοι ερευνητές αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα για έρευνα. Τρεις νέοι που ήταν στην ομάδα μας έχουν πάει στο εξωτερικό και πάνε πολύ καλά σήμερα», Κωνσταντίνος Μπαξεβάνης, Διευθυντής του Κέντρου Ανοσολογίας και Ανοσοθεραπείας του καρκίνου στο «Άγιος Σάββας»

IMG_4014

 

Ο κ. Κωνσταντίνος Μπαξεβάνης, Διευθυντής του Κέντρου Ανοσολογίας και Ανοσοθεραπείας του καρκίνου στο Αντικαρκινικό-Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας», βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Μποδοσάκη το 1994 στον τομέα «Ιατρικής και Βιολογίας», όταν έκανε τα πρώτα του βήματα στην έρευνα για την ανοσολογία του καρκίνου. 

Τα επιστημονικά βραβεία του ιδρύματος Μποδοσάκη τιμούν έναν επιστήμονα για τα επιτεύγματά του στον επιστημονικό του τομέα. Τι σας ξεχώρισε το 1994 που λάβατε το βραβείο στον τομέα της Ιατρικής και Βιολογίας;

Είχα ήδη αρχίσει να δουλεύω 12 χρόνια. Προς τα τέλη της δεκαετίας του ’90 είχαν ανακαλυφθεί τα πρώτα γονίδια, που κωδικοποιούσαν καρκινικές πρωτεΐνες και αυτό σήμαινε ότι υπάρχουν και καρκινικά αντιγόνα και άρα ότι μπορούσαμε να μιλήσουμε για ανοσολογική απάντηση εναντίον του καρκίνου. Πιο πριν δεν γνωρίζαμε εάν υπάρχουν καρκινικές πρωτεΐνες. Μελέτες που είχα κάνει όταν ήμουν στο Max Planck Ινστιτούτο του Tuebingen, τις οποίες και συνέχισα μετά το 1985 στο τμήμα Ανοσολογίας του νοσοκομείου «ο Άγιος Σάββας» είχαν δείξει ότι υπάρχουν γονίδια από τα οποία εξαρτάται κατά πόσον ο οργανισμός είναι σε θέση να απαντήσει ή να μην απαντήσει σε ορισμένες πρωτεΐνες. Αυτό ήταν το βασικό προϊόν της έρευνάς μου, δηλαδή ο εντοπισμός γονίδιων που ρυθμίζουν την ανοσολογική απάντηση, και για το οποίο βραβεύτηκα από το Ίδρυμα Μποδοσάκη το 1994. Έως τότε η διεθνής κοινότητα δεν ήξερε ακριβώς πώς ρυθμίζεται μια ανοσολογική απάντηση και από ποιους παράγοντες καθορίζεται αυτή. Έτσι δεν ξέραμε πώς να την επηρεάσουμε. Όταν ξέρεις από πού εξαρτάται μια ανοσιακή απάντηση, ξέρεις και να την τροποποιήσεις, να την κάνεις πιο δυνατή.

Σε τι επικεντρώνεται σήμερα η έρευνά σας;

Κάνουμε μεταφραστικές έρευνες, δηλαδή προσπαθούμε να μεταφράσουμε αυτό που βρίσκουμε στο εργαστήριο στην κλινική πράξη, μέσω εμβολίων κατά του καρκίνου κυρίως. Στον «Άγιο Σάββα», όπου άρχισαν να εφαρμόζονται πειραματικά από το 2008 εμβόλια κατά του καρκίνου, έχουμε κάνει μέχρι σήμερα δοκιμές σε καρκινοπαθείς με θετικά αποτελέσματα και τώρα προσπαθούμε να βρούμε πόρους για να συνεχίσουμε να κάνουμε δοκιμές με τα εμβόλια που έχουμε για τον καρκίνο του προστάτη και τον καρκίνο του μαστού. Τα εμβόλια είναι κομμάτι από καρκινικές πρωτεΐνες που εκφράζονται πάνω σε καρκινικά κύτταρα, άρα με αυτόν τον τρόπο δίνεις το δικαίωμα στο ανοσολογικό σύστημα να αναγνωρίσει αυτά τα κύτταρα και να ενεργοποιηθεί τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Όταν λέμε ποιοτικά εννοούμε ότι το ανοσολογικό σύστημα μπορεί να αναπτύξει δυνατούς ανοσολογικούς μηχανισμούς και όταν λέμε ποσοτικά εννοούμε ότι μπορούν να αυξηθούν σε συχνότητες τα κύτταρα που αναγνωρίζουν το εμβόλιο και μετά αυτά τα κύτταρα ελπίζουμε να αναγνωρίσουν τα καρκινικά κύτταρα και να επιτεθούν ώστε να τα καταστρέψουν. Έτσι ο άρρωστος να ανταποκριθεί κλινικά και θα αυξηθεί το προσδόκιμο επιβίωσης. Γιατί το ανοσολογικό σύστημα έχει κάτι μοναδικό, τη μνήμη. Άρα τα κύτταρα που αναγνωρίζουν τα καρκινικά κύτταρα, αναπτύσσουν ανοσολογική μνήμη και έχουν την ικανότητα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, για δεκαετίες, να ελέγχουν την αύξηση των καρκινικών κυττάρων, εφόσον βέβαια υπάρχουν καρκινικές πρωτεΐνες. Εάν το καρκινικό κύτταρο πάψει να εκφράζει καρκινικές πρωτεΐνες στην επιφάνειά του, τότε θα ξεφύγει και ο καρκίνος και θα δώσει μεταστάσεις.

Υπάρχουν τρόποι για να αυξήσουμε την άμυνα του οργανισμού μας απέναντι στον καρκίνο;

Βεβαίως, πρώτα απ’ όλα να μην έχουμε άγχος αλλά αυτό είναι λίγο δύσκολο! Αυτό που μπορούμε να αποφύγουμε είναι να τρώμε ανθυγιεινά. Ειδικά ο καρκίνος του προστάτη και του μαστού εξαρτάται άμεσα από την λιπιδαιμία, που προκαλείται από τροφές όπως τηγανητά, fast food, ό,τι έχει να κάνει με κεκορεσμένα λιπαρά. Επομένως, αποφεύγοντας αυτές τις τροφές, ελαχιστοποιούμε όσο γίνεται περισσότερο τις πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου. Επίσης, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, π.χ. τι αναπνέουμε, παίζουν ρόλο. Βέβαια, σε όλα αυτά προστίθεται και η ίδια η βιολογία του καρκινικού κυττάρου.

Είναι αλήθεια ότι έχουν αυξηθεί τα περιστατικά του καρκίνου;

Ο κόσμος έχει αρχίσει και ακούει και διαβάζει και προσέχει. Οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου που σχετίζεται άμεσα με τη διατροφή έχει ελαττωθεί κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Επίσης, έχουμε πολύ καλές θεραπείες πλέον. Όμως πρέπει να τονίσω ότι όσο καλή και να είναι μια θεραπεία θα αποτύχει εάν δεν συνδυαστεί με μια θεραπεία που ενισχύει το ανοσολογικό σύστημα ή αν η ίδια δεν ενισχύσει το ανοσολογικό σύστημα. Π.χ. μια ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία, καταστρέφει τον καρκίνο αλλά μόλις τη σταματήσεις ο όγκος μπορεί να επανεμφανιστεί και μάλιστα πιο επιθετικός. Αντίθετα, οι κλινικές ανταποκρίσεις από τις θεραπείες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα διαρκούν περισσότερο.

Είναι εύκολο να κάνει κανείς έρευνα στην Ελλάδα; Για τους νέους;

Έρευνα σχετικά με την ανοσοθεραπεία στον καρκίνο δεν γινόταν πουθενά αλλού στην Ελλάδα παρά μόνο εδώ στον «Άγιο Σάββα». Τα τελευταία χρόνια γίνεται έρευνα και από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Η χρηματοδότηση ερχόταν πάντοτε άλλωστε από ερευνητικά προγράμματα, είτε ευρωπαϊκά είτε εθνικά. Επίσης, τα προγράμματα στην Ευρώπη είναι πολύ ανταγωνιστικά πλέον με αποτέλεσμα μόνο 1 έως 3% των προτάσεων να χρηματοδοτούνται. Και οι εταιρείες προτιμούν να βάλουν την ετικέτα τους σε έναν ακτινοβολητή παρά να δώσουν χρήματα για την έρευνα των βιοδεικτών. Βλέπεις εκεί δεν μπορούν να διαφημιστούν. Υπάρχουν πολλοί καλοί νέοι ερευνητές αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα για έρευνα. Τρεις νέοι που ήταν στην ομάδα μας έχουν πάει στο εξωτερικό και πάνε πολύ καλά σήμερα. Άλλα παιδιά έχουν πάει σε μεγάλα ερευνητικά κέντρα.

Αισθάνεστε ότι έχουν εκπληρωθεί οι επιστημονικοί σας στόχοι;

Σε έναν μεγάλο βαθμό ναι. Μένουν ακόμα μερικά πράγματα να γίνουν. Το μέλλον για τον καρκίνο βρίσκεται στο πώς θα μπορέσει κανείς να κρατήσει το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιημένο για να ελέγχει τον καρκίνο και να βρούμε βιοδείκτες. Οι βιοδείκτες θα σώσουν τα πάντα. Ο βιοδείκτης θα σου πει πόσο πιο νωρίς μπορείς να επέμβεις. Όσο πιο νωρίς επεμβαίνεις τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχεις. Δεύτερον, ο βιοδείκτης θα σου πει ποιοι ασθενείς θα ανταποκριθούν σε ποια θεραπεία και έτσι θα δημιουργήσεις προβλεπτικούς βιοδείκτες οι οποίοι θα ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένη ομάδα ασθενών με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας. Αν το πετύχω αυτό, την ανάπτυξη βιοδεικτών για τον καρκίνο του προστάτη, θα είναι το τελευταίο γκολ που θέλω να βάλω! Μπορεί να μην βρούμε ποτέ τη θεραπεία του καρκίνου αλλά αν βρεις τους βιοδείκτες που θα σε βοηθήσουν να κατευθύνεις τη θεραπεία, τότε ο καρκίνος θα γίνει χρόνιο νόσημα. Τουλάχιστον για ορισμένα είδη καρκίνου όπως είναι του μαστού και του προστάτη.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Κωσταντίνος Μπαξεβάνης είναι διευθυντής του Κέντρου Ανοσολογίας και Ανοσοθεραπείας του Καρκίνου στο Αντικαρκινικό-Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών “Άγιος Σάββας”. Το 1982 έλαβε πτυχίο Βιολογίας/Μικροβιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Tuebingen στη Γερμανία. Στη συνέχεια εκπόνησε το διδακτορικό του στην Ανοσολογία στο Max – Planck Institute, όπου δούλεψε για πρώτη φορά στην ανοσογενετική και αυτό του κέντρισε το ενδιαφέρον όσον αφορά την ανακάλυψη γονιδίων που κατευθύνουν την ανοσολογική άμυνα. Από το 1984 έως το 1985 έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στη Mayo Clinic στην πόλη Rochester στη Μινεσότα, όπου δούλεψε πάνω στα γονίδια που καθορίζουν την ανοσολογική απάντηση. Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα και δούλεψε στο Κέντρο “Γεώργιος Παπανικολάου” του “Αγίου Σάββα” στην έρευνα για τα αυτοάνοσα νοσήματα. Από το 1990 έως το 1991 εργάστηκε στο Ινστιτούτο Pasteur στο Παρίσι στο τμήμα Ανοσοχημείας ως ανώτερος επισκέπτης ερευνητής, όπου έκανε μελέτες για το πώς διάφοροι παράγοντες μπορεί να σχετίζονται με τα γονίδια που κατευθύνουν την ανοσολογική απάντηση . Από το 1991 έως σήμερα βρίσκεται στον “Άγιο Σάββα” με επίκεντρο της ερευνητικής του δραστηριότητας την ανοσολογία του καρκίνου.

bodossaki.gr 

is there an abortion pill how many abortions can you have aborted fetus
amoxicillin endikasyonlar abraham.thesharpsystem.com amoxicillin dermani haqqinda
cheap abortion pill facts on abortion pill price of an abortion pill
get free voucher strattera prescription strattera discounts

Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 2826 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια

Είναι εύκολη η Αγγλική Φιλολογία του ΕΚΠΑ;;
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 - 15:53
Σχόλια (1)

Μεταπτυχιακά
Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 - 22:37
Σχόλια (1)

ΔΩΡΕΑΝ Μαθήματα Αγγλικών / Απόκτησε (Lower, Advanced, Proficiency)
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023 - 04:06
Σχόλια (0)

Δεκαπέντε (15) θέσεις έμμισθων υποψηφίων διδακτόρων
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 - 14:46
Σχόλια (0)

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 - 18:41
Σχόλια (4)


Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (0)

Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (12)

ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Σάββατο, 12 Αυγούστου 2023 - 01:50
Σχόλια (2)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Κυριακή, 17 Μαρτίου 2024
Πανελλήνιες 2024: Η προκήρυξη για την εισαγωγή στην Πυροσβεστική Ακαδημία
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Κυριακή, 17 Μαρτίου 2024
Ποιες σχολές θα κινδυνεύσουν να κλείσουν με τη λειτουργία των ιδιωτικών ΑΕΙ;
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Σελίδα 1 από 6156 (36931 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
6154
6155
6156
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης